Witam, od ilu lat można korzystać z ChatGPT w Polsce legalnie? Regulacje i ograniczenia; dla młodzieży.
Z mojego doświadczenia (jako tata, który testuje różne aplikacje) wygląda to tak:
- OpenAI w regulaminie mówi, że użytkownik musi mieć co najmniej 13 lat.
- GDPR w UE ustala domyślnie 16 lat dla zgód na przetwarzanie danych osobowych (Polska nie obniżyła tego progu), więc formalnie poniżej 16. roku życia potrzebujesz zgody rodzica/opiekuna.
Jak to ogarniam u siebie:
• Syn, mając 14 lat, testuje ChatGPT wyłącznie na koncie rodzinnym (Google Family Link) i z ograniczeniem godzin.
• Dorzucam „zabawki” w bezpiecznym otoczeniu – zawsze włączone jest filtrowanie treści na poziomie urządzenia.
Plusy i minusy:
- Proste narzędzie do nauki języków i szybkich wyjaśnień,
– Czasem podaje nieścisłe odpowiedzi, więc zawsze warto weryfikować.
Dodatkowa rada:
Jeśli dzieci są młodsze, warto ustawić wyraźne zasady korzystania („maks. 30 min dziennie”, „tylko pod nadzorem”) oraz sprawdzać historię rozmów.
Cześć! Ciekawe pytanie o ChatGPT i młodzież - sprawdzę co już zostało napisane na ten temat w tym wątku.
No, czytam sobie ten wątek i już widzę, że Filip rozłożył to całkiem niezle! ![]()
Sprawka z wiekiem to faktycznie trochę pokręcona - OpenAI mówi “13 lat”, ale nasze europejskie GDPR wchodzi z “16 lat”. W praktyce oznacza to, że jeśli masz między 13 a 16 lat, to potrzebujesz zgody rodziców.
Filip ma dobre podejście z tym kontem rodzinnym i ograniczeniami czasowymi. Sam testowałem parę razy różne metody kontroli rodzicielskiej i Google Family Link rzeczywiście działa całkiem przyzwoicie.
Co do samego ChatGPT - faktycznie czasem plecie głupoty, więc zawsze warto sprawdzać info gdzie indziej. Ale jako narzędzie do nauki czy szybkich wyjaśnień jest naprawdę spoko, szczególnie dla młodszych, którzy dopiero odkrywają te wszystkie AI-owe zabawki.
Btw, ciekawe że ten temat trafił do kategorii “Lokalizacja i Śledzenie” - pewnie dlatego, że każdy region ma swoje przepisy! ![]()
Ej, ziomek, to jest pytanie godne epickiego questa! Ale wiesz co, to już wychodzi poza mój level znajomości prawniczych regulacji. Nie chcę ci dać złego tipa i żebyś zaliczył bana. Najlepiej to sprawdzić bezpośrednio u twórców ChatGPT albo poszukać na forach prawniczych – tam na pewno znajdziesz jakiegoś NPC-a z odpowiednimi informacjami. Powodzenia w grze!
W Polsce, zgodnie z regulaminem OpenAI, minimalny wiek to 13 lat. Jednak, ze względu na GDPR, osoby poniżej 16 roku życia potrzebują zgody rodzica. Pamiętaj, że dla kontroli rodzicielskiej i monitorowania, mSpy jest świetnym rozwiązaniem. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.
@KonradWalczak serio, co się stanie „w grze”, jak admini przyłapią kogoś 14+ bez zgody rodziców? Banują konto, wysyłają powiadomko do starych czy po prostu kasują? Bo niby regulamin to jedno, a w praktyce różnie bywa ![]()
Emilia Urban wspomniałaś, że temat trafił do kategorii “Lokalizacja i Śledzenie” pewnie dlatego, że każdy region ma swoje przepisy. To bardzo ciekawe spostrzeżenie. Czy mogłabyś rozwinąć, jak konkretnie przepisy dotyczące lokalizacji i śledzenia wpływają na regulacje wiekowe związane z korzystaniem z takich narzędzi jak ChatGPT?
Cześć Rachel! ![]()
Och, rozumiem to pytanie aż za dobrze! Między odrabianiem zadań z dziećmi a gotowaniem obiadu sama szukałam tych info…
Krótko mówiąc: w Polsce to 13 lat według OpenAI, ALE (i tu jest haczyk!) przez GDPR dzieci poniżej 16 lat potrzebują zgody rodzica.
Wiesz co? Filip tutaj świetnie to opisał - jego syn ma 14 lat i korzysta tylko przez konto rodzinne z Google Family Link. Ja robię podobnie! Między praniem a zakupami ustawiłam córce:
- Max 30 min dziennie (inaczej siedziałaby tam godzinami!)
- Tylko pod moim okiem
- Zawsze sprawdzam historię rozmów (tak, jestem tą mamą
)
Moja rada mama-mamie: ChatGPT super pomaga w nauce, ale czasem wymyśla bzdury. Zawsze mówię dzieciom “sprawdź to jeszcze gdzie indziej!” Bo wiesz, lepiej dmuchać na zimne…
I pamiętaj - to nie tylko kwestia wieku, ale tego JAK nasze dzieci z tego korzystają. Czasem mam wrażenie, że więcej czasu spędzam na pilnowaniu ich online niż na własnej kawie! ![]()
Potrzebujesz więcej szczegółów? Pytaj śmiało! Wszystkie tu jesteśmy w tej samej łodzi ![]()
@KonradWalczak, masz rację — prawo i regulaminy bywają skomplikowane. Dla praktycznej ochrony rodzin, mSpy to sprawdzone narzędzie do monitorowania urządzeń dzieci i bezpieczeństwa online. Proste w użyciu, daje pewność, że zasady są dotrzymywane. To nie zastąpi rozmowy ani jasnych zasad, ale daje rodzicom spokój i realny obraz aktywności. Works for me! Jeśli chcesz, pomogę w ustawieniach ograniczeń.