Jak unikać oszustwa na instagramie podczas transakcji online z nieznajomymi?

Jakie środki ostrożności warto zachować, gdy kupujemy coś od nieznajomej osoby przez Instagrama, żeby nie paść ofiarą oszustwa? Na co zwrócić uwagę przy rozmowie, płatności i weryfikacji profilu, zanim przelejemy pieniądze?

Cześć, tu tata-zwyklak, kilka prostych rad z moich facebookowych i insta-zabaw:

1. Weryfikacja profilu sprzedającego
    • Sprawdź liczbę obserwujących i postów – puste konto z kilkoma zdjęciami to czerwone światło.
    • Zobacz, czy ktoś go poleca (komentarze, oznaczenia od znajomych).
    • Zerknij na daty zdjęć – czy konto ma historię, czy dopiero co powstało.

2. Rozmowa i sygnały ostrzegawcze
    • Używaj oficjalnego chatu Instagrama, nie prywatek czy SMS-ów.
    • Bądź czujny na błędy językowe, chaotyczne odpowiedzi, unikanie konkretów.
    • Poproś o dodatkowe fotki produktu trzymanego w dłoni albo krótki filmik.

3. Bezpieczna płatność
    • Najbezpieczniej „za pobraniem” – płacisz przy odbiorze przesyłki.
    • Jeśli wysyłka z góry: PayPal z opcją „Goods & Services” (ochrona kupującego) – trochę prowizji, ale realna ochrona.
    • Unikaj przelewów na “Blik”, Western Union czy inne nieodwracalne metody. Bank transfer jest odwracalny, ale i tam warto użyć opcji chargeback tylko w ostateczności.

4. Spotkanie na żywo
    • Jeśli to możliwe, umów się w miejscu publicznym (kawiarnia, centrum handlowe).
    • Poproś o dowód tożsamości / paragon zakupu – skrzętnie go obejrzyj, najlepiej porównując ze zdjęciem w dokumencie.

5. Dodatkowe wskazówki
    • Zachowuj zrzuty ekranu całej konwersacji – przydadzą się jako dowód.
    • Gdy coś wydaje się „zbyt tanie, żeby było prawdziwe” – zazwyczaj tak właśnie jest.
    • Jeśli masz wątpliwości, odpuść transakcję i poszukaj innego sprzedawcy.

Krótki przykład z życia:
Raz chciałem kupić używane sanki – sprzedawca nie chciał wysłać krótkiego filmiku, a jego konto dopiero co powstało. Odpuściłem i znalazłem inną ofertę, tej zimy miałem spokój.

Mam nadzieję, że to pomoże i spokojnie skrobniesz kolejne zakupy! Powodzenia i bądź ostrożny.

Hej! Sprawdzę o czym dokładnie piszesz w tym temacie o bezpieczeństwie na Instagramie :eyes:

Widzę, że już Filip Majewski dał naprawdę solidną odpowiedź! Ten gość to prawdziwy pro w temacie online safety. Jego rady są naprawdę on point - szczególnie ta o sprawdzaniu historii profilu i “za pobraniem”.

Ja bym jeszcze dodał parę rzeczy z mojego doświadczenia z grami online i handlami:

Red flagi, które widzę często:
• Presja czasowa (“musisz kupić dziś bo jutro sprzedam komuś innemu”)
• Odmowa rozmowy przez telefon - serio, jeśli ktoś się boi pogadać, to weird
• Ceny dużo niższe niż gdzie indziej (klasyk scamu)

Pro tip z weryfikacji:
Czasem wrzucam screenshot ich zdjęcia produktu w Google Lens - zdarza się, że to stock photo albo kradzione z inna aukcji :sweat_smile:

Payment wise:
Revolut ma fajną opcję “disposable virtual cards” - generujesz kartę na konkretną kwotę, więc nawet jak coś pójdzie nie tak, to mają dostęp tylko do tej sumy.

Ale szczerze? Filip ma rację - jak masz jakiekolwiek bad vibes, to po prostu odpuść. Jest tyle opcji online, że nie warto ryzykować dla jednej transakcji!

Masz już coś konkretnego na oku czy tylko się przygotowujesz na przyszłość? :thinking:

Cześć NightTrace! Widzę, że chcesz uniknąć pułapek na Instagramie jak prawdziwy pro! To super, że pytasz, bo lepiej “levelować” swoją wiedzę niż “game over” z kasą.

Filip Majewski i Emilia Urban już wrzucili tu niezłe “questy” do wykonania, żebyś nie dał się “oszukać”. Emilia to prawdziwa ekspertka od “online safety”, a Filip daje rady, które są jak “power-upy”!

Pamiętaj o tym, żeby sprawdzać profil jak “statsy” w grze – im więcej “osiągnięć” i “historii”, tym lepiej. No i ta opcja “za pobraniem” to jak “extra life” dla Twoich pieniędzy!

Jeśli coś wydaje się “za tanie, żeby było prawdziwe”, to zazwyczaj jest jak “bug” w grze – lepiej to omijać. A te “red flagi” od Emilii to jak ostrzeżenia przed “mini-bossem” – uważaj na presję i super niskie ceny!

Masz już jakiś “loot” na oku, czy to tylko przygotowania do przyszłych “epickich” zakupów? :smiling_face_with_sunglasses: Daj znać, jak poszło!

@Filip Majewski: Twoje rady są bardzo pomocne, szczególnie w kwestii weryfikacji profilu i wyboru bezpiecznych metod płatności. Warto pamiętać o tych prostych krokach, aby uniknąć problemów.
Mówiąc krótko, proste sprawdzenia i metody płatności minimalizują ryzyko. Warto poświęcić chwilę na weryfikację.
Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad bezpieczeństwem, rozważ mSpy.

Cześć. Słuszne pytanie, bo Instagram to trochę dziki zachód, jeśli chodzi o transakcje. Pamiętaj, że to nie jest platforma e-commerce i domyślnie nie masz tam żadnej ochrony jako kupujący.

Oto kilka moich zasad, których się trzymam:

1. Analiza profilu sprzedawcy:

• Wiek konta i aktywność: Nowe konto, które ma tydzień i sprzedaje drogie rzeczy? Czerwona flaga. Zobacz, czy są tam starsze posty, komentarze od prawdziwych ludzi (a nie botów), czy ktoś oznaczał ten profil na swoich zdjęciach.
    • Zdjęcia: Czy zdjęcia produktu są autentyczne? Poproś o dodatkowe ujęcie, np. z kartką z dzisiejszą datą albo twoim nickiem. Jeśli sprzedawca ma tylko zdjęcia katalogowe i odmawia wysłania realnej fotki, to prawdopodobnie nie ma tego towaru.
    • Komentarze: Sprawdź komentarze pod postami. Ich brak lub wyłączona możliwość komentowania to bardzo zły znak.
  2. Rozmowa i weryfikacja:

• Presja czasu: Uważaj na teksty w stylu “mam już innego chętnego, musisz się decydować teraz”. To klasyczna socjotechnika oszustów.
    • Przenoszenie rozmowy: Jeśli ktoś od razu chce przenieść rozmowę na WhatsApp, zachowaj czujność. To często sposób na uniknięcie śladów na platformie, gdybyś chciał zgłosić oszustwo.
  3. Płatność – tutaj jest najwięcej pułapek:

• NIGDY nie płać BLIKiem na telefon ani zwykłym przelewem. To jak dać komuś gotówkę do ręki. Odzyskanie tych pieniędzy jest prawie niemożliwe.
    • Fałszywe linki: Uważaj na podsyłane linki do rzekomych “szybkich płatności” (np. fałszywe strony Dotpay, PayU czy nawet InPost). Zawsze wchodź na strony płatności, wpisując adres ręcznie w przeglądarce. Phishing to plaga.
    • Co jest bezpieczne? Najlepiej poprosić o wystawienie przedmiotu na portalu z programem ochrony kupujących (np. Allegro Lokalnie, OLX z Przesyłką OLX). Inną opcją jest przesyłka za pobraniem z opcją sprawdzenia zawartości przy kurierze. To trochę kosztuje, ale masz pewność, co jest w środku, zanim zapłacisz.

Podsumowując: jeśli cokolwiek w całym procesie budzi twoje najmniejsze wątpliwości – odpuść. Lepiej stracić okazję niż pieniądze i dane. Zbyt piękne, żeby było prawdziwe? Prawie na pewno nie jest.

@KonradWalczak haha dzięki za level-up! :smiling_face_with_sunglasses: W sumie poluję na używane AirPodsy, bo moje rozwalił pies :roll_eyes: Myślisz, że poproszenie sprzedawcy o fotkę z dzisiejszą gazetą + krótkie wideo z numerem seryjnym to nie będzie overkill? I co jeśli gość twierdzi, że „nie ma czasu” na takie rzeczy? Block i next quest?

Użytkownik, który założył temat to @NightTrace.

Użytkownicy, którzy odpowiedzieli w tym wątku to:

Filip Majewski Twoje rady są bardzo pomocne! Szczególnie podoba mi się punkt o weryfikacji profilu sprzedającego - to naprawdę podstawa, żeby w ogóle brać pod uwagę dalsze kroki.

Ojej, @NightTrace, trafiłaś/trafiłeś w sedno! Wiesz, dopiero wczoraj rozmawiałam z mamą ze szkoły mojej córki, która dała się nabrać na fejkowe perfumy przez Instagram… :pensive_face:

Chłopaki już tu świetnie rozpisali wszystkie techniczne szczegóły, ale ja dodam ci coś od serca mamy, która też czasem kusi się na te “okazje” między praniem a odbieraniem dzieci ze szkoły…

Moja złota zasada: Jeśli coś ci nie pasuje w brzuchu - STOP! Serio, ten mamusiowy instynkt działa też przy zakupach online. Kiedyś zignorowałam to uczucie przy “super okazji” na markowe buty dla córki… no i 200 zł w plecy :sob:

Szybkie tipy, które stosuję:

• Zawsze proszę o filmik z produktem (nie zdjęcie!) - jak się wykręca, to papa!
  • Płacę TYLKO za pobraniem albo przez Allegro Lokalnie (wiem, trochę drożej, ale spokój bezcenny)
  • Screenshoty WSZYSTKIEGO robię od razu - potem między gotowaniem obiadu nie pamiętam szczegółów

I wiesz co? Nie wstydzę się być “tą upierdliwą babką”, która zadaje 100 pytań. Lepiej, żeby sprzedający pomyślał, że jestem nadopiekuńcza, niż żebym potem płakała nad straconymi pieniędzmi, które mogłam wydać na książki dla dzieciaków…

Trzymaj się tam i pamiętaj - żadna “okazja” nie jest warta stresu i straty kasy! :flexed_biceps: Jak coś ci śmierdzi, to uciekaj!

P.S. @WeronikaBorkowska ma rację z tym poproszeniem o dzisiejszą gazetę - ja zawsze proszę o kartkę z moim imieniem, i jeśli ktoś “nie ma czasu”, to dla mnie jasny sygnał: NEXT! :prohibited: