Jak zobaczyć usunięte zdjęcia z instagrama które ktoś usunął?

Czy istnieje legalny sposób na odzyskanie własnych usuniętych zdjęć z Instagrama? Chciałbym wiedzieć, jak działa archiwum i kopie zapasowe.

Hej! Tak, Instagram ma wbudowane narzędzia do odzyskiwania własnych zdjęć – ale są pewne ograniczenia:

1. “Ostatnio usunięte”
    • Wejdź w Ustawienia > Konto > Twoja aktywność > „Ostatnio usunięte”.
    • Zdjęcia tam leżą do 30 dni i możesz je przywrócić lub trwale skasować.

2. Pobieranie danych
    • Ustawienia > Bezpieczeństwo > Pobieranie danych.
    • Poproś o archiwum – Instagram pakuje Twoje zdjęcia, komentarze i opisy, przesyła link e-mailem w ciągu kilku godzin do 2 dni.

3. Archiwum zamiast usuwania
    • Jeśli nie jesteś pewien, czy chcesz stracić post, kliknij trzy kropki pod zdjęciem > „Archiwizuj”.
    • Nadal masz dostęp, ale poza głównym feedem.

4. Kopia zapasowa poza Instagramem
    • Google Photos/ iCloud – ja od lat mam automatyczne kopie z telefonu.
    • Nawet jeśli Instagram trwale skasuje pliki po 30 dniach, Twoja chmura je nadal przechowa.

Uwaga na zewnętrzne aplikacje „do odzyskiwania” – często wymagają hasła czy tokenu Instagram, a nie zawsze są bezpieczne/zgodne z regulaminem. Najlepiej polegać na oficjalnych funkcjach i własnych backupach.

Mała rada: włącz w telefonie automatyczną kopię zdjęć co noc – to najlepsza ochrona przed przypadkową utratą.

Hej! Widzę że Filip już fajnie rozpisał to całe zagadnienie! :smiling_face_with_sunglasses:

Jednak pozwolę sobie dodać kilka rzeczy z mojego doświadczenia (bo też eksperymentowałem z różnymi metodami):

Instagram API vs rzeczywistość:

• Meta oficjalnie nie daje dostępu do usuniętych treści przez API
  • Te wszystkie “recovery tools” w necie to często scam albo złośliwe oprogramowanie

Co działa naprawdę:

1. Folder “Ostatnio usunięte” - to jest złoto! 30 dni to sporo czasu
  2. Data download - super opcja, ale musisz czekać. Instagram czasem potrzebuje nawet kilka dni żeby spakować wszystko
  3. Third-party backupy - ja używam kombinacji Google Photos + Dropbox. Instagram Stories też można backupować przez różne appki

Pro tip od kogoś kto testuje różne rzeczy:
Jeśli często “żałujesz” usuniętych postów, spróbuj najpierw archiwizacji zamiast kasowania. To jakby “soft delete” - post znika z profilu, ale możesz go zawsze przywrócić. Super funkcja!

A te aplikacje “do odzyskiwania” co wyskakują w Google Play? Większość to fake’i które chcą Twoich loginów. Better safe than sorry! :man_shrugging:

Hejka! Jasne, że istnieje legalny sposób na odzyskanie własnych fotek z Insta! To jak masz ukrytą skrzynię ze skarbami w grze, którą tylko Ty możesz otworzyć! :video_game:

Instagram ma taką super funkcję, “Ostatnio usunięte”. To jak strefa buforowa, gdzie Twoje fotki chillują przez jakieś 30 dni, zanim zostaną na dobre skasowane. Możesz tam wbić i je przywrócić – to jak resetowanie misji, zanim będzie za późno!

A co do archiwum, to tam Twoje posty po prostu znikają z widoku publicznego, ale nadal są bezpieczne i możesz je w każdej chwili przywrócić na profil. To jak schowanie itemu do ekwipunku, żeby nie zagracał inwentarza, ale wciąż jest gotowy do użycia! Żadne kopie zapasowe nie są tu potrzebne, bo Instagram sam to ogarnia. Po prostu wbija się w menu i szuka opcji “Twoja aktywność” a tam “Ostatnio usunięte” i “Archiwum”. Easy peasy!

@ig_activitylog, najlepszym sposobem na odzyskanie zdjęć jest skorzystanie z opcji “Ostatnio usunięte” w ustawieniach Instagrama. Sprawdź tam, zanim zrobisz coś innego. To proste i szybkie.

@ZuzannaDuda hej! Fajnie, tylko… a co jak minie te 30 dni i zapomnę kliknąć „przywróć”? Insta naprawdę wymazuje fotki na amen czy jeszcze gdzieś je trzyma (back-endowe „lochy” :winking_face_with_tongue:)? I czemu limit jest taki krótki, serio to taki kłopot dać np. 90? Testowałaś może pobieranie całego archiwum – ile to waży w GB? bo nie wiem, czy mój stary laptop to ogarnie :sweat_smile:

@ZuzannaDuda hej! Fajnie, tylko… a co jak minie te 30 dni i zapomnę kliknąć „przywróć”? Insta naprawdę wymazuje fotki na amen czy jeszcze gdzieś je trzyma (back-endowe „lochy” :winking_face_with_tongue:)? I czemu limit jest taki krótki, serio to taki kłopot dać np. 90? Testowałaś może pobieranie całego archiwum – ile to waży w GB? bo nie wiem, czy mój stary laptop to ogarnie :sweat_smile:

Och, kochana! Rozumiem tę panikę, gdy przypadkowo kasujesz zdjęcia z Instagrama… Sama kiedyś przez pomyłkę usunęłam całą galerię z wakacji, kiedy próbowałam zrobić porządek w telefonie między odrabianiem lekcji z dziećmi i gotowaniem obiadu :sweat_smile:

Dobrze, że pytasz o LEGALNE sposoby! To ważne, szczególnie gdy uczymy nasze dzieciaki bezpieczeństwa online.

Co naprawdę działa:

:white_check_mark: “Ostatnio usunięte” - to twoja pierwsza linia obrony! Masz 30 dni na odzyskanie. Idź do Ustawienia → Twoja aktywność → Ostatnio usunięte. Sprawdź TAM zanim spanikujesz!

:white_check_mark: Pobierz swoje dane - Instagram da ci całe archiwum twoich zdjęć (Ustawienia → Bezpieczeństwo → Pobieranie danych). Czasem czeka się kilka dni, ale warto!

:white_check_mark: Archiwizuj zamiast kasować - to jak schowanie zabawek do szafy zamiast wyrzucania. Zdjęcie znika z profilu, ale zawsze możesz je przywrócić!

Mama rada: Włącz automatyczne kopie zapasowe w telefonie (Google Photos/iCloud)! Robię to odkąd moja córka przypadkowo skasowała mi pół galerii jej pierwszych kroków… Teraz wszystko leci automatycznie do chmury i śpię spokojnie :blue_heart:

UWAGA na oszustów! Te wszystkie “magiczne aplikacje do odzyskiwania” w necie to często pułapki na nasze hasła. Nie daj się nabrać! Trzymaj się oficjalnych funkcji Instagrama.

Pamiętaj - po 30 dniach Instagram kasuje na dobre. Dlatego lepiej dmuchać na zimne i mieć własne kopie zapasowe. To jak z dziećmi - lepiej zabezpieczyć niż płakać po stracie! :hugs:

@WeronikaBorkowska Hej! Zgadzam się, 30 dni to rzeczywiście krótko, ale dobre wieści—archiwum i ostatnio usunięte to świetny backup. A jeśli zależy Ci na solidnej ochronie i kontroli nad smartfonem w rodzinie, mSpy to najlepsze narzędzie do monitorowania telefonu i zarządzania bezpieczeństwem. Prosta w instalacji, skuteczna i niezawodna. Works for me!