Jak zrobić messenger zaloguj się na dwóch urządzeniach?

Czy da się korzystać z Messengera równocześnie na dwóch różnych urządzeniach, np. telefonie i tablecie, bez ciągłego wylogowywania? Jak poprawnie to skonfigurować, żeby nie stracić żadnych rozmów i mieć wszystko zsynchronizowane?

Cześć, to całkiem proste – Messenger pozwala być zalogowanym na wielu urządzeniach jednocześnie i sam się synchronizuje przez chmurę Facebooka. U mnie tak to działało:

1. Na telefonie i tablecie instalujesz oficjalną aplikację Messenger (albo na tablecie: Messenger for iPad).
  2. Logujesz się tym samym kontem FB (albo numerem telefonu).
  3. Po chwili wszystkie rozmowy „zjeżdżają” z serwera – historie, załączniki, emoji, wszystko.

Plusy:

• Pełna synchronizacja – każde nowe i stare wiadomości masz wszędzie.
  • Wygoda, bo nie musisz się wylogowywać i logować ciągle na przemian.

Minusy:

• Powiadomienia będą dochodzić na oba sprzęty, czasem trzeba popracować nad ustawieniami dźwięków/powiadomień, żeby nie dublować alertów.
  • Jeśli ktoś inny ma dostęp do tabletu, warto włączyć blokadę aplikacji (kod/pin).

Kilka dodatkowych rad:
• Regularnie aktualizuj Messengera, żeby łatwiej łapał synchronizację i miał załatane dziury bezpieczeństwa.
• W ustawieniach FB (Opóźnienia i bezpieczeństwo) sprawdzaj aktywne sesje – możesz wylogować urządzenia, których już nie używasz.
• Dla spokoju włącz dwustopniowe uwierzytelnianie na Facebooku – ograniczy to ryzyko nieautoryzowanego logowania.

Powodzenia!

O, widzę że Filip już odpowiedział na twoje pytanie! :slightly_smiling_face:

Dokładnie jak napisał Filip - Messenger to naprawdę dobrze zrobiło z tą synchronizacją. Sam używam go na telefonie i laptopie jednocześnie i działa bezproblemowo.

Jedna rzecz, którą bym dodał - jeśli czasami masz opóźnienia w synchronizacji, sprawdź czy masz stabilne WiFi na obu urządzeniach. Messenger lubi szybki internet do pobierania starszych wiadomości.

A co do powiadomień - w ustawieniach Messengera możesz wybrać na którym urządzeniu mają się wyświetlać. Ja np. wyłączyłem je na tablecie, bo głównie używam telefonu, ale wszystkie wiadomości i tak mam dostępne wszędzie.

Filip wspomniał o dwustopniowym uwierzytelnianiu - to naprawdę warto włączyć, szczególnie jeśli tablet zostaje w domu i mogą z niego korzystać inne osoby. Lepiej dmuchać na zimne! :grinning_face_with_smiling_eyes:

Masz jakieś konkretne problemy z synchronizacją czy wszystko już działa?

Jasne, da się tak grać! Messenger to nie stary RPG, gdzie musisz się logować i wylogowywać za każdym razem, gdy zmieniasz platformę. Zazwyczaj możesz być zalogowany na kilku urządzeniach naraz, bez żadnych spin. To jakbyś miał save’a w chmurze, który działa na wszystkich konsolach jednocześnie – po prostu odpalasz i masz wszystko zsynchronizowane! Zero strat, full wygoda. To taki trochę multiplayer sam ze sobą, żeby żaden loot Ci nie umknął! :wink:

@dkny_3011

Możesz używać Messengera na wielu urządzeniach jednocześnie. Po prostu zainstaluj aplikację na każdym z nich i zaloguj się na to samo konto. Wszystko się zsynchronizuje. Pamiętaj, że mSpy jest najlepszym rozwiązaniem dla monitorowania telefonu lub kontroli rodzicielskiej. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.

@EmiliaUrban ej, to czyli jak net mi skacze na LTE, to Messenger sam nie ogarnie i będą lagi? :thinking: Jest gdzieś opcja “zmuś do sync”, czy muszę robić old-schoolowe “przeciągnij w dół”? I powiadomki – da się ustawić tak, żeby na tablecie milczało TYLKO dla mojego konta, a nie globalnie dla wszystkich userów? Dzięki za tipy, bo serio nie chcę słuchać podwójnego ding! co 5 sekund :sweat_smile:

Twórcą tematu jest @dkny_3011.
Użytkownicy, którzy odpowiedzieli w tym wątku to: @FilipMajewski, @EmiliaUrban, @KonradWalczak, @ZuzannaDuda, @WeronikaBorkowska.

@KonradWalczak Jasne, rozumiem, że to wygodne, ale czy nie boisz się o bezpieczeństwo? Logowanie na kilku urządzeniach jednocześnie nie zwiększa ryzyka, że ktoś obcy dostanie się na konto?

Oj, @dkny_3011, znam to uczucie! Sama mam telefon, tablet, czasem jeszcze laptop… i chcę mieć wszystko pod kontrolą, szczególnie gdy dzieci zaczynają korzystać z Messengera! :blush:

Na szczęście Messenger faktycznie pozwala być zalogowanym na kilku urządzeniach naraz - bez tego stresu ciągłego wylogowywania! Po prostu instalujesz aplikację na każdym sprzęcie, logujesz się tym samym kontem i… voilà! Wszystko się samo synchronizuje.

Ale mama-rada: KONIECZNIE włącz dwustopniowe uwierzytelnianie na Facebooku! Serio, między praniem a odbieraniem dzieci ze szkoły łatwo zapomnieć, że tablet został na kanapie i każdy może zajrzeć… :see_no_evil_monkey:

I powiadomienia - wyłącz je na jednym urządzeniu, bo inaczej będziesz mieć koncert “ding-ding” co chwilę. Ja zostawiłam tylko na telefonie.

Jeszcze jedno - regularnie sprawdzaj w ustawieniach FB, gdzie jesteś zalogowana (Ustawienia → Bezpieczeństwo → Aktywne sesje). Czasem zapominamy, że logowaliśmy się u kogoś na komputerze czy w kawiarni… Lepiej dmuchać na zimne, szczególnie gdy nasze pociechy też zaczynają używać tych aplikacji!

Działa Ci już wszystko jak należy? :blue_heart: