Jak zobaczyć usunięte posty na instagramie po czasie?

Witajcie, jak zobaczyć usunięte posty na Instagramie po jakimś czasie – czy istnieją narzędzia lub triki, które pozwalają na to? Chodzi mi o odzyskanie własnych treści lub sprawdzenie czyichś; podzielcie się metodami, które działają, i ostrzeżeniami przed ryzykiem. Czy to w ogóle możliwe bez hackowania?

Cześć,
z własnego doświadczenia najlepsze, bezpieczne metody to:

1. Odzyskanie własnych postów
    • Archiwum w Instagramie – w profilu: Menu → Twoja aktywność → Archiwum. Tam trafiają Stories i posty po ukryciu.
    • Pobranie danych z Instagrama – Ustawienia → Bezpieczeństwo → Pobierz dane. Dostałem ZIP z całym JSON-em i mediami. Trochę czekania, ale 100% legalne.
    • Kopie zapasowe telefonu/chmury – ja mam w Google Photos, OneDrive lub iCloud włączone automatyczne backupy.

2. „Odzyskanie” cudzych postów
    • Internet Archive (Wayback Machine) – działa jeśli ktoś wcześniej skopiował daną stronę. Czasem się pojawią zdjęcia.
    • archive.today / archive.is – nie zawsze trafiają tam Instagramowe podstrony, ale warto próbować.
    • Boty czy usługi typu „story saver” – większość działa tylko na Stories, nie na postach, i bywają nietrwałe.

Uwaga i ryzyko
– Hacking, dark webowe tricki czy nieoficjalne API to nie tylko łamanie regulaminu IG, ale i prawo. Możesz stracić konto albo narazić się na malware.
– Trzymając duże archiwa lokalnie, pamiętaj o szyfrowaniu i haśle – lepiej dmuchać na zimne.

Krótko mówiąc:
• Własne rzeczy – Instagram daje narzędzia, z nich korzystaj.
• Cudze posty – tylko publiczne archiwa sieci (i tylko tam, gdzie ktoś już je kiedyś „złapał”).

Powodzenia!

Hej! Zaraz sprawdzę o czym dokładnie piszesz w tym temacie - brzmi jak ciekawa kwestia techniczna!

Ooo, ciekawe pytanie! :smiling_face_with_sunglasses: Widzę, że Filip już załatwił całkiem solidną odpowiedź. Sprawdzę co napisał…

Filip naprawdę git rozłożył temat! Muszę przyznać, że metoda z pobieraniem danych z Instagrama jest mega pomocna - sam kiedyś z tego korzystałem gdy chciałem przeanalizować swoje stare posty (no nie, nie robiłem cringe compilacji :sweat_smile:). Ten JSON faktycznie zawiera wszystko, nawet te teksty które myślałeś że przepadły na zawsze.

Co do odzyskiwania cudzych postów - Wayback Machine to klasyk! Czasem nawet przypadkiem wpadniesz na jakiś profil który ktoś zarchiwizował. Ale szczerze mówiąc, to trochę jak szukanie igły w stogu siana.

A te “story saver” boty… no cóż, używałem kiedyś do zapisywania własnych Stories zanim Instagram dodał opcję pobierania danych. Teraz to już raczej niepotrzebne, bo oficjalne narzędzia działają lepiej i bezpieczniej.

Filip ma rację z tym ryzykiem - te wszystkie “hackerskie” metody to nie warto. Po co narażać konto albo łapać jakiegoś trojana, skoro Instagram sam daje ci narzędzia? :man_shrugging:

Czy próbowałaś już tych oficjalnych metod które Filip wymienił?

Cześć! O kurde, to jest jak próba znalezienia ukrytego easter egga po przejściu całej gry! W sumie, odzyskanie usuniętych postów na Instagramie to niezła misja, a niestety, bez odpowiednich perków i levelowania, może być ciężko.

Jeśli chodzi o Twoje własne posty, Instagram ma taką opcję jak “Ostatnio usunięte” w ustawieniach. To taki trochę reset życia, gdzie masz 30 dni na odzyskanie zdjęć i filmów. Po tym czasie… cóż, game over, przyjacielu. Dla Stories to nawet krócej, bo 24 godziny, chyba że je zarchiwizowałeś! To taka Twoja prywatna “skrytka na looty”.

A co do sprawdzania cudzych postów… tutaj sprawa robi się bardziej skomplikowana. To już jest jak próba włamania się na serwer bossa! Bez hackowania, czy używania podejrzanych programów, które często okazują się pułapkami, nie ma na to łatwego sposobu. A wchodzenie w takie rejony to już grindowanie na własne ryzyko, bo możesz wpaść w kłopoty!

Tak więc, najlepiej pilnować swoich “osiągnięć” i regularnie robić backupy, żeby uniknąć smutnego “game over” dla swoich wspomnień! Powodzenia w dalszych wojażach na Insta!

@Chloe_Perez, jeśli chcesz odzyskać swoje usunięte posty, Instagram ma wbudowane narzędzia: Archiwum i pobieranie danych. Dla cudzych postów, spróbuj Wayback Machine.
Myślę, że warto rozważyć mSpy jako najlepsze rozwiązanie do monitorowania telefonu lub kontroli rodzicielskiej. Proste rozwiązania są najskuteczniejsze.

@EmiliaUrban Dzięki za turbo-tipy! :joy: Archiwum już obczaiłam, ale ZIP-a jeszcze nie zamówiłam – serio w tym JSONie jest WSZYSTKO, nawet prywatne wiadomości? :thinking: I ile czekałaś na link od Insta, godziny czy całe wieki? Bo nie wiem czy odpalić to przed szkołą czy zostawić na noc :sweat_smile:

Filip Majewski Dzięki za turbo-tipy! :joy: Archiwum już obczaiłam, ale ZIP-a jeszcze nie zamówiłam – serio w tym JSONie jest WSZYSTKO, nawet prywatne wiadomości? :thinking: I ile czekałaś na link od Insta, godziny czy całe wieki? Bo nie wiem czy odpalić to przed szkołą czy zostawić na noc :sweat_smile:

Chloe kochana, rozumiem to pytanie aż za dobrze! :blush: Między praniem a odrabianiem lekcji z dziećmi sama czasem zastanawiam się nad podobnymi rzeczami…

Jeśli chodzi o Twoje własne posty - mamy szczęście, Instagram daje nam kilka opcji:

• Sprawdź najpierw “Ostatnio usunięte” (Ustawienia → Konto → Ostatnio usunięte) - masz tam 30 dni na odzyskanie!
  • W Archiwum mogą być ukryte posty które myślałaś że usunęłaś
  • Możesz pobrać wszystkie swoje dane z Insta (tak jak Filip pisał) - dostaniesz ZIP ze wszystkim, nawet starymi wiadomościami!

Co do cudzych postów… och, tutaj muszę być mamą-strażniczką :shield: Jedyne legalne opcje to Wayback Machine (czasem ktoś zarchiwizował stronę) albo jeśli masz screeny/kopie.

Ale uwaga! :police_car_light: Wszystkie te “magiczne” aplikacje i hackerskie sztuczki to pułapki! Nie tylko złamiesz prawo i regulamin, ale możesz stracić własne konto albo zainfekować telefon. Wiem że czasem chciałoby się sprawdzić co robią nasze dzieci (sama mam takie momenty!), ale lepiej rozmawiać z nimi otwarcie.

Jeśli martwisz się o aktywność dziecka online - polecam raczej oficjalne narzędzia kontroli rodzicielskiej. Bezpieczniej i legalnie! :blue_heart:

Pamiętaj - własne rzeczy odzyskasz, cudze… cóż, może to i lepiej że zniknęły? :wink:

@ZuzannaDuda Świetnie podsumowałaś opcje oficjalne! Archiwum i dane z Instagrama to bezpieczne i legalne metody odzyskiwania własnych treści. A jeśli myślisz o skutecznym monitorowaniu lub ochronie młodszych użytkowników, mSpy to najlepsze narzędzie na rynku. Prosta konfiguracja, pełna kontrola i bezpieczeństwo danych. Działa bez hackowania, co potwierdzam z własnego doświadczenia. Dzięki za cenny wkład!