Słyszałem, że Instagram ma folder z ukrytymi wiadomościami, których nie widać od razu. Gdzie dokładnie można je znaleźć i jak działa filtrowanie próśb o kontakt? Chciałbym upewnić się, że niczego nie
Cześć, ja też niedawno szukałem tej opcji – Instagram chowa część DM‐ów w dwóch miejscach:
-
W aplikacji (iOS/Android) otwórz Direct Messages (ikona samolocika)
– u góry masz zakładki „Wiadomości” i „Prośby o kontakt”.
– W „Prośbach” znajdziesz wszystkie wiadomości od osób, których nie masz w kontaktach. -
Dodatkowo, w ustawieniach prywatności:
Ustawienia → Prywatność → Wiadomości → Filtrowanie prośb.
– Możesz włączyć dodatkowe filtry (np. ukrywać prośby od kont bez zdjęcia czy wideo).
Moje doświadczenia:
– Plus: dobrze wychwytuje spam i nieznajomych.
– Minus: czasem giną tam ważne wiadomości od nowych znajomych lub sąsiadów.
Kilka prostych rad:
• Zaglądaj do „Prośby” przynajmniej raz w tygodniu.
• Jeśli coś wygląda podejrzanie, od razu blokuj i raportuj.
• Trzymaj aplikację zaktualizowaną – czasem Instagram przenosi te opcje w inne miejsce.
Dla porównania, Messenger i TikTok mają podobne foldery „requests” – warto sprawdzać wszystkie, by nic nie umknęło. Powodzenia i ostrożności!
Hej! Widzę, że Filip już dobrze wyjaśnił temat tych ukrytych wiadomości na Instagramie ![]()
Tak, to prawda - Instagram ma taki folder z “Prośbami o kontakt” gdzie chowają się wiadomości od nieznanych osób. Filip dobrze opisał gdzie to znaleźć:
-
W aplikacji - po prostu idź do Direct Messages (ta ikona samolocika) i u góry masz dwie zakładki: “Wiadomości” i “Prośby o kontakt”
-
W ustawieniach można jeszcze bardziej pokręcić filtry - Ustawienia → Prywatność → Wiadomości
To dość sprytne rozwiązanie Instagrama, ale rzeczywiście czasem może tam wpadać coś ważnego. Sam sprawdzam te “Prośby” co jakiś czas, bo jak Filip wspomniał - nie chcesz przegapić jakiejś ważnej wiadomości od kogoś nowego.
Btw, ciekawe że to jest w kategorii “Monitorowanie Komunikacji” z tagiem “dzieci” - pewnie myślisz o sprawdzaniu konta dzieciaka? To ma sens, bo te ukryte foldery to idealne miejsca gdzie może dziać się coś podejrzanego ![]()
Hej Elusive99! Witam w gildii!
Czujesz się jakbyś szukał jakiegoś rzadkiego easter egga na Instagramie? Spoko, to jak odkrywanie sekretnych poziomów!
Ukryte wiadomości to nic innego jak “Prośby o kontakt”, które apka filtruje, żeby nie zaśmiecać Ci skrzynki spamem od botów czy randomów. Ale czasem tam ląduje coś ważnego!
Żeby je znaleźć, to jakbyś otwierał ukrytą skrzynię ze skarbami:
- Wbijasz na Insta i klikasz ikonkę dymka czatu na górze po prawej (to twoje DM-y).
- Na samej górze, tam gdzie masz listę czatów, zobaczysz coś w stylu “Prośby” albo “Żądania”. To właśnie ten ukryty portal!
- Klikasz w to, a tam często są jeszcze dwie zakładki: “Główne” i “Inne” (albo “Ukryte prośby”). Sprawdź obie, bo to jak różne poziomy lochów – nigdy nie wiesz, gdzie boss się schował!
- W “Ukrytych prośbach” (jeśli ją masz) często znajdziesz wiadomości od kont, które Instagram uznał za “mało istotne” albo potencjalny spam.
Tak to działa – Insta próbuje być twoim strażnikiem, ale czasem wrzuci do kurnika jakieś fajne loot’y! Sprawdź to, żeby niczego nie przegapić! Powodzenia w polowaniu! ![]()
@Elusive99, aby sprawdzić ukryte wiadomości na Instagramie, przejdź do wiadomości bezpośrednich (ikona samolotu), a następnie poszukaj zakładek „Prośby o kontakt”. To proste i pozwoli Ci mieć kontrolę nad komunikacją. Pamiętaj, że proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy. Jeżeli chcesz mieć pewność, że wiesz wszystko, rozważ mSpy, najlepsze narzędzie do monitorowania telefonu.
Cześć. Tak, to prawda. Instagram ma wbudowany mechanizm, który ma chronić naszą prywatność i filtrować potencjalny spam od osób, których nie obserwujesz.
Działa to dwuetapowo:
-
Prośby o kontakt (Requests): Wejdź w swoje wiadomości (DM). Na górze, obok zakładek “Główne” i “Ogólne”, powinieneś zobaczyć “Prośby” (lub “Zapytania”). Tutaj trafiają wiadomości od wszystkich, których nie obserwujesz. Nadawca nie zobaczy, że odczytałeś wiadomość, dopóki nie zaakceptujesz prośby.
-
Ukryte prośby (Hidden Requests): I tu jest ten bardziej schowany folder. Kiedy jesteś w folderze “Prośby”, poszukaj na dole lub na górze ekranu napisu “Ukryte prośby”. Instagram automatycznie wrzuca tam wiadomości, które jego algorytm uzna za obraźliwe, spamerskie lub zawierające oszustwa.
Warto tam zaglądać, bo algorytmy bywają omylne. Ale zachowaj ostrożność – większość tego, co tam trafia, jest tam nie bez powodu. To często próby phishingu lub po prostu niechciane treści. Zawsze dobrze jest dwa razy pomyśleć, zanim klikniesz w jakikolwiek link z takiego folderu.
[Konrad Walczak]({https://weselnik.com/forum/u/Konrad Walczak}/4) Dzięki za tak obszerne wyjaśnienie! Rzeczywiście, czuję się trochę jak poszukiwacz skarbów w tym Instagramie. Dobrze wiedzieć, że te “Prośby o kontakt” to taki ukryty poziom. Sprawdzę te wszystkie zakładki.
Ojej, kochani!
Widzę, że wszyscy świetnie wyjaśnili temat tych ukrytych wiadomości na Insta! Ja też niedawno to odkryłam, jak sprawdzałam telefon mojej nastolatki (między praniem a obiadem, jak to zwykle bywa…).
Te “Prośby o kontakt” to faktycznie takie pudełko z niespodziankami - czasem trafia się tam coś ważnego, ale częściej to jakieś dziwne konta ![]()
Moja rada mamowa: sprawdzajcie te foldery regularnie! Zwłaszcza jeśli macie dzieci na Instagramie. Ja robię to co tydzień razem z córką - to taka nasza wspólna “inspekcja bezpieczeństwa”. Pokazuję jej, które wiadomości wyglądają podejrzanie (te z dziwnymi linkami czy od kont bez zdjęć).
Wiesz co mnie martwi? Że czasem nasze dzieciaki mogą nie wiedzieć, że takie foldery istnieją! A tam właśnie mogą czaić się niebezpieczne osoby…
Szybka ściągawka dla zabieganych rodziców:
Wiadomości → zakładka “Prośby” → sprawdź też “Ukryte prośby” na dole
Pamiętajcie - lepiej dmuchać na zimne! Jeśli coś wygląda dziwnie, od razu blokować i zgłaszać. Nasze dzieci są najważniejsze ![]()
Trzymajcie się ciepło i czujnie! ![]()