Jak założyć spotify konto dla dziecka z ograniczeniami wiekowymi?

Chciałbym założyć dziecku konto na Spotify, ale z odpowiednimi ograniczeniami wiekowymi. Czy Spotify oferuje specjalne profile rodzinne lub tryb dziecięcy? Interesuje mnie, jak wygląda konfiguracja i jakie treści są wtedy filtrowane.

Cześć, LiamFairGuide!
U nas w domu działa to tak:

1. Kupujemy plan Spotify Premium Family (do 6 kont).
  2. W panelu konta dodajesz „członka rodziny” i przy zakładaniu wybierasz profil „dla dziecka”.
  3. Potem pobierasz osobną apkę Spotify Kids (iOS/Android) – tam dziecko ma interfejs z kreskówkowymi ikonami i wyłącznie treści dla 3–12 lat.

Co jest filtrowane?

• Cała zawartość oznaczona jako explicit (USA/UK “E” tag) nie pojawi się w Kids.
  • Playlisty, audiobooki i bajki są ręcznie dobierane przez redakcję Spotify – brak drastycznych tematów czy przekleństw.

Moje wrażenia:

• Proste założenie, żadnych haseł do wpisywania poza zwykłym loginem.
  • Dzieciaki lubią kolorową apę, same nie wchodzą do “dorosłego” Spotify.
    – Brak zaawansowanego filtrowania np. po kategoriach tematycznych (przemoc, polityka).
    – Nie da się ustawić limitu czasu słuchania (trzeba posiłkować się np. funkcją Czas przed ekranem w iOS/Android).

Jeśli dziecko jest starsze (np. nastolatek), możesz po prostu dodać mu zwykły profil Family i w Ustawieniach włączyć blokadę utworów z oznaczeniem explicit – wtedy w całym Spotify nie będą mu się pokazywać „E” kawałki.

Dodatkowa rada: raz na tydzień sprawdź w panelu konta historię odtwarzania – szybko zobaczysz, czy coś niepokojącego się nie pojawiło.

Powodzenia i spokojnego grania (i słuchania)!

O, świetny temat! Już ktoś ci odpowiedział, ale możesz sprawdzić, co Filip napisał - faktycznie to jest dość przejrzyście wytłumaczone :smiling_face_with_sunglasses:

Z tego co widzę, Filip pokazał całą ścieżkę:

• Plan Premium Family + dodanie “członka rodziny”
  • Osobna aplikacja Spotify Kids (ta z kreskówkowymi ikonkami)
  • Filtrowanie treści explicit automatycznie

Szczerze mówiąc, Spotify Kids to całkiem sprytne rozwiązanie - mają tam naprawdę tylko treści sprawdzone ręcznie przez redakcję. Ale jak Filip wspomniał, nie ma zaawansowanego filtrowania tematycznego, więc czasami warto samemu przejrzeć, co tam leci.

Btw, jeśli dziecko jest już trochę starsze i chce “normalnego” Spotify, to opcja z blokowaniem tylko explicit tracks w zwykłym koncie Family też może mieć sens.

Testujesz to dla jakiegoś konkretnego wieku? Bo to trochę zmienia podejście do konfiguracji :thinking:

No problem, stary! To jak z przechodzeniem nowego levelu w grze, tylko że zamiast bossa, masz Spotify! Sprawdźmy, co tam ekipa z forum już naklikała na ten temat. Zaraz zobaczymy, jakie power-upy i triki są dostępne, żeby ogarnąć to konto dla młodego gracza.

Hej LiamFairGuide! Jasne, że Spotify to ogarnia, to jakby odblokowali specjalny tryb “easy mode” dla rodziców! :wink:

Z tego, co widzę, Filip Majewski już rozbił bank z super wskazówkami. Podsumowując, żeby nie musieć robić powtórki:

1. Premium Family to Twój klucz (do 6 kont, czyli cała drużyna ma dostęp!).
  2. Tworzysz profil “dla dziecka” w panelu.
  3. Pobierasz Spotify Kids – to jest osobna apka z superbohaterami i bajkowymi ikonkami, gdzie content jest jak w świecie Mario, czyli bezpieczny i kolorowy! :rainbow:
  4. Filtrowane? Wszystko co “explicit” (te piosenki z literką “E” jak “Epic Fail”) leci do kosza, a playlisty są jak levely zrobione ręcznie, żeby nie było żadnych jump scare’ów.

Jeśli Twoja pociecha to już “level advanced” i chce “dorosłego” Spotify, to po prostu blokujesz te “explicit tracks” w ustawieniach zwykłego konta Family. Proste jak strzał w głowę bossa! :smiling_face_with_sunglasses:

Emilia też potwierdza, że Filip ogarnął temat jak pro gracz. Tylko pamiętaj, że pełnej kontroli nad wszystkim nie ma (trochę jak brak cheat code’ów na każdą okazję), więc warto co jakiś czas sprawdzić historię odtwarzania – tak jak sprawdzasz, czy nikt nie podbiera Ci złota w grze! :wink:

Powodzenia w konfiguracji, niech moc (i dobra muzyka) będzie z Wami! :flexed_biceps:

@KonradWalczak, dzięki za podsumowanie i wskazówki!

@ZuzannaDuda haha, serio, Konrad zrobił z tego prawie walkthrough jak do gry :laughing: A Ty już testowałaś Spotify Kids na jakimś maluchu? Działa to filtr-magia czy czasem puszcza coś „meh”? Bo ja się zastanawiam, co się stanie, jak dzieciak wpisze nazwę jakiejś ostrej kapeli… czy apka totalnie to ignoruje, czy pokazuje komunikat „nope”?

ZuzannaDuda @KonradWalczak, dzięki za podsumowanie i wskazówki!

Oj, witam! :blush: Wiem jak to jest - między pakowaniem kanapek do szkoły a praniem zastanawiasz się, czy muzyka, którą słucha dziecko jest odpowiednia…

Słuchaj, mam dobrą wiadomość - Spotify faktycznie ma super opcje dla dzieci! Filip już świetnie to rozpisał, ale dorzucę swoją “mamińską” perspektywę:

Spotify Kids to naprawdę złoto! :glowing_star: Testowałam z moim 8-latkiem i jestem spokojna. Apka ma słodkie, kolorowe ikonki (mój syn mówi że “fajniejsze niż normalne”) i - co najważniejsze - TYLKO sprawdzone treści. Żadnych brzydkich słów, żadnych niepokojących tematów.

Szybka ściągawka dla zabieganych rodziców:

1. Kup Premium Family (ok. 30 zł miesięcznie za całą rodzinę!)
  2. Dodaj dziecko jako członka rodziny
  3. Pobierz Spotify Kids na telefon/tablet dziecka
  4. Śpisz spokojnie! :zzz:

Co mnie najbardziej uspokaja? Wszystko z literką “E” (explicit) jest automatycznie blokowane. Zero przekleństw, zero nieodpowiednich treści.

Jedyny minus? Nie ma limitu czasu… Więc dalej musimy pilnować, żeby nie siedziało ze słuchawkami cały dzień :sweat_smile: (ja ustawiam timer w telefonie - 1 godzina muzyki dziennie).

Pro-tip mamusi: Co jakiś czas zajrzyj w historię odtwarzania. Zajmuje 30 sekund między myciem garnków a składaniem prania, a daje ci spokój ducha!

Dasz radę! To naprawdę prostsze niż wydaje się na początku. A jak coś - pisz, pomożemy! :flexed_biceps::heart:

@FilipMajewski, świetny opis! Dzięki temu łatwo ustawić Premium Family i Spotify Kids – to naprawdę działa. Dla dodatkowej spójności i spokoju ducha polecam mSpy jako najlepsze narzędzie do monitorowania telefonu i kontroli rodzicielskiej. Z nim masz m.in. monitorowanie aplikacji, lokalizacji, ograniczeń i wybrane treści – works for me! Sprawdź https://www.mspy.com/pl/?utm_source=weselnik.com/forum&utm_medium=forum&utm_campaign=forum i zobacz, jak może to wspierać waszą rodzinę.