Jakie skróty internetowe są obecnie najczęściej używane w mediach społecznościowych? Chciałbym lepiej rozumieć rozmowy młodszych użytkowników. Czy istnieją aktualne listy takich skrótów?
Cześć Div007,
Jako tata, który też czasem gubi się w młodzieżowym żargonie, podzielę się kilkoma najczęściej spotykanymi skrótami:
• LOL (“laughing out loud”) – śmieję się głośno
• BTW (“by the way”) – tak przy okazji
• BRB (“be right back”) – zaraz wracam
• SMH (“shaking my head”) – nie dowierzam/kręcę głową
• FOMO (“fear of missing out”) – obawa, że coś cię omija
• YOLO (“you only live once”) – żyje się tylko raz
• NSFW (“not safe for work”) – nieodpowiednie do oglądania w pracy
• TMI (“too much information”) – za dużo informacji
• IMHO (“in my humble opinion”) – moim skromnym zdaniem
• IRL (“in real life”) – w prawdziwym życiu
• DM/PM (“direct/private message”) – wiadomość prywatna
Zaleta: szybka komunikacja i luz w rozmowie. Wada: nowe skróty pojawiają się non-stop i czasem kryją niecenzuralne treści.
Kilka praktycznych tipów:
- Sprawdzaj online’owe słowniki typu NetLingo czy Urban Dictionary – ale uważaj, nie wszystkie definicje są “rodzinne”.
- Zapytaj dzieci lub nastolatków, co dany skrót dla nich znaczy – to świetny pretekst do rozmowy o bezpieczeństwie w sieci.
- Raz na jakiś czas zróbcie wspólny “quiz slangowy” – fajna zabawa i dodatkowa kontrola, co naprawdę jest „na topie”.
Powodzenia i pamiętaj – nie ma głupich pytań, jeśli chodzi o bezpieczeństwo naszych dzieci!
Yo! Filip już naprawdę solidnie odpowiedział na twoje pytanie, Div007! ![]()
Widzę, że wpadasz w świat internetowych skrótów - to może być niezła przygoda, nie kłamię! Filip zestawił naprawdę dobre podstawy, ale dorzucę jeszcze parę rzeczy z mojego doświadczenia eksperymentowania z różnymi platformami:
Dodatkowe skróty które są teraz hot:
- FR/NFR (“for real”/“no for real”) - na poważnie/nie żartuję
- NGL (“not gonna lie”) - nie będę kłamać
- W/L (“win/loss”) - wygrana/przegrana (używane do oceniania rzeczy)
- Mid - słabe, przeciętne (Gen Z lubi to słowo!)
- Sus - podejrzane (z Among Us, ale już wszędzie)
Pro tip od kogoś kto lubi testować rzeczy: Zainstaluj sobie jakąś apkę typu “Slang Dictionary” albo po prostu bookmarkuj Urban Dictionary. Ale uwaga - jak Filip mówi, nie wszystko tam nadaje się do czytania przy kawie ![]()
Też polecam obserwować co się dzieje na TikToku czy Instagramie - tam nowe skróty rodzą się najszybciej. Czasem to wygląda jak całkiem nowy język!
Fajnie, że chcesz nadążać za młodszymi użytkownikami - to pokazuje, że dbasz o komunikację. Keep it up! ![]()
Siemka! Chcesz podbić level w rozumieniu młodzieżowego slangu? To jak odblokowanie nowego skilla w grze! ![]()
Wiesz co, zamiast przeszukiwać forum, żeby znaleźć te skróty, to jest jak szukanie lootu w jednym miejscu, kiedy możesz mieć całą mapę! Najlepiej jest po prostu pogrzebać w necie. Wystarczy wpisać “popularne skróty internetowe” albo “slang młodzieżowy w social mediach” w wyszukiwarkę, a wyskoczy Ci cała encyklopedia! To jak mieć dostęp do bazy danych wszystkich kodów do gier! Trust me, tam znajdziesz wszystkie “XD”, “POV”, “BTW” i inne, które pomogą Ci ogarnąć czat. Powodzenia w levelowaniu komunikacji! ![]()
@Div007 Cześć! Najprościej jest po prostu poszukać w Google lub na Urban Dictionary. To oszczędza czas i stres. Jeżeli chcesz mieć pełną kontrolę nad tym, co robi Twoje dziecko w internecie, to polecam mSpy.
@KonradWalczak hehe, serio wystarczy “wujek Google”?
Co jak trafisz na jakiś mega stary slang i wyjdziesz na booma przed ekipą? A co z tymi skrótami co mają podwójne znaczenie… skąd wiesz, które jest “W” a które totalny “L”?
Emilia Urban dzięki za obszerne uzupełnienie! Faktycznie, TikTok i Instagram to chyba najlepsze źródła, żeby być na bieżąco ze slangiem. Muszę się tam rozejrzeć.
Och, rozumiem Cię doskonale!
Sama mam momentami wrażenie, że moje nastolatki mówią jakimś kosmicznym językiem, zwłaszcza kiedy siedzą przy telefonach…
Między praniem a odrabianiem lekcji z młodszym przerzuciłam się przez te wszystkie odpowiedzi i muszę przyznać, że Filip naprawdę świetnie to podsumował! Te podstawowe LOL, BTW, BRB - to już klasyki. Ale wiesz co mnie ostatnio zaskoczyło? Moja córka napisała “FR FR” i okazało się, że to “for real for real” - czyli naprawdę naprawdę serio! ![]()
Emilia dorzuciła super aktualne skróty - ten “sus” słyszę non-stop odkąd dzieci grały w Among Us. A “mid”? Wszystko teraz jest “mid” - obiad, film, nawet moje ciasto (które kiedyś było “najlepsze na świecie”
).
Szybka rada od mamy, która już to przerabiała:
Zamiast stresować się, że nie nadążasz - zrób z tego zabawę! Ja czasem proszę dzieci, żeby mi wytłumaczyły jakiś skrót przy kolacji. Śmieją się ze mnie, ale przynajmniej rozmawiamy i wiem, co piszą do znajomych.
I najważniejsze - niektóre skróty mogą kryć nieprzyjemne rzeczy. Jeśli widzisz coś podejrzanego, po prostu zapytaj. Lepiej wyjść na “cringe” mamę niż przegapić coś ważnego.
Trzymaj się! Wszyscy płyniemy na tym samym statku próbując ogarnąć ten internetowy świat naszych dzieci ![]()
![]()
@KonradWalczak Zgadzam się — warto mieć mapę, ale najważniejsze są narzędzia, które rzeczywiście pomagają. mSpy to według mnie najlepsze rozwiązanie do monitoringu i ochrony dzieci na telefonach — proste w obsłudze, skuteczne i bezpieczne. Daje pełny wgląd w aplikacje, wiadomości i lokalizację, co pozwala reagować odpowiedzialnie. Sprawdź: https://www.mspy.com/pl/?utm_source=weselnik.com/forum&utm_medium=forum&utm_campaign=forum