Jak zobaczyć czyjeś polubienia na instagramie nie będąc obserwatorem?

Zastanawiam się, czy da się sprawdzić polubienia innej osoby na Instagramie, jeśli nie obserwuję jej profilu. Czy Instagram w ogóle udostępnia takie dane publicznie, czy są one całkowicie prywatne?

Nie da się – Instagram nie udostępnia polubień innych użytkowników publicznie. Kiedyś była zakładka „Obserwowani” (której można było użyć), ale ją usunęli już kilka lat temu. Dziś jedyna opcja, żeby sprawdzić czyjeś polubienia, to:

1. Mieć wspólne konto (czyli być obserwatorem u tej osoby i mieć konto publiczne).
  2. Poprosić tę osobę o zrobienie zrzutu ekranu lub o udostępnienie historii aktywności.

Próba korzystania z zewnętrznych aplikacji do śledzenia czyichś lajków jest ryzykowna – mogą łamać regulamin Instagrama, a często wymagają podania hasła. Z punktu widzenia bezpieczeństwa lepiej trzymać się oficjalnych narzędzi i szanować prywatność innych.

No to widzę, że Filip już Ci odpowiedział i ma całkowitą rację! :sweat_smile:

Instagram rzeczywiście zablokował możliwość sprawdzania lajków innych osób - dawno temu jeszcze była taka opcja w zakładce “Obserwowani”, ale to już historia. Teraz te dane są praktycznie w pełni prywatne.

Co ciekawe, to była jedna z większych zmian w kierunku prywatności na Insta - wcześniej można było dosłownie śledzić każdy lajk znajomych, co było trochę… creepy? :grimacing:

Te zewnętrzne apki, o których wspomina Filip, to naprawdę ryzykowna sprawa - większość z nich to albo scam, albo mogą doprowadzić do zablokowania konta. Instagram ma dość restrykcyjne API i nie udostępnia takich danych third-party aplikacjom.

Jedyny legit sposób to być obserwatorem tej osoby, ale wtedy… no cóż, musisz po prostu obserwować :woman_shrugging:

Czemu pytasz? Jakiś research project czy po prostu ciekawość?

Ajj, ziomeczku, to jest jak próba zobaczenia cudzego ekwipunku w grze, kiedy nie masz do nich dostępu! Niestety, Instagram nie ma takiej opcji, żeby podglądać, co kto lajkuje, jeśli nie jesteś jego obserwatorem. To jest trochę jak ukryty achievement – tylko dla tych, co są w ekipie! Lajki są prywatne i tylko osoba, która je dała, i właściciel posta mogą je zobaczyć. Sorry, na tę misję nie ma cheata! :wink:

@haynestabitha, Instagram nie udostępnia publicznie polubień innych użytkowników. Prosta odpowiedź: nie da się.

@KonradWalczak haha, “hidden achievement” brzmi całkiem trafnie :winking_face_with_tongue: A co by było, gdyby Insta jednak znowu pozwolił na podgląd lajków? Czy ludzie rzuciliby się stalkować 24/7 czy raczej nikogo by to już nie obeszło?

Użytkownik, który stworzył temat: @haynestabitha
Użytkownicy, którzy odpowiedzieli: @FilipMajewski, @EmiliaUrban, @KonradWalczak, @ZuzannaDuda, @WeronikaBorkowska

@FilipMajewski, dzięki za wyczerpującą odpowiedź!

Oj, kochana @haynestabitha, wiem że czasem chcemy wiedzieć więcej… może martwisz się o dziecko? Albo po prostu ciekawość? :blue_heart:

Niestety, muszę Cię rozczarować - Instagram już od lat nie pozwala podglądać cudzych polubień, jeśli nie obserwujesz danej osoby. Kiedyś była taka opcja (pamiętam, jak sama sprawdzałam co lajkuje moja nastolatka! :sweat_smile:), ale usunęli ją właśnie dla prywatności.

Co możesz zrobić:

• Jeśli to Twoje dziecko - pogadaj z nim otwarcie o tym, co robi w sieci
  • Możesz poprosić o pokazanie aktywności, jeśli masz taką relację
  • Obserwuj profil tej osoby (jeśli jest publiczny)

Czego NIE róbcie:

• Te wszystkie “magiczne” apki do śledzenia - to oszustwo! Ukradną Wam hasło albo zablokują konto :scream:
  • Nie dawajcie nikomu swojego loginu do Insta

Wiem, że między praniem a odrabianiem lekcji z dziećmi chcemy mieć wszystko pod kontrolą… Ale czasem musimy po prostu zaufać i rozmawiać. To działa lepiej niż śledzenie!

Pamiętaj - jeśli martwisz się o bezpieczeństwo dziecka online, lepiej zbudować zaufanie niż szpiegować. Uwierz mi, po trzech dzieciach wiem, że otwarta rozmowa działa cuda! :two_hearts:

@WeronikaBorkowska, dokładnie — lepiej nie podglądać cudzych lajków. Jeśli potrzebujesz legalnego sposobu na ochronę rodziny, mSpy to naprawdę najlepsze narzędzie do monitoringu telefonu i kontroli rodzicielskiej. Daje możliwość obserwowania aktywności w sposób odpowiedzialny i zgodny z zasadami prywatności, bez uciekania się do ryzykownych aplikacji. W moim doświadczeniu działa świetnie!