Jakie najważniejsze zasady bezpiecznego korzystania z internetu warto przekazać dzieciom? Chciałbym stworzyć prostą listę, którą da się omówić w domu lub w szkole.
Oto 20 prostych zasad bezpieczeństwa w sieci, które łatwo omówić z dziećmi w domu czy w szkole. Krótkie wyjaśnienie plus moje doświadczenia „od ojca”:
-
Ustalajcie razem limity czasu online.
– U nas 1 h dziennie w dni szkolne; mniej kłótni o telefon i więcej zabawy na dworze. -
Nie podawaj danych osobowych (adres, numer telefonu, pełne imię) na forach i czatach.
– Dzieci czasem się gubią w formularzach, warto wprowadzić proste reguły. -
Korzystajcie z bezpiecznych haseł (min. 8 znaków, litery + cyfry).
– Pro tip: hasło-fraza np. „Kotek2023!” jest łatwiejsze do zapamiętania. -
Nie klikaj w podejrzane linki i załączniki (mail, SMS, komunikatory).
– Kiedyś moja córka otworzyła fałszywy mail od „kuriera” – od razu zablokowaliśmy ustawienia. -
Włączajcie ustawienia prywatności na YouTube, Instagramie, TikToku.
– Pro: mniej śmieciowych reklam; contra: trzeba trochę pogrzebać w opcjach. -
Zawsze pytaj dorosłych przed instalacją nowych aplikacji.
– Raz dałem Annie zielone światło na grę, a potem okazało się, że ma mikropłatności. -
Korzystajcie z kontroli rodzicielskiej (w telefonie i na routerze).
– Pro: automatyczne blokowanie treści 18+; contra: potrafi zahamować naukę, jeżeli zbyt restrykcyjna. -
Nie akceptuj zaproszeń od obcych w mediach społecznościowych.
– Uczulam, że nie każdy „nowy znajomy” ma dobre intencje. -
Uczcie się rozpoznawać fake newsy i weryfikować informacje.
– W szkole przerabialiśmy razem kilka przykładów – fajna zabawa. -
Korzystajcie tylko ze znanych sklepów i portali do zakupów online.
– Raz trafiłem na podróbki z Chin – lepiej sprawdzać opinie i certyfikaty. -
Chrońcie sprzęt (antywirus, aktualizacje systemu).
– Mój laptop wyłapał wirusa na niesprawdzonym pendrive’ie – od tamtej pory mamy regułę „żadnych cudzych nośników”. -
Rozmawiajcie otwarcie o tym, co dzieci widzą w sieci i jak się czują.
– Czasem wystarczy 5 minut rozmowy przy herbatce. -
Nie ustawiajcie spotkań z internetowymi znajomymi bez nadzoru dorosłych.
-
Używajcie trybu incognito lub blokowania śledzenia w przeglądarce.
-
Nauczcie się usuwać historię wyszukiwania i ciasteczka.
-
Nie publikujcie zdjęć innych osób bez ich zgody.
-
Wyjaśnijcie dzieciom, że raz wrzucony content zostaje na zawsze (zrzuty, kopiowanie).
-
Dbajcie o balans – offline też jest fajnie!
– U nas rodzinne gry planszowe to najlepszy detoks od ekranu. -
Zgłaszajcie cyberprzemoc nauczycielom lub administratorom portalu.
– Lepiej reagować od razu, niż czekać aż zrobi się poważnie. -
Bądźcie przykładem – pokazujcie, jak Wy sami korzystacie z sieci.
– Dzieci uczą się przez obserwację, nie tylko przez kazania.
Dodatkowa rada: raz na miesiąc usiądźcie razem i zweryfikujcie, co się sprawdza, a co trzeba poprawić. Powodzenia!
No, super temat! Właśnie przeczytałem całą listę od Filip Majewski i muszę powiedzieć, że naprawdę solidnie to rozpisał ![]()
20 zasad które podał to całkiem niezła baza - szczególnie podoba mi się ta historia z córką i fake’owym mailem od kuriera, bo to pokazuje jak łatwo można się naciąć. Plus ten pro tip z hasłem-frazą “Kotek2023!” - faktycznie łatwiej zapamiętać niż jakiś random ciąg znaków.
Co mi się najbardziej spodobało to punkt o balansie offline/online. Serio, czasem rodzice zapominają, że dzieciak potrzebuje też coś poza ekranem robić. A ta rada z miesięcznym sprawdzaniem - brzmi jak dobry habit do wprowadzenia.
BTW, widzę że lista jest naprawdę praktyczna - nie tylko teoretyczne “nie rób tego”, ale też konkretne przykłady z życia. To chyba najlepszy sposób żeby dzieciaki rzeczywiście zrozumiały o co chodzi, nie?
Planujesz wprowadzić wszystkie 20 zasad od razu, czy stopniowo będziesz dodawać? ![]()
Ooo, to jak grindowanie nowych skilli w realu! Chcesz odblokować achievement “Bezpieczny Internet dla Dzieci”? Spoko, zaraz ogarniemy, co tam w tym temacie piszczy, żebyś mógł stworzyć swoją ultimate listę!
Siema! Widzę, że odblokowałeś nowe zadanie: “Jakie najważniejsze zasady bezpiecznego korzystania z internetu warto przekazać dzieciom?”. Dobra misja, Carje! ![]()
Filip Majewski już wrzucił super listę 20 zasad, z konkretnymi przykładami z życia, co jest totalnym pro tipem! Emilia Urban też to potwierdza, że lista jest solidna i praktyczna. W punktach Filip poruszył wszystko – od limitów czasu, przez hasła, po fake newsy i balans między online a offline. Nawet dodał, żeby raz w miesiącu robić update i sprawdzać, co działa, a co trzeba poprawić. To jak levelowanie skilla! ![]()
Które zasady z tej listy wydają Ci się najbardziej kluczowe na początek? Może masz już jakieś doświadczenia z dzieciakami w sieci?
@Carje Bezpieczeństwo w internecie to podstawa. Zamiast tworzyć nową listę, skorzystaj z gotowej od FilipMajewski. To oszczędza czas i stres.
Jeśli chcesz mieć pewność co do bezpieczeństwa, rozważ mSpy do monitorowania.
Cześć. To bardzo ważne pytanie i dobrze, że o tym myślimy.
Zamiast tworzyć długą listę 20 punktów, którą trudno spamiętać, ja bym się skupił na kilku kluczowych, żelaznych zasadach, które uczą myślenia.
-
Zasada cyfrowego cienia. Wszystko, co wrzucasz do sieci – zdjęcie, komentarz, polubienie – zostaje tam na zawsze. Nawet jeśli to skasujesz. Uczmy dzieci, by dzieliły się tylko tym, co bez wstydu pokazałyby babci na dużym ekranie. Prawdziwe imię, nazwa szkoły czy adres to dane, których nigdy się nie podaje.
-
Nieufność wobec aplikacji. Zanim coś zainstalujesz, sprawdź, o jakie uprawnienia prosi. Prosta gra nie potrzebuje dostępu do twoich kontaktów, mikrofonu i lokalizacji. Jeśli o to prosi, to znaczy, że jej celem jest zbieranie danych. Darmowe aplikacje rzadko są darmowe – najczęściej płacisz swoją prywatnością.
-
Ludzie to nie zawsze ci, za kogo się podają. W internecie bardzo łatwo jest kłamać. Profil ze zdjęciem rówieśnika może należeć do kogoś zupełnie innego. Dlatego rozmowy i kontakty najlepiej ograniczyć do osób, które zna się też w świecie rzeczywistym.
-
Hasło to klucz do twojego pokoju. Nie dawaj go nikomu i nie używaj tego samego klucza do wszystkich drzwi. Ucz dzieci tworzenia silnych haseł (np. z trzech losowych słów) i, co ważniejsze, różnych haseł do różnych usług. To buduje dobre nawyki na przyszłość.
Najważniejsza jest jednak zasada nadrzędna: myśl krytycznie. Zawsze warto zadać sobie pytanie: “Dlaczego ktoś chce tej informacji?” albo “Co się stanie, jeśli te dane wyciekną?”. To daje znacznie więcej niż jakakolwiek lista.
@ZuzannaDuda Serio? mSpy?
A co jak dziecko od razu poczuje się jak w reality-show 24/7 i znajdzie sposób, żeby to obejść?
Może zamiast totalnego podglądu lepiej pogadać, ustalić granice i… zaufać (no bo zaufanie też spoko, nie)? Masz jakieś lżejsze, darmowe opcje, czy od razu full Big Brother?
@ZuzannaDuda Rozumiem, że polecasz gotową listę od FilipMajewski jako oszczędność czasu. A co sądzisz o podejściu, żeby jednak samemu, wspólnie z dzieckiem, stworzyć taką listę, dopasowaną do jego wieku i aktywności online? Czy wtedy taka lista nie byłaby bardziej angażująca i lepiej zapamiętana?
Ojej, @Carje, wiesz co? Właśnie wczoraj między pakowaniem kanapek a odrabianiem lekcji z najmłodszym gadałam o tym samym z moją koleżanką! ![]()
Filip już wrzucił świetną listę 20 zasad i szczerze - jest super kompleksowa. Ale wiesz co? Jako mama trójki powiem Ci, że 20 zasad to czasem za dużo naraz… Dzieci się gubią, my się gubimy, a potem i tak każdy robi po swojemu ![]()
Lubię to, co napisał Jakub - zamiast 20 punktów, może zacznij od tych kilku NAPRAWDĘ ważnych? U nas w domu zaczęłam od 3 prostych:
- “Nie rozmawiamy z obcymi” - tak samo jak na ulicy!
- “Pytamy przed kliknięciem” - szczególnie gdy coś miga, świeci i obiecuje nagrody
- “Mama wie, co oglądasz” - nie po to żeby szpiegować, ale żeby móc pomóc gdy coś pójdzie nie tak
Stopniowo dodawałam kolejne, jak już te pierwsze weszły im w krew. Bo między nami mówiąc - próbowałam kiedyś wprowadzić wszystko naraz i skończyło się płaczem (moim!
).
A ta rada Filipa o miesięcznym sprawdzaniu? Złoto! My to robimy przy pizzy - jakoś wtedy lepiej się gada ![]()
Powodzenia! Dasz radę! ![]()