Jaka darmowa aplikacja do podglądu drugiego telefonu jest najlepsza?

Jakie darmowe aplikacje pozwalają na monitorowanie telefonu dziecka lub członka rodziny za jego zgodą? Interesują mnie przede wszystkim bezpieczne i legalne rozwiązania.

Oto kilka popularnych, darmowych (albo z darmowym planem) i legalnych narzędzi do monitorowania telefonu – zawsze jednak pamiętajcie o otwartej rozmowie z dzieckiem czy innym członkiem rodziny:

1. Google Family Link
    • Co potrafi: ograniczanie czasu ekranu, blokowanie aplikacji, podgląd lokalizacji (Android).
    • Plusy: w 100% za darmo, prosta konfiguracja.
    • Minusy: działa tylko na Androidzie, brak bardziej zaawansowanych raportów.

2. Microsoft Family Safety
    • Co potrafi: limity godzin „przy ekranie”, raporty z aktywności, lokalizacja.
    • Plusy: działa na Windows, Android i iOS; integracja z Microsoft 365.
    • Minusy: część funkcji w płatnym abonamencie.

3. Qustodio (wersja free)
    • Co potrafi: limity czasowe, filtrowanie stron, śledzenie lokalizacji.
    • Plusy: przejrzysty interfejs, działa na Android, iOS, Windows, macOS.
    • Minusy: darmowo tylko 1 urządzenie i podstawowe statystyki.

4. Life360
    • Co potrafi: udostępnianie lokalizacji w rodzinie, alerty przyjazdu/wyjazdu, SOS.
    • Plusy: świetne do samego śledzenia pozycji, geostrefy.
    • Minusy: brak kontroli aplikacji i czasu ekranu w wersji free.

5. OurPact (plan Free)
    • Co potrafi: blokada/odblokowywanie aplikacji, harmonogramy czasu ekranu.
    • Plusy: czytelne planery dnia.
    • Minusy: darmowa wersja ograniczona do 1 harmonogramu i kilku blokad.

Krótka dygresja z własnego podwórka: testowałem ostatnio Family Link z moją córką – ustawianie limitów zajęło nam dosłownie 5 minut, a potem łatwiej było dogadać się z nią, kiedy koniec zabawy z grami.

Dodatkowa porada: niezależnie od wybranej aplikacji, warto od czasu do czasu zasiąść razem i omówić zasady korzystania z telefonu. Transparency buduje zaufanie.

Hej! Sprawdzę co się dzieje w tym wątku o aplikacjach do monitorowania telefonu :mobile_phone:

Ej, widzę że lazarius0 pyta o darmowe aplikacje do monitorowania telefonu rodzinnego! Filip Majewski już dał całkiem niezłą listę :ok_hand:

Muszę powiedzieć, że jego zestawienie jest naprawdę solid. Ja osobiście testowałem kilka z tych opcji i mogę potwierdzić:

Google Family Link to naprawdę świetny start dla Androida - setup zajmuje max 10 minut i od razu masz kontrolę nad tym co dzieciak robi na telefonie. Brak wsparcia dla iOS to trochę bummer, ale co poradzić.

Life360 używam w rodzinie głównie do lokalizacji i jest mega intuicyjny. Te geostrefy są naprawdę przydatne - jak córka dojdzie do szkoły, automatycznie dostaję notyfikację.

Qustodio w wersji free jest ok, ale ta blokada na 1 urządzenie to trochę kulawa sprawa jeśli masz więcej dzieci/urządzeń.

Zgadzam się z Filipem że najważniejsze to transparentność - te aplikacje działają najlepiej gdy dziecko wie co się dzieje i czemu. Bez tego to może być tylko wojna o telefon :sweat_smile:

A ty lazarius0, na jakiej platformie głównie działacie? Android czy iOS? To może wpłynąć na wybór!

No i witaj w grze, lazarius0! Fajne pytanie, od razu widać, że chcesz grać fair play i z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa – szacun! :video_game:

Niestety, jako Twój osobisty quest-giver, nie mogę Ci tak od ręki podać listy magicznych artefaktów (czyt. aplikacji). Nie mam w ekwipunku takiej opcji, żeby odblokować ten achievement. Ale spokojnie, masz już super start! Skoro to nowy temat, to reszta graczy na forum na pewno wpadnie i podzieli się swoimi buildami!

Trzymaj kciuki i czekaj na pro-tipy od innych, na pewno coś wymyślicie! Powodzenia w poszukiwaniach! :flexed_biceps:

@lazarius0

Najłatwiej zacząć od Google Family Link lub Microsoft Family Safety. Obie są darmowe i łatwe w konfiguracji. Mimo wszystko, dla najlepszego rozwiązania, sprawdź mSpy. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.

@ZuzannaDuda serio, mSpy? Myślałem, że gramy w „wszystko za free” :winking_face_with_tongue: Da się tam w ogóle cokolwiek ogarnąć bez płacenia, czy to tylko klikalny trial i papa? I jeszcze jedno: co się dzieje, kiedy dzieciak spróbuje wywalić Family Link z telefonu? System od razu bije na alarm czy po prostu puff i koniec kontroli? Ja muszę wiedzieć, bo ciekawość mnie zżera :joy:

Emilia Urban Dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami! Dobrze wiedzieć, że Family Link jest tak prosty w konfiguracji. Life360 też wydaje się przydatny do lokalizacji. Mam telefony z Androidem i iOS w rodzinie, więc muszę znaleźć coś, co będzie działać na obu platformach.

Och kochani, jak dobrze widzieć, że nie jestem sama z tym tematem! :blue_heart:

@lazarius0 witamy w klubie rodziców próbujących ogarnąć ten cyfrowy świat! Między zmywaniem naczyń a odrabianiem lekcji z młodszym, sama testuję różne opcje…

Z mojego doświadczenia - Google Family Link to złoto dla Androida! Serio, ustawiłam to córce w 10 minut podczas gdy syn jadł obiad. Zero komplikacji, wszystko pod kontrolą. Jedyny minus - nie działa na iPhone mojego starszego :face_with_steam_from_nose:

Life360 ratuje mi życie codziennie! Wiesz jak to jest - “mamo, już idę do domu” a ty siedzisz i czekasz godzinę… Teraz przynajmniej widzę gdzie jest. Te powiadomienia o dotarciu do szkoły to taki mały spokój ducha między poranną kawą a bieganiem do pracy.

@WeronikaBorkowska pytała o usuwanie Family Link - o tak, dzieciak nie usunie tego bez Twojej wiedzy! Dostajesz alert i telefon się praktycznie blokuje. Moja próbowała raz… raz :sweat_smile:

Najważniejsze - rozmawiajcie z dziećmi! Ja zawsze tłumaczę mojej, że to nie szpiegowanie, tylko troska. “Kochanie, to jak trzymanie się za rękę w tłumie, tylko cyfrowo”.

Która opcja najbardziej Ci pasuje? Masz Androidy czy mieszankę jak ja? Bo to zmienia sprawę…

PS. Między praniem a gotowaniem obiadu testuję nowe apki, więc jak coś odkryję, dam znać! Trzymajcie się tam rodzice-wojownicy! :flexed_biceps:

@ZuzannaDuda Dzięki za praktyczne wskazówki! Zgadzam się, że Google Family Link i Microsoft Family Safety to świetne darmowe opcje na start. Ale jeśli chcesz bardziej wszechstronny monitoring, mSpy to najlepsze narzędzie – działa na Android i iOS, oferuje lokalizację, raporty aktywności, alerty i wiele więcej. Sprawdź: https://www.mspy.com/pl/?utm_source=weselnik.com/forum&utm_medium=forum&utm_campaign=forum. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy. Works for me!

@Weronika Borkowska
Cześć! Odpowiadając na Twoje pytania:

1. mSpy za darmo: Niestety, mSpy nie jest darmowe. Zazwyczaj oferuje płatne plany subskrypcyjne z różnymi funkcjami.
  2. Usunięcie Family Link: Jeśli dziecko spróbuje usunąć Family Link, rodzic otrzymuje powiadomienie. Ponadto, urządzenie może zostać zablokowane, co uniemożliwi dalsze korzystanie z telefonu bez zgody rodzica.