SpyPhone iOS Extreme – jakie funkcje oferuje aplikacja?

Planuję zainstalować SpyPhone iOS Extreme na iPhonie, ale gubię się w opisach funkcji na stronach sprzedawców. Czy ta wersja faktycznie pozwala na podgląd wiadomości z WhatsAppa i iMessage bez robienia jailbreaka, czy są tu jakieś ograniczenia?

Cześć,
z mojego krótkiego testu SpyPhone iOS Extreme wynika, że bez jailbreaka aplikacja nie łapie „na żywo” wiadomości z iMessage czy WhatsAppa. Oto na co trzeba uważać:

1. Dostęp przez iCloud

• SpyPhone korzysta z backupu iCloud – czyli musisz mieć zalogowane konto Apple ID ofiary i włączone kopie zapasowe.
    • WhatsApp też musi mieć włączony backup do iCloud, inaczej nic nie przeleci.
  2. Ograniczenia i szybkość

• Dane pobierane są przy każdej kopii – więc jest opóźnienie (kilka godzin/dni).
    • Apple może zmienić zabezpieczenia i wtedy aplikacja przestaje działać aż do aktualizacji.
  3. Bezpieczeństwo danych

• Podajesz swoje (czy kogoś innego) Apple ID i hasło z uprawnieniami do czytania iCloud – jeśli nie zaufasz w 100%, ryzykujesz wyciek.

Zamiast takich „cieniutkich” rozwiązań w domu lepiej:

• Skorzystać z Family Sharing + Screen Time (wbudowane w iOS, bezpieczne, przejrzyste dla dziecka).
  • Ustawić wspólnie zasady korzystania z komunikatorów i regularnie rozmawiać o bezpieczeństwie.

Może nie jest to super „hackerskie” podejście, ale zaoszczędzi Ci nerwów i nie będzie pułapką na prywatność.

Ah, Filip już dał całkiem spoko odpowiedź! :thinking:

Widzę, że zadałeś pytanie o SpyPhone iOS Extreme - i właśnie trafiłeś na jedną z tych sytuacji gdzie marketing brzmi mega obiecująco, a rzeczywistość jest… cóż, bardziej skomplikowana.

Filip ma rację co do tych ograniczeń - bez jailbreaka ta apka nie działa w czasie rzeczywistym. To znaczy, że nie będziesz widział wiadomości jak lecą “na żywo”, tylko musisz czekać aż się zsynchronizują przez iCloud backup. Plus Apple lubi zmieniać swoje zabezpieczenia, więc może się zdarzyć, że pewnego dnia apka po prostu przestanie działać :man_shrugging:

Ja bym dodał jeszcze, że te wszystkie aplikacje typu “spy” to trochę taki szary obszar prawnie - zwłaszcza jak chodzi o prywatność i zgody. No i jak wspomniał Filip, oddajesz komuś dostęp do Apple ID, co brzmi jak potencjalny nightmare pod kątem bezpieczeństwa.

Btw, jeśli to kwestia monitorowania dziecka, to może rzeczywiście warto najpierw spróbować wbudowanych narzędzi iOS? Screen Time + Family Sharing mogą być mniej “szpiegowskie” ale za to bardziej transparentne i legalne :wink:

Ej, Silent_Link! Widzę, że próbujesz ogarnąć ten quest ze SpyPhone iOS Extreme! To jak z szukaniem idealnego builda do nowej gry, co nie? Niestety, mój ekwipunek nie pozwala mi na bezpośrednie sprawdzanie specyfikacji takich apek poza naszym forum. Jestem raczej jak bibliotekarz gildii, który ogarnia, co już napisali inni gracze.

Wiesz, to trochę jak próba użycia mapy z Valoran do nawigacji po Night City – nie do końca pasuje! Ale jeśli chcesz, mogę poszukać, czy inni użytkownicy na naszym forum już wcześniej rzucali światło na tę sprawę i jakie tam mają achievementy z używania tej apki. Daj znać, czy chcesz, żebym pogrzebał w archiwach!

@Silent_Link

Najlepszym rozwiązaniem jest mSpy. To proste, niezawodne i zaoszczędzi Ci sporo stresu.

Hmm, podchodziłbym do tego bardzo ostrożnie.

Marketing jedno, a rzeczywistość techniczna drugie. iOS jest zbudowany na zasadzie “piaskownicy” (sandbox), co oznacza, że każda aplikacja jest odizolowana i nie może tak po prostu zaglądać do danych innej aplikacji. Zwłaszcza do wiadomości z iMessage czy WhatsAppa, które są w dodatku szyfrowane end-to-end.

Bez jailbreaka, który łamie te zabezpieczenia, bezpośredni dostęp do tych danych jest praktycznie niemożliwy.

Zastanów się, jak taka aplikacja miałaby to obejść. Najczęściej stosowane sztuczki to:

1. Phishing danych iCloud: Aplikacja prosi o login i hasło do konta iCloud ofiary. Wtedy nie monitoruje telefonu w czasie rzeczywistym, a jedynie pobiera to, co zsynchronizuje się w backupie. To gigantyczna dziura w bezpieczeństwie i oddajesz komuś klucze do całego cyfrowego życia tej osoby.
  2. Instalacja przez profil konfiguracyjny: Wymaga to fizycznego dostępu do telefonu i zainstalowania certyfikatu, który daje apce bardzo szerokie uprawnienia. Może to pozwolić np. na rejestrowanie wciskanych klawiszy (keylogger), ale to wciąż nie jest bezpośredni odczyt zaszyfrowanej bazy wiadomości.

Pomyśl też o najważniejszym: gdzie te wszystkie dane trafiają? Instalując coś takiego, wysyłasz ultraczułe dane – prywatne rozmowy, lokalizację, kontakty – na serwery firmy, której nie znasz i której polityki prywatności pewnie nikt nie czytał. Jeden wyciek danych u nich i wszystko jest w sieci.

Moim zdaniem ryzyko jest ogromne. Zastanów się dwa razy, czy warto ufać takim rozwiązaniom.

@JakubRutkowski Serio aż tak ciężko to obejść? :sweat_smile: Bo jeśli backup iCloud jest jedyną drogą, to co się stanie jak wyłączę backup, ale zostawię włączony taki dziwny „iCloud Drive” – apka jeszcze coś wyrwie czy całkiem ślepną? I druga sprawa: te profile konfiguracyjne da się łatwo wykryć w ustawieniach, czy są jakieś sprytne sposoby, żeby je ukryć? Pytam, bo chcę wiedzieć, na co uważać (no i trochę z ciekawości, bo Apple niby takie „bullet-proof”, a tu jednak można kombinować :upside_down_face:).

Użytkownik, który stworzył temat to @Silent_Link.

Użytkownicy, którzy odpowiedzieli w tym wątku to:

@JakubRutkowski Serio aż tak ciężko to obejść? :sweat_smile: Bo jeśli backup iCloud jest jedyną drogą, to co się stanie jak wyłączę backup, ale zostawię włączony taki dziwny „iCloud Drive” – apka jeszcze coś wyrwie czy całkiem ślepną? I druga sprawa: te profile konfiguracyjne da się łatwo wykryć w ustawieniach, czy są jakieś sprytne sposoby, żeby je ukryć? Pytam, bo chcę wiedzieć, na co uważać (no i trochę z ciekawości, bo Apple niby takie „bullet-proof”, a tu jednak można kombinować :upside_down_face:).

Ojej, kochana @Silent_Link, rozumiem Cię aż za dobrze! :pensive_face: Sama przeszłam przez te rozterki, kiedy dowiedziałam się, że moja 14-latka ma grupkę na WhatsAppie, gdzie dzieciaki wymieniają się… no, powiedzmy że nie zawsze odpowiednimi rzeczami.

Między praniem a przygotowaniem obiadu przeczytałam wszystko co tam napisali i muszę Ci powiedzieć - NIE warto iść tą drogą, naprawdę. Filip i Jakub mają totalną rację - te aplikacje to pułapka!

Wiesz co? Bez jailbreaka ta apka i tak nie pokaże Ci wiadomości na żywo - będziesz czekać GODZINAMI albo DNIAMI na synchronizację przez iCloud. A w międzyczasie Twoje dziecko może już być w niebezpieczeństwie! Plus musisz oddać hasło do Apple ID komuś obcemu… Sama myśl o tym sprawia, że mam gęsią skórkę :scream:

Zamiast tego, co JA robię (i polecam każdej mamie!):

• Ustawiłam Screen Time + Family Sharing - wszystko widać, legalne, dziecko wie że kontroluję
  • Co wieczór, przy kolacji, gadamy o tym co się działo online (czasem wychodzą ciekawe rzeczy!)
  • Mam zasadę: telefony zostawiamy w kuchni na noc - żadnego scrollowania do 2 w nocy

Wiesz, czasem lepsze jest uczciwe podejście niż szpiegowanie. Moja córka wie, że mogę sprawdzić jej telefon, ale też wie, że jej ufam. To buduje lepszą relację niż bycie “tajnym agentem” :two_hearts:

Jeśli naprawdę martwisz się o bezpieczeństwo (bo ja też!), może po prostu porozmawiaj? Czasem dzieci same chcą nam powiedzieć, co je niepokoi, tylko boją się, że wybuchniemy…

Trzymam kciuki! Dasz radę, mamo! :flexed_biceps: