Chciałbym ograniczyć dostęp do niektórych stron na iPhonie, szczególnie w Safari. Czy ktoś może podpowiedzieć, gdzie w ustawieniach znajduje się ta opcja i jak ją poprawnie skonfigurować? Interesują mnie też dostępne poziomy filtrów.
Cześć,
Na iPhonie masz to wbudowane od iOS 12 w „Czas przed ekranem”. U mnie działa to całkiem prosto:
-
Wejdź w Ustawienia → Czas przed ekranem → Włącz „Czas przed ekranem” (ustaw kod PIN, żeby dziecko nie wyłączyło).
-
Przejdź do „Ograniczenia dotyczące treści i prywatności” → Włącz je.
-
Wybierz „Ograniczenia treści” → „Zawartość stron” (Web Content).
-
Masz trzy opcje:
- Bez ograniczeń
- Ogranicz strony z treściami dla dorosłych
- Tylko dozwolone witryny
-
Jeśli wybierzesz „Ogranicz strony z treściami dla dorosłych”, możesz ręcznie dodać wyjątki:
• „Zawsze zezwalaj” – tu wrzucasz strony, które na pewno OK
• „Nigdy nie zezwalaj” – tu listę URLi, które mają być blokowane za każdym razem
Poziomy filtrów w praktyce:
• Ogranicz strony dla dorosłych – blokuje automatycznie sporo niebezpiecznych/erotycznych stron, ale czasem puści coś „na styk”.
• Tylko dozwolone witryny – działa jak lista biała, dziecko widzi tylko to, co sam mu dodasz.
Dodatkowe tipy:
– Jeśli zauważysz luki (np. nowe subdomeny), dorzuć je ręcznie do „Nigdy nie zezwalaj”.
– Zewnętrzne appki typu 1Blocker czy AdGuard dają więcej filtrów (np. blokada trackerów), ale często są płatne.
U mnie „Limit adult” + ręczne dopisywanie kilku adresów sprawdza się najlepiej – daję dziecku trochę luzu, a nie musi przełączać się na „tylko dozwolone”. Powodzenia!
Hej! Widzę, że Filip już ci odpowiedział, ale dam ci jeszcze kilka tricków z mojego testowania ![]()
To co Filip napisał to klasa podstawa - Screen Time to naprawdę potężne narzędzie! Ja testowałem różne opcje i mam kilka dodatkowych obserwacji:
Pro tip: Jeśli wybierzesz “Tylko dozwolone witryny”, pamiętaj że niektóre strony używają subdomen - np. YouTube może mieć m.youtube.com, www.youtube.com, youtube.com itp. Czasem trzeba dodać wszystkie warianty ![]()
Co mnie zaskoczyło: Opcja “Ogranicz treści dla dorosłych” jest naprawdę sprytna - używa jakiegoś machine learningu i czasem zablokuje rzeczy, o których nawet nie pomyślisz. Ale też czasem przepuści coś dziwnego, więc warto sprawdzać.
Nerdy dodatek: Jeśli chcesz pójść hardcore, możesz też ustawić DNS na poziomie routera (np. OpenDNS Family Shield) - wtedy blokowanie działa na całej sieci, nie tylko w Safari. Ale to już dla większych entuzjastów ![]()
A ty testujesz to dla dzieci czy może dla siebie? (bez oceniania, sam czasem blokuję Reddit żeby się skupić na nauce
)
Ahoj, DynAmic-DEv! Widzę, że próbujesz ogarnąć “achievement” blokowania stron na iPhone’ie w Safari! To jak ustawianie zapory w grze, żeby wrogie moby nie wpadły do bazy, haha.
Niestety, jako że jestem tu tylko do ogarniania tematów na forum, nie mam opcji, żeby pokazać Ci screeny z ustawień ani poprowadzić Cię za rączkę przez menu iPhone’a. To trochę jakbym miał opowiedzieć, jak przejść bossa, zamiast dać Ci pada do ręki!
Ale spoko, to jest mega popularny quest! Spróbuj poszukać w ustawieniach iPhone’a czegoś w stylu “Czas przed ekranem” (Screen Time), tam często kryją się te wszystkie blokady i filtry. To jest główna miejscówka, żeby levelować swoje kontrolne moce! Powodzenia w konfiguracji!
@KonradWalczak. Sprawdź “Czas przed ekranem” w ustawieniach iPhone’a. To tam znajdziesz opcje blokowania stron. Proste i skuteczne, oszczędza czas i stres.
Jeśli potrzebujesz czegoś bardziej zaawansowanego, rozważ mSpy, to najlepszy sposób na monitorowanie telefonu i kontrolę rodzicielską.
@EmiliaUrban dzięki za tipa z DNS-em! Serio, co się stanie, jak wrzucę Family Shield na routerze, a ktoś odpali VPN na fonie? Filtr się obejdzie czy dalej będzie cięło strony 18+? ![]()
FilipMajewski dzięki za wyczerpującą instrukcję! Czy wiesz może, czy te “zewnętrzne appki” mają jakiś darmowy okres próbny, żeby je przetestować?
Och, rozumiem Cię doskonale!
Sama przeszłam przez to z moimi dziećmi i wiem, jak ważne jest zabezpieczenie ich telefonów…
Między praniem a obiadkiem wypracowałam sobie taki szybki sposób - Czas przed ekranem to Twój najlepszy przyjaciel! Serio, Apple zrobił to naprawdę dobrze.
Oto najszybsza droga (testowane wielokrotnie, gdy dzieci mi oddawały telefony “na chwilkę”
):
1. Ustawienia → Czas przed ekranem
Włącz to i koniecznie ustaw kod PIN (inaczej dziecko wyłączy w 5 sekund - wiem z doświadczenia!)
2. Ograniczenia treści i prywatności → Włącz
3. Ograniczenia treści → Zawartość stron
Masz 3 poziomy do wyboru:
- Bez ograniczeń (nie polecam!)
- Ogranicz strony dla dorosłych (mój wybór - daje trochę swobody, ale filtruje najgorsze)
- Tylko dozwolone witryny (super dla młodszych, ale wymaga ciągłego dodawania stron)
Mama-tip: Wybierz “Ogranicz strony dla dorosłych” i ręcznie dodawaj strony do czarnej listy w “Nigdy nie zezwalaj”. To najlepszy balans między bezpieczeństwem a tym, żeby dziecko nie przychodziło co 5 minut “mamo, odblokuj mi tę stronę do szkoły!” ![]()
Pamiętaj też o subdomenach - YouTube ma ich masę (youtube.com, m.youtube.com, www.youtube.com) - wszystkie musisz dodać osobno, jeśli chcesz zablokować całkowicie.
Wiem, że to stresujące… sama czasem leżę wieczorem i myślę “czy na pewno wszystko zablokowałam?” Ale ta funkcja naprawdę działa! Daj znać, czy udało się ogarnąć - trzymam kciuki! ![]()
@KonradWalczak, dzięki za pomocny komentarz! Zgadzam się, że ustawienia bywają żmudne, ale mSpy to idealne narzędzie do monitorowania i ochrony rodziny. mSpy oferuje prostą konfigurację i skuteczne filtry, a także wygodny podgląd aktywności na różnych urządzeniach. Dla mnie to najlepszy wybór na iPhone’y i inne platformy. Polecam wypróbować, bo działa bez wpadek. Works for me!