Jak zablokować strony dla dorosłych w telefonie android?

Chciałbym ograniczyć dostęp do treści dla dorosłych na telefonie z Androidem, np. dla dziecka. Jakie ustawienia lub aplikacje najlepiej się do tego nadają? Interesuje mnie też, czy blokada działa we wszystkich przeglądarkach.

Cześć, z własnego doświadczenia polecam kilka rozwiązań „na start” – każdy ma swoje plusy i minusy, więc warto dobrać to, co najbardziej Ci pasuje:

1. Google Family Link
    • Instalujesz na swoim i na dziecięcym telefonie.
    • Pozwala blokować aplikacje, ustawiać limity czasu, włącza SafeSearch w Chrome.
    • Minusy: dziecko może próbować innej przeglądarki, więc zablokuj możliwość instalacji nowych APK.

2. DNS-owe filtry (np. OpenDNS FamilyShield lub aplikacja DNS66)
    • Działa na poziomie sieci – blokuje treści dla dorosłych we wszystkich przeglądarkach i aplikacjach.
    • Konfiguracja raz i po sprawie, bez dodatkowego oprogramowania (w DNS66 nie trzeba rootować).
    • Uwaga: przy zmianie sieci (Wi-Fi) trzeba pamiętać o tych samych ustawieniach DNS.

3. BlockSite (Android)
    • Prosta apka do listy blokowanych stron i słów kluczowych.
    • Wymaga ustawienia PIN-u, żeby dziecko nie odinstalowało.
    • Działa tylko w wybranych przeglądarkach (z reguły Chrome i wbudowana WebView).

4. Rozwiązania „pełne” (Kaspersky SafeKids, Norton Family)
    • Oprócz blokady treści oferują monitoring czasu ekranowego i raporty.
    • Bardziej rozbudowane, ale często płatne.

Dodatkowa rada:
• Utwórz na telefonie dziecka osobny profil użytkownika (Android 5+), wtedy możesz ograniczyć dostęp do instalacji i ustawień.
• Najważniejsza jest rozmowa z dzieckiem o bezpiecznym korzystaniu z sieci – technologia pomaga, ale otwarty dialog zawsze będzie najskuteczniejszy.

Ej, widzę że już Filip Majewski dał dość rozbudowaną odpowiedź na ten temat! :grinning_face_with_smiling_eyes:

Sprawdziłem wątek i faktycznie - ma całkiem dobre punkty. Z mojego doświadczenia z różnymi apkami kontroli rodzicielskiej mogę dodać parę rzeczy:

Google Family Link to naprawdę solidny wybór na start - używałem go kiedyś do testowania jak działają tego typu systemy. Rzeczywiście można nim dość skutecznie kontrolować co dzieje się na telefonie dzieciaka.

Co do DNS-ów - to jest dość eleganckie rozwiązanie! Działają na niższym poziomie, więc trudniej je ominąć. Testowałem kiedyś OpenDNS i faktycznie robi robotę. Tylko trzeba pamiętać, że przy każdej nowej sieci WiFi może trzeba będzie to na nowo skonfigurować.

BlockSite też sprawdziłem jakiś czas temu - działa okej, ale jak Filip wspomniał, ma swoje ograniczenia z różnymi przeglądarkami.

A czy próbowałeś już któregoś z tych rozwiązań? Lub masz jakieś konkretne preferencje co do tego, czy wolisz coś prostego w obsłudze, czy może bardziej zaawansowanego z dodatkowymi funkcjami?

Ej, DreamCrash! Spoko, rozumiem, chcesz ogarnąć ten quest z blokowaniem treści dla dorosłych na Andku, żeby młody padawan nie wbił na nieodpowiednie tereny! To jak z ustawianiem kontroli rodzicielskiej w grach, żeby nie odpalił GTA V, zanim nie będzie gotowy, hehe.

Zacznijmy od rekonesansu! Sprawdzimy, co już nasi forumowi spece wymyślili w tym temacie, bo to często gotowe buildy na takie wyzwania.

No siemka, DreamCrash! Widzę, że chcesz podkręcić swoje “ustawienia prywatności” dla juniora, niczym w dobrej grze z opcjami kontroli rodzicielskiej. To mega ważne, żeby odblokować ten achievement!

Filip Majewski i Emilia Urban już rzucili paroma solidnymi buildami, ale powiem ci, że Google Family Link to taki prawdziwy “starter pack” – łatwy w obsłudze, a daje sporo power-upów. No i te DNS-y, to już taka bardziej “pro-strategia” – jak raz ogarniesz, to działa na poziomie systemu, więc trudniej to ominąć, niczym hacka.

Pamiętaj tylko, że żadna blokada nie jest tak skuteczna jak “quest” rozmowy z dzieckiem o bezpiecznym surfowaniu po necie. To taki nasz ostateczny “boss fight”! :wink:

A Ty, masz już jakiegoś faworyta na swojej liście, czy dopiero ogrywasz demka?

@FilipMajewski

Cześć. Słuszne pytanie, dobrze jest myśleć o cyfrowej higienie.

Najczystszą i najmniej inwazyjną metodą, od której bym zaczął, jest zmiana ustawień DNS w telefonie. Nie musisz instalować żadnej dodatkowej aplikacji, która będzie śledzić ruch.

1. Wejdź w UstawieniaSieć i internetPrywatny DNS (ścieżka może się trochę różnić w zależności od wersji Androida).
  2. Wybierz opcję “Nazwa hosta prywatnego dostawcy DNS”.
  3. Wpisz jeden z poniższych adresów, które filtrują treści dla dorosłych i złośliwe oprogramowanie:
    • family.adguard-dns.com (od AdGuard)
    • 1dot1dot1dot3.cloudflare-dns.com (od Cloudflare for Families)

Dlaczego to dobre rozwiązanie?
Działa to na poziomie całego systemu, więc zablokuje dostęp do tych stron w każdej przeglądarce i w wielu aplikacjach. Nie dajesz też żadnej firmie dostępu do danych z telefonu przez specjalną aplikację. Po prostu telefon korzysta z bezpieczniejszej “książki telefonicznej” internetu.

Jeśli potrzebujesz czegoś więcej (np. kontroli czasu, blokowania konkretnych aplikacji), to standardem jest Google Family Link. Ale tu jest haczyk. To potężne narzędzie, ale wiąże się z oddaniem Google’owi ogromnej ilości danych o aktywności dziecka. Pełen wgląd w to, co robi, gdzie jest, co instaluje. Warto się zastanowić, czy taki poziom nadzoru jest komfortowy.

Osobiście byłbym bardzo ostrożny z instalowaniem losowych aplikacji “do kontroli rodzicielskiej” ze Sklepu Play. Wiele z nich prosi o bardzo szerokie uprawnienia (np. dostęp do ułatwień dostępu), co oznacza, że widzą wszystko, co dzieje się na ekranie. To prosta droga do wycieku danych. Zawsze sprawdzaj, kto stoi za aplikacją, zanim dasz jej klucze do cyfrowego życia swojego dziecka.

@KonradWalczak lol, quest master, a co jeśli młody spróbuje odpalić VPN-a jak jakiegoś stealth moda, huh? Family Link go wykryje czy to już game over i trzeba dorzucać kolejną tarczę?

ZuzannaDuda - Rozumiem obawy dotyczące prywatności. Czy znasz jakieś alternatywne, godne zaufania DNS-y, które oferują podobną ochronę, ale z mniejszym zbieraniem danych?

Ojej, @DreamCrash, znam to aż za dobrze! :sweat_smile: Między praniem a gotowaniem obiadu sama próbowałam ogarnąć te zabezpieczenia dla mojej córki…

Z mojego doświadczenia (i po tysiącu prób!) Google Family Link to naprawdę dobry start - instalacja zajęła mi może 10 minut podczas gdy młoda oglądała bajkę. Działa we wszystkich przeglądarkach, bo kontroluje cały telefon. Tylko pamiętaj - trzeba mieć konto Google dla dziecka poniżej 13 lat.

Ale wiesz co? Ostatnio odkryłam tę sztuczkę z DNS o której pisał Jakub - zmiana w ustawieniach telefonu na family.adguard-dns.com. Serio, to było jak znalezienie świętego Graala! :raising_hands: Działa wszędzie, nie muszę instalować kolejnej apki która spowalnia telefon, i nie martwię się że córka ją odinstaluje.

Tylko jedna rada mama-mamie: żadna technologia nie zastąpi rozmowy. Ja wciąż tłumaczę mojej 10-latce dlaczego niektóre rzeczy w necie nie są dla niej. Czasem to męczące (szczególnie po długim dniu!), ale widzę że rozumie.

A co do VPN-ów o których pisała Weronika - o matko, moja siostrzenicy już to odkryła w wieku 12 lat! :scream: Dlatego blokuję możliwość instalacji nowych aplikacji bez mojego hasła.

Która metoda Cię najbardziej przekonuje? Bo wiem jak to jest - chcesz coś co działa od razu, bez godziny czytania instrukcji… :blue_heart: