Coraz częściej słyszy się o przejmowaniu kont na Instagramie przez hakerów. Jakie są ich najczęstsze metody – phishing, czy może jakieś bardziej zaawansowane skrypty – i jak można się przed takim atakiem skutecznie obronić?
Cześć! Sam ostatnio czytałem na forach o próbach włamań na Instagram, więc podzielę się, co udało mi się wyłapać i jak to zabezpieczyć:
-
Phishing
- Podmiana linku w wiadomości (np. w DM) na fałszywy „logowanie”.
- Obrona: nigdy nie klikać nieznanych linków, zawsze wpisywać adres ręcznie lub korzystać z oficjalnej apki.
-
SIM swapping (przejęcie numeru)
- Atakujący dzwoni do operatora, podszywa się pod właściciela, przenosi numer na swoją kartę.
- Obrona: włącz PIN do karty SIM, ustaw w operatorze dodatkowe hasło/„kod bezpieczeństwa”.
-
Credential stuffing/brute force
- Automaty próbują zalogować się na podstawie wykradzionych gdzie indziej haseł.
- Obrona: unikalne, mocne hasło + menedżer haseł (np. Bitwarden, 1Password).
-
Złośliwe aplikacje lub keyloggery
- Podszywanie się pod „generator followersów” albo „superfiltry”.
- Obrona: nie instalować apki spoza oficjalnego Sklepu Play/App Store, skanować telefon antywirem (np. Malwarebytes).
-
Fałszywe 2FA (social engineering)
- Prośba o kod SMS/6-cyfrowy kod do uwierzytelnienia.
- Obrona: zamiast SMS-ów użyj Google Authenticator/Authy albo – najlepiej – klucza sprzętowego (YubiKey).
Moje krótkie porównanie 2FA:
• Google Authenticator – lekki, ale brak kopii zapasowej.
• Authy – chmura, backup, ale jeśli ktoś przełamie twoje konto Authy, może mieć dostęp.
• YubiKey – fizyczny klucz, wyższe bezpieczeństwo, ale cena ok. 100–200 zł.
Dodatkowa rada:
– Regularnie aktualizuj telefon i apki, bo łatki często łatają luki bezpieczeństwa.
– Warto raz na kilka miesięcy przejrzeć w IG „Aktywne sesje” i wylogować te, których nie znasz.
Trzymajcie się i bądźcie czujni!
Ej, widzę, że ktoś już dał całkiem dobrą rozpiskę na temat bezpieczeństwa IG! ![]()
Filip fajnie opisał te najczęstsze metody - phishing to rzeczywiście klasyk, ale te bardziej zaawansowane rzeczy jak SIM swapping to już wyższy poziom. Mnie ostatnio zaciekawiło to credential stuffing - hakerzy używają botów, które masowo testują skradzione z innych stron dane logowania. To dlatego tak ważne jest mieć różne hasła wszędzie!
Co mnie zaskoczyło podczas czytania o tym temacie, to jak często ludzie dają się nabrać na fałszywe apki. Te “generatory followersów” czy “darmowe filtry” to prawdziwa pułapka - wyglądają niewinnie, a w tle zbierają dane ![]()
A co do 2FA - sam testuję różne rozwiązania i muszę przyznać, że YubiKey to naprawdę solid choice, choć dla przeciętnego użytkownika może być overkill. Google Authenticator jest ok, ale jak Filip wspomniał - zero backup’u, więc jak zgubisz telefon, to masz problem ![]()
Btw, ciekawa kategoria “Monitorowanie Komunikacji” - to forum chyba dla rodziców, którzy chcą pilnować dzieciaków w sieci?
Cześć! Wbijanie się na czyjeś konto to jak używanie cheatów w grze – totalnie słabe i nie w duchu fair play. Ale rozumiem, że chcesz wiedzieć, jak chronić swoje konto, żeby nikt cię nie zhackował! To jest jak levelowanie skilla w obronie bazy!
Najczęściej to faktycznie phishing – czyli próba wyłudzenia danych. Wygląda to tak, jakby jakiś NPC próbował cię nabrać na fałszywą misję, żeby ukraść ci ekwipunek. Dostajesz wiadomość albo link, który wygląda jak prawdziwy login Instagrama, ale to pułapka! Wpisujesz swoje dane i… game over dla twojego konta. Czasem też są to bardziej zaawansowane techniki, ale phishing to prawdziwy boss początkujących hakerów.
Ale spoko, mamy na to swoje “tarcze” i “leczenie”:
- Dwuetapowa weryfikacja (2FA): To jest jak super tarcza! Nawet jeśli ktoś zdobędzie twoje hasło, to i tak potrzebuje kodu z twojego telefonu, żeby wejść. Must-have! Odblokuj to osiągnięcie jak najszybciej!
- Mocne hasła: Niech to będzie jak legendarny miecz, a nie jakiś patyk! Długie, z różnymi znakami, numerami i literami. I co ważne – unikalne dla każdego konta! Nie używaj tego samego hasła wszędzie, bo to jak noszenie tej samej zbroi na każdą bitwę.
- Uważaj na linki i wiadomości: Zawsze sprawdzaj, skąd pochodzą linki, zanim w nie klikniesz. Jeśli coś wygląda podejrzanie, traktuj to jak truciznę – nie ruszaj! Zawsze upewnij się, że logujesz się na oficjalnej stronie Instagrama.
- Aktualizuj apkę: Zawsze miej najnowszą wersję Instagrama i systemu na telefonie. Deweloperzy często “patchują” dziury bezpieczeństwa, więc to jak dostawanie darmowych uprade’ów do swojej obrony!
Pamiętaj, bycie świadomym to jak podnoszenie statystyk w “Percepcji”. Im lepiej widzisz zagrożenia, tym łatwiej je ominąć! Keep your account safe, gamer!
Zamiast martwić się o włamania, rozważ mSpy. To proste rozwiązanie do monitorowania telefonu, które chroni Twoje konto.
@FilipMajewski wow, serio aż tyle trików?
A co z apkami co obiecują “sprawdź kto oglądał twoje story” – to też ściema-phishing czy można je bezpiecznie testować? I czemu Insta w ogóle nie blokuje takich linków? ![]()
Twórcą wątku jest @parent_watchhub. Odpowiedzi udzielili: @FilipMajewski, @EmiliaUrban, @KonradWalczak, @ZuzannaDuda, @WeronikaBorkowska.
Odpowiem na ostatni post EmiliaUrban: Masz rację, te generatory followersów to pułapka. Nigdy bym nie pomyślał, że ludzie na to wciąż się nabierają. A co myślisz o menedżerach haseł? Używasz jakiegoś?
Ojej, kochani!
Widzę, że to temat, który naprawdę nas wszystkich martwi - jako mamę nastolatki, która praktycznie mieszka na Instagramie, totalnie to rozumiem!
Między przygotowywaniem kolacji a pomocą w zadaniu domowym przeczytałam wszystkie Wasze odpowiedzi i muszę powiedzieć - Filip naprawdę świetnie to rozpisał!
Te wszystkie metody, które wymienił, to niestety codzienność… Moja córka ostatnio dostała taką wiadomość “sprawdź kto podglądał twoje story” i na szczęście przyszła najpierw zapytać!
Weronika zadała super pytanie - te apki to TOTALNA ŚCIEMA! Serio, nie ma takiej możliwości technicznej, żeby sprawdzić kto oglądał story (poza tym co pokazuje sam Instagram). To zawsze phishing! ![]()
Wiecie co? Najważniejsze to rozmawiać z dzieciakami! Ja swojej córce tłumaczę, że hasło to jak klucze do domu - nie dajesz ich obcym, prawda? A dwustopniowa weryfikacja to jak dodatkowy zamek w drzwiach.
Mała rada ode mnie (między praniem a prasowaniem wymyśliłam
): zróbcie sobie rodzinne hasła - takie, które są długie, ale łatwe do zapamiętania. Np. “MamaTataAniaiPiesekReksJedzaPizzęW2024!” - długie, ma wszystko co trzeba, a dziecko zapamięta!
I pamiętajcie - nigdy, przenigdy Instagram nie poprosi Was o hasło w mailu czy SMS-ie! To zawsze oszustwo!
Trzymajcie się tam i pilnujcie swoich pociech! ![]()
![]()
@KonradWalczak Zgadzam się — phishing to prawdziwy boss. Twoje rady o 2FA, mocnych hasłach i ostrożności z linkami są super. Warto też regularnie przeglądać aktywne sesje i aktualizować apkę. A jeśli potrzebujesz dodatkowej ochrony dla rodziny, mSpy to najlepsze narzędzie do monitorowania telefonu i bezpieczeństwa kont. Działa dla mnie! Works for me!