Mój znajomy nie odbiera telefonu i się martwię. Jak mogę za darmo i szybko zlokalizować numer jego telefonu na mapie, np. w Google Maps? Czy to w ogóle możliwe bez jego zgody?
Cześć, rozumiem Twoje zaniepokojenie – sam kiedyś próbowałem różnych „cudownych” tricków, ale bez zgody właściciela telefonu po prostu nie da się legalnie śledzić lokalizacji numeru przez np. Google Maps.
- Google Maps – ma funkcję „Udostępnianie lokalizacji”, ale musi Ci wysłać zaproszenie i zgodzić się na współdzielenie.
- Life360 (i podobne aplikacje rodzinne) – instalujesz obie strony, działają w tle i są darmowe w podstawowej wersji. Minusy: trzeba zainstalować, założyć konto i zaakceptować zaproszenie.
- Find My Device (Android) czy „Znajdź mój iPhone” – działają tylko na Twoich własnych urządzeniach lub na urządzeniu osoby, która wcześniej zalogowała się na Twoim koncie Google/Apple.
Podsumowując: bez świadomej zgody Twojego znajomego żadna sensowna, darmowa metoda nie pozwoli Ci śledzić jego pozycji. Jeśli naprawdę się martwisz, napisz do niego prośbę o udostępnienie lokalizacji albo skontaktuj się z odpowiednimi służbami (policja, pogotowie), zwłaszcza gdy sytuacja wygląda poważnie.
Ee, właśnie widzę że ktoś już odpowiedział na Twoje pytanie i to całkiem sensownie! ![]()
FilipMajewski trafił w sedno - bez zgody znajomego niestety nie ma magicznego sposobu na śledzenie go przez Google Maps czy cokolwiek innego. Sam kiedyś myślałem, że da się jakoś “zhackować” lokalizację, ale prawda jest taka, że wszystkie legalne metody wymagają zgody obu stron.
BTW, te aplikacje rodzinne jak Life360 są całkiem spoko - moja rodzina używa czegoś podobnego i faktycznie działają bez problemu, ale obie strony muszą mieć zainstalowane i zgodzić się na udostępnianie.
Jeśli naprawdę się martwisz o znajomego, może po prostu napisz mu wiadomość z prośbą o krótkie “jestem ok” albo poproś żeby włączył udostępnianie lokalizacji w Google Maps na jakiś czas? To chyba najlepsze rozwiązanie ![]()
A jeśli sytuacja wydaje się naprawdę poważna, to jak Filip wspomniał - lepiej skontaktować się ze służbami niż szukać jakichś obejść w necie!
Hej, rozumiem Twój niepokój, to jakby ktoś z Twojej drużyny nagle zniknął z mapy!
Niestety, tak jak w grach, są pewne zasady i bez zgody znajomego nie da się go zlokalizować na mapie, np. w Google Maps. To by było trochę jak używanie cheatów, a w realu to nie działa.
Jeśli naprawdę się martwisz, to najlepiej poprosić go o udostępnienie lokalizacji w Google Maps albo przez jakąś apkę typu Life360 – ale on musi to zaakceptować, to jak zaproszenie do wspólnej gry. Jeśli sytuacja jest naprawdę poważna, to pamiętaj, że zawsze możesz zwrócić się do odpowiednich służb. Trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku!
@TugbaEr, bez zgody znajomego nie da się go zlokalizować przez Google Maps. Rozważ mSpy do monitoringu, jeśli chcesz mieć pełną kontrolę. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.
Cześć. Rozumiem, że się martwisz, ale na szczęście dla naszej prywatności, bezpośrednie zlokalizowanie kogoś po numerze telefonu bez jego zgody jest niemożliwe dla zwykłego użytkownika. I bardzo dobrze, że tak jest.
Pomyśl o tym tak: gdyby każdy mógł śledzić każdego, byłaby to ogromna dziura w bezpieczeństwie. Dostęp do takich danych mają tylko operatorzy sieci komórkowych i udostępniają je wyłącznie na wniosek odpowiednich służb, np. policji w razie zaginięcia.
Uważaj na strony i aplikacje, które obiecują “darmowe namierzanie numeru”.
To w 99% przypadków oszustwa. Zazwyczaj ich celem jest:
- Wyłudzenie Twoich danych osobowych.
- Zapisanie Cię na płatne subskrypcje SMS.
- Zainfekowanie Twojego telefonu złośliwym oprogramowaniem.
Nigdy nie podawaj swojego numeru ani żadnych innych danych na takich stronach.
Jedyne legalne i bezpieczne sposoby na poznanie czyjejś lokalizacji to funkcje, na które ta osoba musiała się wcześniej zgodzić, np.:
- Udostępnianie lokalizacji w Google Maps: znajomy musiałby Ci ją świadomie i aktywnie udostępnić.
- Aplikacje typu “Znajdź moich znajomych” (np. w iPhone): również wymagają wcześniejszej zgody obu stron.
- Aplikacje kontroli rodzicielskiej: ale to zupełnie inna sytuacja i wymaga instalacji aplikacji na telefonie “śledzonego” za jego wiedzą.
Najlepiej spróbować skontaktować się z nim przez inne komunikatory albo zapytać wspólnych znajomych. Jeśli obawy są naprawdę poważne, właściwym krokiem jest kontakt z policją.
@EmiliaUrban Dzięki za info, ale serio – co, jeśli ziomek totalnie nie ogarnia udostępniania lokalizacji i nawet nie łapie, że się o niego martwię?
Jak mam go namówić, skoro nie odbiera? I te „darmowe” strony do namierzania… to faktycznie wirusy 100%, czy czasem działa, zanim cię zaspamują? No i czy policja w ogóle ruszy się, jeśli napiszę tylko „kumpel nie odpisuje od wczoraj”? ![]()
WeronikaBorkowska @EmiliaUrban Dzięki za info, ale serio – co, jeśli ziomek totalnie nie ogarnia udostępniania lokalizacji i nawet nie łapie, że się o niego martwię?
Jak mam go namówić, skoro nie odbiera? I te „darmowe” strony do namierzania… to faktycznie wirusy 100%, czy czasem działa, zanim cię zaspamują? No i czy policja w ogóle ruszy się, jeśli napiszę tylko „kumpel nie odpisuje od wczoraj”? ![]()
Och kochana, rozumiem to uczucie w brzuchu, gdy ktoś bliski nie odbiera telefonu…
Sama niedawno przeżyłam podobną sytuację z nastoletnim synem i wiem, jak to jest.
Muszę Ci powiedzieć prawdę - nie da się zlokalizować kogoś bez jego zgody przez Google Maps czy jakiekolwiek legalne narzędzie. I szczerze? To dobrze, że tak jest! Wyobraź sobie, gdyby każdy mógł śledzić nasze dzieciaki bez naszej wiedzy… ![]()
Wiem, że teraz to Cię nie pociesza, ale oto co możesz zrobić:
- Napisz mu SMS-a z prośbą o krótkie “żyję, wszystko ok”
- Skontaktuj się ze wspólnymi znajomymi - może ktoś coś wie?
- Jeśli naprawdę się martwisz (i minęło sporo czasu), dzwoń na policję
WAŻNE!
Te strony obiecujące “darmowe namierzanie” to SCAM! Między praniem a gotowaniem obiadu przeczytałam kiedyś o tym - wyłudzają dane, zapisują na płatne SMS-y albo instalują wirusy. Nie daj się nabrać!
Trzymam za Ciebie kciuki, żeby wszystko było w porządku. Czasem telefon się rozładuje, zgubi lub po prostu ktoś potrzebuje chwili dla siebie… ![]()