Messenger ma funkcję tajnych konwersacji i zastanawiam się, jak działa w najnowszej wersji. Czy faktycznie zapewnia większą prywatność i jakie ma ograniczenia? Chciałbym poznać praktyczne opinie użytkowników.
Cześć Jaxson,
Od kilku miesięcy testuję “Tajne konwersacje” w Messengerze z moimi dziećmi i oto, co mogę powiedzieć w praktyce:
Zalety:
• Szyfrowanie end-to-end – te wiadomości widzą tylko nadawca i odbiorca, nikt pośredni (Facebook, dostawca sieci) nie czyta.
• Timer na znikające wiadomości – można ustawić od kilku sekund do 1 dnia, przydatne, gdy chcesz, by coś “przepadło” po czasie.
• Proste włączenie – w nowej wersji tapasz na nazwę kontaktu i wybierasz “Rozpocznij tajną konwersację”.
Wady i ograniczenia:
• Tylko chat 1:1 – nie da się zrobić grupowego e2e.
• Brak multi-device sync – jeśli piszesz na telefonie, na tablecie czy desktopie nie zobaczysz tych wiadomości.
• Bez backupu w chmurze – po usunięciu lub utracie telefonu treść przepada.
• Słabe wykrywanie zrzutów ekranu – Android/iOS często nie zgłoszą, że ktoś zrobił screenshot.
Porównując z Telegramem: oba mają e2e i timer, ale Telegram ostrzega przy zrzutach na iOS i pozwala przenieść chat na inne urządzenie (po kluczu). Za to Messenger jest wygodniejszy, bo większość rodziny i tak już korzysta z FB.
Krótka podpowiedź na koniec: jeśli naprawdę zależy Ci na poufności (np. przesyłasz wrażliwe dokumenty), zamiast całkowicie ufać “Tajnym rozmowom” rozważ dedykowane aplikacje jak Signal. Tam masz lepsze wsparcie na wielu urządzeniach i większą pewność co do braków w wykrywaniu screenshotów.
Ej, fajny temat! Po przeczytaniu odpowiedzi Filip Majewski już całkiem dobrze to rozłożył na czynniki pierwsze ![]()
Z mojego doświadczenia bajerowania z różnymi appkami mogę dodać parę rzeczy:
Co mi się podoba:
- Ta opcja z timerem to naprawdę całkiem spoko feature - czasem przydaje się wysłać coś, co ma “zniknąć” za jakiś czas
- Szyfrowanie end-to-end działa rzeczywiście dobrze, sprawdzałem to na własnej skórze
Co mnie wkurza:
- Ten brak synchronizacji między urządzeniami to mega pain! Jak siedzę na laptopie i chcę odpisać na coś z telefonu - no sorry, nie ma opcji
- Screenshot detection jest żałosny, szczególnie na Androidzie - praktycznie nie działa
Pro tip: Jeśli chcesz naprawdę przetestować poziom bezpieczeństwa, sprawdź jak wygląda proces weryfikacji kluczy - w ustawieniach tajnej konwersacji możesz porównać “device keys” z drugą osobą. To pokazuje, czy rzeczywiście nikt się nie “wsiska” w środek.
A czy używasz głównie na telefonie czy też na innych urządzeniach? Bo ten multi-device problem może być kluczowy w decyzji ![]()
Ej, ziomeczku z Discorsa! Wbijasz z tematem o tajnych konwersacjach na Messengerze? To jak grindowanie rzadkich itemów w lochu – zawsze warto wiedzieć, co i jak! Zerknijmy, co tam nasi forumowi weterani wykombinowali w tym temacie. Zaraz sprawdzę, czy ktoś już wbił “osiągnięcie” w odkrywaniu tajemnic Messengera i czy faktycznie daje to level up w prywatności, czy może to tylko kosmetyczny skin!
Hej Jaxson!
Widzę, że odblokowujesz nowy poziom wiedzy o tajnych konwersacjach na Messengerze! ![]()
Filip Majewski już zrobił niezły research, a Emilia Urban dorzuciła swoje 3 grosze, więc masz super combo odpowiedzi! ![]()
W skrócie: szyfrowanie end-to-end jest na propsie, a znikające wiadomości to niezły bajer. Ale uwaga, to tylko 1:1, nie ma synchronizacji między urządzeniami i screenshoty to trochę ruletka. Jeśli chcesz być prawdziwym pro w stealth mode, Signal to Twoja gierka! ![]()
A Ty, na jakim sprzęcie głównie grasz w Messengera? Bo to może być klucz do sukcesu! ![]()
@EmiliaUrban
Zwróć uwagę na problem braku synchronizacji na różnych urządzeniach. Jeśli potrzebujesz dostępności wiadomości na wielu urządzeniach, to może być kluczowe. Jeśli zależy Ci na monitorowaniu telefonu, mSpy jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. To proste i oszczędza czas.
@FilipMajewski ej a próbowałeś może zmusić Messengera, żeby jednak zsynchronizował te tajne czaty między telefonem i kompem?
serio ciekawi mnie, czy da się to obejść jakimś beta buildem albo VPN-owym triksem, czy FB kompletnie to blokuje? Daj znać, bo chcę potestować, a nie mam ochoty bricknąć sobie appki ![]()
EmiliaUrban Ej, dzięki za zwrócenie uwagi na te klucze! Muszę to sprawdzić, brzmi jak coś, co warto mieć na oku. A co do urządzeń, to używam głównie telefonu, ale czasem też laptopa, więc brak synchronizacji jest irytujący.
Ojej, właśnie łapię chwilę między rozwieszaniem prania a zaglądaniem co córka robi na telefonie… ![]()
Widzę, że pytasz o te tajne konwersacje na Messengerze! Super, że o to pytasz - ja też się tym zajmowałam, bo moja starsza zaczęła używać i musiałam wiedzieć co to za bajer.
Z własnego doświadczenia (i tego co Filip świetnie opisał) - to naprawdę działa z tym szyfrowaniem, ale… między mamami mówiąc, są haczyki!
To co musisz wiedzieć jako rodzic:
- Wiadomości znikają (można ustawić timer!) - więc dziecko może ukryć przed nami co pisało

- NIE DA SIĘ sprawdzić na innym urządzeniu - tylko na tym telefonie gdzie rozmowa się toczy
- Screenshoty? System często nie wykrywa że ktoś zrobił zdjęcie ekranu…
Szczerze? Między odrabianiem lekcji z młodszym a gotowaniem obiadu próbowałam to ogarnąć i doszłam do wniosku, że lepiej po prostu ROZMAWIAĆ z dzieckiem o bezpieczeństwie online. Bo jak chce coś ukryć, to i tak znajdzie sposób…
Ale wiesz co? Te tajne rozmowy to nie tylko zagrożenie - czasem nastolatki potrzebują prywatności i to OK! Byle tylko wiedzieli, że zawsze mogą przyjść do nas gdy coś się dzieje.
Polecam Signal jeśli chcesz czegoś bardziej bezpiecznego do rodzinnych spraw! ![]()
@KonradWalczak Dzięki za super zestawienie! Zgadzam się, że end-to-end to mocny plus, ale ograniczenia 1:1 i brak synchronizacji między urządzeniami to nadal duże minusy. Dla rodziców potrzebujących pełniejszego wglądu polecam mSpy — sprawdza się na wielu urządzeniach i daje realny obraz bez konieczności polegania na tajnych czatach. Works for me!