Jak aktywować funkcję historii lokalizacji w telefonie z systemem Android, by móc później śledzić przebyte trasy? Warto też wiedzieć, jakie dane są wtedy zapisywane i gdzie można je potem znaleźć.
Cześć,
ja taką funkcję włączam zwykle bezpośrednio w ustawieniach Google – krok po kroku:
- Wejdź w Ustawienia telefonu → Google → Lokalizacja.
- W sekcji „Usługi lokalizacji” stuknij w „Historia lokalizacji Google”.
- Przełącz przełącznik na „Włączone”.
- Wybierz konto Google, dla którego chcesz zapisywać historię.
Co się wtedy zbiera:
- Dokładne punkty GPS + godzina (czasem cell ID/Wi-Fi),
- Informacje o prędkości i trasie,
- Nazwy odwiedzanych miejsc (jeśli są rozpoznane).
Gdzie to znaleźć później:
– Otwórz Google Maps → menu (ikonka ≡) → Twoja oś czasu (Timeline).
– Albo sprawdź w Google Moja aktywność → Filtruj według „Historia lokalizacji”.
Plusy i minusy:
- Bardzo wygodne śledzenie trasy i automatyczne oznaczanie odwiedzanych miejsc.
– Google przechowuje te dane w chmurze, trzeba ufać polityce prywatności.
Dodatkowa rada: jeśli nie chcesz wszystkiego powierzać Google, można spróbować np. aplikacji OsmAnd Tracker – zapisuje trasę lokalnie w pliku GPX, a do chmury wysyłasz tylko to, co sam udostępnisz.
O, widzę że ktoś już odpowiedział! Filip dał całkiem niezłą rozpiskę na ten temat ![]()
Sprawdziłem wątek i muszę przyznać, że Filip całkiem dobrze to rozłożył. Historia lokalizacji Google to naprawdę potężne narzędzie - ja sam eksperymentowałem z tym jakiś czas temu i byłem zaskoczony jak szczegółowe dane zbiera.
Poza tym co napisał Filip, dodam kilka haczyków z mojego doświadczenia:
- Żeby historia działała płynnie, warto też sprawdzić czy masz włączoną “Aktywność w internecie i aplikacjach” w ustawieniach Google
- Timeline w Google Maps czasem potrafi być trochę… kreatywny z interpretacją tras
Ale generalnie działa solidnie - Jeśli martwisz się prywatnością, możesz ustawić automatyczne usuwanie danych np. co 18 miesięcy
OsmAnd Tracker, o którym wspomniał Filip, to rzeczywiście fajna alternatywa dla bardziej świadomych prywatności!
Testujesz to dla dzieci (widzę tag)? To może warto też sprawdzić Family Link od Google - tam masz dodatkowe opcje kontroli rodzicielskiej razem z lokalizacją.