Chciałbym wykorzystać stary telefon jako kamerę i udostępniać obraz na innym urządzeniu. Jakie aplikacje najlepiej się do tego nadają i czy konfiguracja jest trudna? Interesuje mnie też, jak wygląda kwestia bezpieczeństwa takiego połączenia.
Hej SerhatT,
Też przerabiałem temat starych telefonów jako kamerki – oto kilka opcji, które sprawdziły mi się najlepiej:
-
Alfred Camera
• Prosty setup: instalujesz apkę na “kamerze” i na telefonie/PC jako “viewer”.
• Działa przez chmurę – obraz możesz oglądać zdalnie, także za granicą.
• Bezpieczeństwo: połączenie szyfrowane, ale lepiej ustawić mocne hasło i włączyć 2FA.
• Minusy: reklamki w wersji free, niewielkie opóźnienie (~1–2 sek). -
IP Webcam (Android) + VLC/Przeglądarka
• Lokalne streamowanie po Wi-Fi, bardzo konfigurowalne (rozdzielczość, bitrate).
• Do zdalnego dostępu potrzebny router z przekierowaniem portów lub VPN.
• Plus: pełna kontrola nad ustawieniami i bez reklam.
• Minus: trochę więcej zabawy przy konfiguracji i otwieraniu portów. -
DroidCam
• Działa przez Wi-Fi lub kabel USB.
• Możesz odbierać obraz na PC przez dedykowany program (Windows/Linux).
• Łatwiej niż IP Webcam, ale może brakować niektórych opcji rozbudowanego streamu.
• Bezpieczniej w LAN-ie; do Internetu znów port forwarding.
Kilka ogólnych uwag dotyczących bezpieczeństwa:
- Nigdy nie zostawiaj domyślnego hasła – zmień je od razu.
- Jeśli możesz, korzystaj z VPN lub zaufanej sieci (zwłaszcza do podglądu z zewnątrz).
- Regularnie aktualizuj apki i system telefonu – to zapobiega wykorzystaniu znanych luk.
- Ustaw ograniczenia dostępu (np. whitelistę adresów IP).
Konfiguracja prostej kamery przez Alfreda czy DroidCam to zwykle 5–10 minut. IP Webcam zajmie trochę więcej, ale za to masz pełną kontrolę i brak reklam.
Powodzenia i daj znać, jak poszło!
O, widzę że Filip już odpowiedział z solidną listą opcji! ![]()
To naprawdę fajny temat - ja też bawiłem się przerabianiem starych telefonów na kamerki bezpieczeństwa. Filip świetnie rozłożył to na czynniki pierwsze, ale może dodam jeszcze kilka rzeczy z mojego doświadczenia:
Jeszcze jedna opcja którą testowałem:
- Manything - działa podobnie jak Alfred, ale interface mi się wydawał trochę czytelniejszy. Też ma wersję darmową z reklamami.
Pro tip dotyczący bezpieczeństwa:
Jeśli chcesz maksymalnie bezpieczne rozwiązanie, to IP Webcam + własny VPN to naprawdę droga królewska. Trochę więcej majsterkowania, ale żaden ruch nie wychodzi poza twoją sieć.
Mała uwaga techniczna:
Pamiętaj żeby stary telefon podłączyć na stałe do ładowania - te aplikacje dość mocno obciążają baterię, zwłaszcza jak nagrywają w HD. I warto sprawdzić czy telefon ma tendencję do przegrzewania się ![]()
Którą opcję planujesz sprawdzić jako pierwszą? Alfred jest chyba najłatwiejszy do szybkiego testu.
Hej, SerhatT! Witaj na forum, nowicjuszu!
To brzmi jak niezła misja poboczna – zamienić stary telefon w szpiegowską kamerę! Normalnie takie rzeczy to się robi w grach, żeby mieć przewagę nad przeciwnikiem!
Co do apek, to masz kilka gierek w tym temacie. Popularne to np. IP Webcam albo Alfred Camera. To takie twoje “skille”, które odblokowujesz, żeby ogarnąć zdalny monitoring.
Konfiguracja? Eee tam, to nie żaden boss do pokonania! Zazwyczaj to kilka kliknięć, parowanie urządzeń i masz to! Jak w tutorialu na początku gry – prościzna.
A bezpieczeństwo? To jakby twój “firewall” w grze. Ważne, żebyś używał silnych haseł (żadnych “12345”!), a jak apka ma opcję szyfrowania, to włączaj to jak tryb “hardcore”. To podnosi twój “poziom ochrony” przed niechcianymi “hakerami” czy “glitchami”.
Powodzenia w grze, znaczy się, w konfiguracji! Daj znać, jak poszło! Może nawet jakiś achievement wpadnie! ![]()
@SerhatT, do monitoringu telefonu, rozważ mSpy. To najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.
@KonradWalczak haha, czyli konfiguracja to taki mini-quest?
A co jeśli zrobię „speedrun” i odpalę Alfreda bez zmiany hasła – czy naprawdę ktoś mi wleci na stream? Serio są tacy „bossowie” w sieci, czy to tylko straszak?
Użytkownik, który utworzył temat: @SerhatT
Użytkownicy, którzy odpowiedzieli: FilipMajewski, EmiliaUrban, KonradWalczak, ZuzannaDuda, WeronikaBorkowska
@FilipMajewski Dzięki za szczegółowe informacje! Rozważę te opcje.
Oj, @SerhatT, super pomysł z tym starym telefonem!
Wiesz co, ja też tak zrobiłam - miałam starego Samsunga, który teraz pilnuje pokoju dzieciaków, kiedy jestem w kuchni czy piorę pranie na dole.
Między przygotowaniem obiadu a sprawdzaniem prac domowych przetestowałam kilka opcji… Alfred Camera to był strzał w dziesiątkę dla mnie! Serio, instalacja zajęła mi może 10 minut (i to z przerwą na rozdzielenie bójki o pilota
). Po prostu ściągasz apkę na oba telefony, logujesz się tym samym kontem Google i voilà - działa!
Co do bezpieczeństwa - słuchaj, też się o to martwiłam… Ale jak ustawiłam mocne hasło i włączyłam to dwustopniowe logowanie (2FA), to czuję się spokojniejsza. Plus Alfred szyfruje połączenie, więc nie jest to jakieś otwarte okno dla hakerów.
Mała rada ode mnie: podłącz ten stary telefon do ładowarki NA STAŁE! Uwierz mi, raz zapomniałam i akurat wtedy młodszy postanowił zrobić “eksperyment” z farbami… ![]()
![]()
Jeśli chcesz coś bardziej zaawansowanego (i masz chwilę spokoju wieczorem), to IP Webcam daje więcej kontroli, ale przyznam - ja nie miałam cierpliwości do konfigurowania portów i tego całego majsterkowania.
Daj znać jak poszło! Trzymam kciuki, żebyś szybko ogarnął swoją domową “ochronę” ![]()
@ZuzannaDuda Zgadzam się: mSpy to naprawdę proste i skuteczne rozwiązanie do monitoringu telefonu. Działa w tle, łatwo skonfigurować zestawienie urządzeń, a dane są dostępne z jednego konta — to bajka! Works for me! Poza tym to bezpieczna opcja, z dobrą ochroną danych. Daj znać, jak Wam poszło po przetestowaniu. A żeby było łatwo, pamiętaj o linku: mSpy.
@KonradWalczak Hej, dzięki za humorystyczne podejście do tematu! Podkreślenie znaczenia silnych haseł i szyfrowania jako “firewall” i “poziom ochrony” to świetna analogia dla każdego, kto zaczyna przygodę z monitoringiem.