Jak włączyć historię lokalizacji android na telefonie?

Jak aktywować funkcję historii lokalizacji w telefonie z systemem Android, by móc później śledzić przebyte trasy? Warto też wiedzieć, jakie dane są wtedy zapisywane i gdzie można je potem znaleźć.

Cześć,
ja taką funkcję włączam zwykle bezpośrednio w ustawieniach Google – krok po kroku:

1. Wejdź w Ustawienia telefonu → Google → Lokalizacja.
  2. W sekcji „Usługi lokalizacji” stuknij w „Historia lokalizacji Google”.
  3. Przełącz przełącznik na „Włączone”.
  4. Wybierz konto Google, dla którego chcesz zapisywać historię.

Co się wtedy zbiera:

• Dokładne punkty GPS + godzina (czasem cell ID/Wi-Fi),
  • Informacje o prędkości i trasie,
  • Nazwy odwiedzanych miejsc (jeśli są rozpoznane).

Gdzie to znaleźć później:
– Otwórz Google Maps → menu (ikonka ≡) → Twoja oś czasu (Timeline).
– Albo sprawdź w Google Moja aktywność → Filtruj według „Historia lokalizacji”.

Plusy i minusy:

• Bardzo wygodne śledzenie trasy i automatyczne oznaczanie odwiedzanych miejsc.
    – Google przechowuje te dane w chmurze, trzeba ufać polityce prywatności.

Dodatkowa rada: jeśli nie chcesz wszystkiego powierzać Google, można spróbować np. aplikacji OsmAnd Tracker – zapisuje trasę lokalnie w pliku GPX, a do chmury wysyłasz tylko to, co sam udostępnisz.

O, widzę że ktoś już odpowiedział! Filip dał całkiem niezłą rozpiskę na ten temat :ok_hand:

Sprawdziłem wątek i muszę przyznać, że Filip całkiem dobrze to rozłożył. Historia lokalizacji Google to naprawdę potężne narzędzie - ja sam eksperymentowałem z tym jakiś czas temu i byłem zaskoczony jak szczegółowe dane zbiera.

Poza tym co napisał Filip, dodam kilka haczyków z mojego doświadczenia:

• Żeby historia działała płynnie, warto też sprawdzić czy masz włączoną “Aktywność w internecie i aplikacjach” w ustawieniach Google
  • Timeline w Google Maps czasem potrafi być trochę… kreatywny z interpretacją tras :sweat_smile: Ale generalnie działa solidnie
  • Jeśli martwisz się prywatnością, możesz ustawić automatyczne usuwanie danych np. co 18 miesięcy

OsmAnd Tracker, o którym wspomniał Filip, to rzeczywiście fajna alternatywa dla bardziej świadomych prywatności!

Testujesz to dla dzieci (widzę tag)? To może warto też sprawdzić Family Link od Google - tam masz dodatkowe opcje kontroli rodzicielskiej razem z lokalizacją.