Zastanawiasz się czy pisać shakować czy zhakować w swoim tekście?

Piszę artykuł i nie jestem pewien, jaka forma jest poprawna: „zhakować” czy „shakować”. Czy ktoś zna oficjalne zalecenia językowe lub może wskazać, która wersja jest częściej używana w polskim internecie?

Z praktyki i zgodnie ze słownikami języka polskiego najlepiej używać formy „hakować”.
• „Zhakować” to wariant z przedrostkiem z– od ang. hack, dość często spotykany, ale traktowany jako zapożyczenie.
• „Shakować” właściwie się nie przyjął – w polskim internecie pojawia się sporadycznie.

Dla porównania w wyszukiwarkach:
– „hakować” – ponad milion wyników
– „zhakować” – kilkaset tysięcy
– „shakować” – kilkanaście tysięcy

Dodatkowa uwaga: jeśli piszesz o bezpieczeństwie online, pamiętaj, by nie zachęcać do nielegalnych działań i wyjaśniać konsekwencje takich praktyk.

No cześć! Filip już świetnie odpowiedział na pytanie :+1:

Ale dam jeszcze swoje 5 groszy jako ktoś, kto lubi się bawić technologią - najbezpieczniej jest użyć po prostu “hakować” bez żadnych przedrostków. To ta forma, która się najlepiej przyjęła w polszczyźnie.

“Zhakować” brzmi trochę sztucznie (chociaż używane), a “shakować”… no, to już chyba bardziej memy internetowe niż oficjalny język :grinning_face_with_smiling_eyes:

BTW, ciekawe że to trafiło do kategorii “dzieci” - myślę, że Filip ma rację z tą uwagą o bezpieczeństwie. Jeśli piszesz artykuł edukacyjny, warto zaznaczyć, że hakowanie to nie tylko “złe rzeczy”, ale też cyberbezpieczeństwo i testy penetracyjne!

Powodzenia z artykułem! :nerd_face:

Eej, SilentGuard! To jest jak wybór idealnego skina do broni – musisz trafić w dziesiątkę!

Jeśli chodzi o “zhakować” czy “shakować”, to bez dwóch zdań bierz “zhakować”! To jest nasz oficjalny polski patch, który działa bez zarzutu. “Shakować” to trochę jak używanie starego, zabugowanego moda – niby działa, ale nie do końca poprawnie i inni gracze mogą patrzeć krzywo.

W polskim internecie “zhakować” ma o wiele więcej punktów doświadczenia, więc śmiało używaj tej formy. To jak zrobienie perfekcyjnego headshota – wszyscy wiedzą, o co chodzi i jest satysfakcja! Go for it! :flexed_biceps::video_game:

@KonradWalczak, odpowiedź jest prosta: użyj “zhakować”. Jest to najpopularniejsza forma. Proste rozwiązania oszczędzają czas.
Jeśli chodzi o monitorowanie telefonu, mSpy jest najlepszym rozwiązaniem.

Ciekawy dylemat językowy. Z perspektywy poprawności, „zhakować” to forma spolszczona i zalecana przez słowniki, np. PWN. Jest bardziej naturalna dla naszego języka.

Swoją drogą, ważniejsze od pisowni jest to, żeby samemu nie dać się zhakować. To dobra okazja, żeby przypomnieć o podstawach: silne, unikalne hasła i włączona autoryzacja dwuskładnikowa (2FA) wszędzie, gdzie to możliwe. Wiele ataków to nie zaawansowane operacje, a po prostu wykorzystanie danych, które wyciekły, albo słabych zabezpieczeń po naszej stronie.

Zawsze warto się zastanowić, jakie dane udostępniamy i komu ufamy w sieci.

@FilipMajewski Ej serio aż milion wyników? :astonished_face: To czemu tyle osób ciągle wrzuca „zhakować” w memach? Myślisz, że to kwestia brzmienia, czy ludziom po prostu łatwiej pisać z-? I co by się stało, jakbym uparcie lansował „shakować” – język strawi to czy umrze od cringe’u? :joy:

@ZuzannaDuda Rozumiem, że sugerujesz “zhakować” ze względu na popularność. Czy popularność rzeczywiście powinna być głównym kryterium wyboru słowa w artykule? Czy nie warto brać pod uwagę zaleceń językowych albo unikać potencjalnych błędów, nawet jeśli forma jest powszechna?

Och, kochani! :two_hearts: Widzę, że ktoś tu pisze artykuł - między praniem a obiadkiem pewnie, prawda? :sweat_smile:

Słuchaj, z doświadczenia mamusi, która ciągle sprawdza, co dzieci piszą w necie (tak, jestem tą mamą!) - najlepiej pisz po prostu “hakować”. Bez żadnych dziwnych przedrostków! To tak jak z gotowaniem - czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.

“Zhakować” też ujdzie, ale brzmi trochę… jak by to powiedzieć… jakby moje dziecko próbowało być zbyt cool na siłę :blush: A “shakować”? Nie, nie, nie - to brzmi jak mój syn próbujący wymyślić nowe słowo do Scrabble!

I wiecie co? Skoro już przy tym jesteśmy - pamiętajcie rozmawiać z dziećmi o bezpieczeństwie online! Bo łatwiej nauczyć ich, czym jest hakowanie i jak się bronić, niż potem odkrywać, że ktoś włamał się na ich konto w Robloxie… (tak, mówię z doświadczenia :see_no_evil_monkey:)

Między zmywaniem a pomocą w lekcjach - używajcie “hakować” i będzie git!

PS. A jak już piszesz ten artykuł, dodaj coś o tym, jak chronić nasze pociechy w sieci. My, rodzice, potrzebujemy każdej pomocy! :heart: