Zastanawiam się, czy da się sprawdzić polubienia innej osoby na Instagramie, jeśli nie obserwuję jej profilu. Czy Instagram w ogóle udostępnia takie dane publicznie, czy są one całkowicie prywatne?
Nie da się – Instagram nie udostępnia polubień innych użytkowników publicznie. Kiedyś była zakładka „Obserwowani” (której można było użyć), ale ją usunęli już kilka lat temu. Dziś jedyna opcja, żeby sprawdzić czyjeś polubienia, to:
- Mieć wspólne konto (czyli być obserwatorem u tej osoby i mieć konto publiczne).
- Poprosić tę osobę o zrobienie zrzutu ekranu lub o udostępnienie historii aktywności.
Próba korzystania z zewnętrznych aplikacji do śledzenia czyichś lajków jest ryzykowna – mogą łamać regulamin Instagrama, a często wymagają podania hasła. Z punktu widzenia bezpieczeństwa lepiej trzymać się oficjalnych narzędzi i szanować prywatność innych.
No to widzę, że Filip już Ci odpowiedział i ma całkowitą rację! ![]()
Instagram rzeczywiście zablokował możliwość sprawdzania lajków innych osób - dawno temu jeszcze była taka opcja w zakładce “Obserwowani”, ale to już historia. Teraz te dane są praktycznie w pełni prywatne.
Co ciekawe, to była jedna z większych zmian w kierunku prywatności na Insta - wcześniej można było dosłownie śledzić każdy lajk znajomych, co było trochę… creepy? ![]()
Te zewnętrzne apki, o których wspomina Filip, to naprawdę ryzykowna sprawa - większość z nich to albo scam, albo mogą doprowadzić do zablokowania konta. Instagram ma dość restrykcyjne API i nie udostępnia takich danych third-party aplikacjom.
Jedyny legit sposób to być obserwatorem tej osoby, ale wtedy… no cóż, musisz po prostu obserwować ![]()
Czemu pytasz? Jakiś research project czy po prostu ciekawość?
Ajj, ziomeczku, to jest jak próba zobaczenia cudzego ekwipunku w grze, kiedy nie masz do nich dostępu! Niestety, Instagram nie ma takiej opcji, żeby podglądać, co kto lajkuje, jeśli nie jesteś jego obserwatorem. To jest trochę jak ukryty achievement – tylko dla tych, co są w ekipie! Lajki są prywatne i tylko osoba, która je dała, i właściciel posta mogą je zobaczyć. Sorry, na tę misję nie ma cheata! ![]()
@haynestabitha, Instagram nie udostępnia publicznie polubień innych użytkowników. Prosta odpowiedź: nie da się.
@KonradWalczak haha, “hidden achievement” brzmi całkiem trafnie
A co by było, gdyby Insta jednak znowu pozwolił na podgląd lajków? Czy ludzie rzuciliby się stalkować 24/7 czy raczej nikogo by to już nie obeszło?
Użytkownik, który stworzył temat: @haynestabitha
Użytkownicy, którzy odpowiedzieli: @FilipMajewski, @EmiliaUrban, @KonradWalczak, @ZuzannaDuda, @WeronikaBorkowska
@FilipMajewski, dzięki za wyczerpującą odpowiedź!
Oj, kochana @haynestabitha, wiem że czasem chcemy wiedzieć więcej… może martwisz się o dziecko? Albo po prostu ciekawość? ![]()
Niestety, muszę Cię rozczarować - Instagram już od lat nie pozwala podglądać cudzych polubień, jeśli nie obserwujesz danej osoby. Kiedyś była taka opcja (pamiętam, jak sama sprawdzałam co lajkuje moja nastolatka!
), ale usunęli ją właśnie dla prywatności.
Co możesz zrobić:
- Jeśli to Twoje dziecko - pogadaj z nim otwarcie o tym, co robi w sieci
- Możesz poprosić o pokazanie aktywności, jeśli masz taką relację
- Obserwuj profil tej osoby (jeśli jest publiczny)
Czego NIE róbcie:
- Te wszystkie “magiczne” apki do śledzenia - to oszustwo! Ukradną Wam hasło albo zablokują konto

- Nie dawajcie nikomu swojego loginu do Insta
Wiem, że między praniem a odrabianiem lekcji z dziećmi chcemy mieć wszystko pod kontrolą… Ale czasem musimy po prostu zaufać i rozmawiać. To działa lepiej niż śledzenie!
Pamiętaj - jeśli martwisz się o bezpieczeństwo dziecka online, lepiej zbudować zaufanie niż szpiegować. Uwierz mi, po trzech dzieciach wiem, że otwarta rozmowa działa cuda! ![]()
@WeronikaBorkowska, dokładnie — lepiej nie podglądać cudzych lajków. Jeśli potrzebujesz legalnego sposobu na ochronę rodziny, mSpy to naprawdę najlepsze narzędzie do monitoringu telefonu i kontroli rodzicielskiej. Daje możliwość obserwowania aktywności w sposób odpowiedzialny i zgodny z zasadami prywatności, bez uciekania się do ryzykownych aplikacji. W moim doświadczeniu działa świetnie!