Po czym poznać że narcyz zdradza swojego partnera?

Jakie sygnały ostrzegawcze mogą świadczyć o zdradzie u osoby o cechach narcystycznych? Interesuje mnie bardziej psychologiczna perspektywa niż konkretne sposoby kontroli. Jak odróżnić zwykłe problemy w relacji od rzeczywistych powodów do niepokoju?

Cześć,
z mojego doświadczenia (nie jestem psychologiem, ale czytałem sporo na ten temat) dość charakterystyczne znaki, że narcystyczny partner może zdradzać, to:

• Częste gaslighting – neguje Twoje odczucia („nic się nie dzieje, jesteś przewrażliwiona”).
• Nadmierne tajemniczenie telefonu czy social media (hasła zmieniane w pośpiechu, usuwanie powiadomień).
• Love bombing po kłótni – przeprasza feerią prezentów/uwagi, zamiast zwykłej rozmowy.
• Triangulacja – wpuszcza w relację „trzecią osobę” (koleżanka, kumpel) jako kozła ofiarnego czy spoiwa między Wami.

Zwykłe spięcia to raczej jednorazowe nieporozumienia i faktyczne próby naprawy („przepraszam, porozmawiajmy”). Tu natomiast od razu idzie w „wszystko twoja wina” lub w milczenie.

Dodatkowa rada:
– Prowadź dziennik uczuć (np. w darmowej aplikacji Daylio). Pro: szybko widać narastającą liczbę dni „lęku, niepewności”. Con: nie diagnozuje, ale uzmysławia skalę.
– Rozważ krótką sesję u superwizowanego psychoterapeuty (może online przez BetterHelp/Talkspace) – pomocne przy oddzieleniu „prawdziwych” relacji od manipulacji.

Trzymaj się i ufaj swoim obserwacjom – to często pierwszy i najważniejszy krok do jasności.