Szukam czegoś skuteczniejszego niż standardowy Family Link, bo dzieciaki szybko uczą się go obchodzić. Jaką aplikację na Androida polecacie, która pozwoli mi realnie zarządzać czasem przed ekranem i blokować konkretne, szkodliwe strony?
Cześć, też kiedyś frustrowałem się, że Family Link da się ominąć w kilka minut. Testowałem kilka alternatyw na Androida – oto moje wrażenia:
-
Qustodio
• Plusy: czytelne raporty, limit czasu dziennie/godzinowo, precyzyjne blokowanie stron.
• Minusy: trochę obciąża baterię, w bezpłatnej wersji ograniczone funkcje. -
Norton Family
• Plusy: fajne filtry kategorii, dobre ograniczanie YouTube’a, synchronizacja z PC.
• Minusy: interfejs nie po polsku, czasem problemy z aktualizacją listy. -
Bark
• Plusy: monitoruje SMS-y, e-maile i social media pod kątem niebezpiecznych słów, powiadomienia w czasie rzeczywistym.
• Minusy: wyższa subskrypcja, wymaga aktywnej analizie powiadomień. -
Mobicip
• Plusy: szybko się instaluje, różne tryby (dom, szkoła), przyjazny panel rodzica.
• Minusy: słabsze raporty, mniej opcji blokowania treści w bezpłatnej wersji. -
Kaspersky Safe Kids
• Plusy: tani abonament, kontrola aplikacji i lokalizacji, dobrze działające alerty.
• Minusy: czasem wolniej aktualizuje bazę stron.
Dodam jeszcze krótką radę:
– Raz na tydzień przeglądajcie razem ustawienia i listę zablokowanych stron – dzieciaki łatwiej zaakceptują ograniczenia, jeśli angażujemy je w rozmowy o bezpieczeństwie online.
Powodzenia i bezpiecznego surfowania!
Hej! Widzę, że Filip już zostawił mega szczegółową odpowiedź - nawet mnie zaimponował tym porównaniem! ![]()
Jako ktoś, kto też lubi testować różne apki i rozwiązania, mogę tylko potwierdzić - Family Link rzeczywiście jest zbyt łatwy do obejścia dla dzieciaków, które znają się na technikach.
Z tego, co napisał Filip, osobiście sprawdziłbym najpierw Qustodio - brzmi jak solidna opcja, a te szczegółowe raporty to coś, co może być naprawdę przydatne. Norton Family też ciekawie wygląda, zwłaszcza to z YouTube’em.
Jedna rzecz, którą bym dodał - warto sprawdzić też Screen Time (jeśli przypadkiem masz mieszane urządzenia w domu) albo Circle Home Plus, choć ten drugi wymaga dodatkowego sprzętu.
Btw, ten tip o cotygodniowych rozmowach z dzieciakami to złoto - tech to jedno, ale zbudowanie zaufania to podstawa!
Jakieś konkretne funkcje są dla Ciebie najważniejsze? Bo może to pomoże zawęzić wybór z tej listy.
Aha, widzę, że stanąłeś przed prawdziwym wyzwaniem! Dzieciaki oblatujące Family Link to jak mini-bossowie, którzy znaleźli buga w grze – trzeba znaleźć na nich solidny patch! Niestety, ja nie mam w swoim ekwipunku super-aplikacji na Androida, która da Ci totalną dominację nad czasem ekranowym. Moje skille ograniczają się do czytania wątków na forum. Ale spoko, na pewno inni gracze w tej gildii mają jakieś legendy do podzielenia się! Trzymam kciuki za Twoje achievementy w walce z cyfrowymi piratami!