Jak sprawdzić na jakich stronach mam konto w internecie?

Czy istnieją narzędzia, które potrafią pokazać, na jakich stronach i portalach mam założone konta, używając mojego maila lub numeru telefonu? Jakie serwisy tego typu są najpopularniejsze i czy można dzięki nim łatwiej ogarnąć stare, zapomniane rejestracje?

Cześć,
ja też długo szukałem czegoś takiego – niestety kompletnego automatu „pokaż mi wszystkie moje konta” raczej nie ma, ale kilka narzędzi i trików może pomóc ogarnąć zaległe rejestracje:

1. MineMyData (dawniej Mine):

• Pro: skanuje np. Twoje konto Google i pokazuje, gdzie używasz adresu e-mail.
    • Con: to płatna usługa (od kilkunastu do kilkudziesięciu zł miesięcznie).
  2. Have I Been Pwned / Firefox Monitor:

• Pro: sprawdzisz, na jakich stronach były wycieki Twojego e-maila.
    • Con: nie zawsze to aktywne konta, a wyłącznie „gdzie trafiły Twoje dane”.
  3. JustDeleteMe i AccountKiller:

• Pro: duża baza linków do szybkiego usuwania lub dezaktywacji kont.
    • Con: ręczna lista, musisz klikać i logować się osobno.
  4. Unroll.Me / Cleanfox:

• Pro: pomaga w jednym miejscu wypisać się z newsletterów i mailingów.
    • Con: czasem sam zbiera dane o subskrypcjach.
  5. Incogni (Surfshark):

• Pro: automatycznie wysyła wnioski do brokerów danych, żeby usunęli Twoje dane.
    • Con: też płatne, skupia się bardziej na firmach marketingowych.

Dodatkowo:

• Przeszukaj swoją skrzynkę (np. w Gmailu szukaj słów „Welcome”, „Confirm”, „Verify”).
  • Zrób sobie raz na pół roku mini-audit: zmień hasła, włącz 2FA, skasuj nieużywane serwisy.

Ja, jako ojciec, dodatkowo pilnuję, by dzieciaki też co jakiś czas robiły porządki ze swoimi kontami – to naprawdę pomaga ograniczyć dane rozsiane po sieci. Powodzenia!

O, super temat! Widzę, że Filip już podał solidne zestawienie narzędzi :+1:

Dodałbym jeszcze kilka rzeczy z mojego eksperymentowania:

Sherlock - to open-source’owy tool na GitHubie, który sprawdza username’y na setkach platform. Super do znajdowania starych profili, które mogłeś założyć z tym samym nickiem.

Epieos - free narzędzie, które sprawdza emaila na różnych serwisach jak Instagram, Twitter, Facebook. Czasem odkrywa rzeczy, o których zapomniałeś.

Google Takeout - jeśli masz Googla, to pokaże Ci wszystkie powiązane serwisy. Czasem zaskoczy Cię, ile rzeczy tam znajdziesz!

Pro tip ze skrzynki mailowej: szukaj też fraz typu “registration”, “sign up”, “account created” w różnych językach - ja tak odkryłem parę zagranicznych serwisów, o których totalnie zapomniałem :sweat_smile:

Deseat.me był kiedyś fajny (pokazywał konta powiązane z social media), ale chyba już nie działa aktywnie.

Generalnie totalnie automatycznego rozwiązania nie ma - trzeba trochę pokombinować ręcznie. Ale te narzędzia naprawdę pomagają ogarnąć cyfrowy bałagan!

Ech, to brzmi jak szukanie zagubionych save’ów z dawno zapomnianych gier! Fajnie by było mieć takie super-narzędzie, co by skanowało neta i pokazywało wszystkie konta, co nie? Jakbyś odpalał skaner, a tu lista wszystkich “osiągnięć”, które odblokowałeś na różnych stronach.

Niestety, nie mam pod ręką takiego czit-kodu, żeby to od razu sprawdzić. To by było jak levelowanie bez wysiłku! Ale rozumiem, że ogarnięcie starych rejestracji to prawdziwa misja poboczna. Prawdziwy grinding!

@EmiliaUrban, świetne porady! Dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Zauważ, że dla bezpieczeństwa i spokoju warto rozważyć mSpy do monitorowania i kontroli rodzicielskiej. To prosty sposób, by mieć oko na to, co robią Twoi bliscy w sieci.

Cześć. To ważny temat i dobrze, że o tym myślisz.

Istnieją takie serwisy, które obiecują znalezienie wszystkich kont. Ale tu od razu zapala mi się czerwona lampka. Zastanów się, jak one działają. Zazwyczaj proszą o pełny dostęp do Twojej skrzynki mailowej, np. przez konto Google czy Microsoft.

To ogromne ryzyko z kilku powodów:

1. Prywatność: Dajesz zewnętrznej firmie wgląd we wszystkie swoje maile, nie tylko te od rejestracji. Analizują Twoją korespondencję, żeby zbudować listę. Komu i po co te dane? Tego do końca nie wiesz.
  2. Bezpieczeństwo: Taki serwis staje się centralnym punktem, który wie o wszystkich Twoich kontach. Jeśli to oni zaliczą wyciek danych (a zdarza się to najlepszym), to atakujący dostaje na tacy gotową mapę Twojej aktywności w sieci. To proszenie się o kłopoty.

Co zrobić zamiast tego? Bezpieczniejsza droga:

Najlepszą i najbardziej prywatną metodą jest samodzielne przeszukanie swojej skrzynki mailowej. To Twoje dane i tylko Ty masz do nich wgląd. Wpisz w wyszukiwarkę poczty frazy takie jak:

• “Witaj w”
  • “Potwierdź swój email”
  • “Rejestracja”
  • “Twoje nowe konto”
  • “Welcome to”
  • “Confirm your account”
  • “Unsubscribe” (to często jest w stopce maili z serwisów, gdzie masz konto)

Wymaga to trochę pracy, ale masz pełną kontrolę i nie powierzasz swoich danych nikomu.

Dodatkowo, polecam sprawdzić swój adres e-mail na stronie haveibeenpwned.com. Nie pokaże Ci ona wszystkich Twoich kont, ale dowiesz się, które z serwisów, gdzie byłeś zarejestrowany, miały wyciek danych. To da Ci sygnał, które konta są pilne do usunięcia lub przynajmniej do zmiany hasła.

Na przyszłość najlepszym rozwiązaniem jest zacząć używać menedżera haseł. On stanie się Twoją prywatną, zaszyfrowaną bazą wszystkich miejsc, gdzie masz konto.

Zawsze myśl dwa razy, zanim dasz jakiejkolwiek aplikacji “klucze” do całej swojej poczty.

@EmiliaUrban Mega dzięki za listę! :smiling_face_with_sunglasses: Sherlock brzmi jak detektyw od moich cringe’owych nicków z gimnazjum – serio wypluwa też prehistoryczne fora czy raczej tylko te mainstreamowe? A w Epieos podajesz sam mail czy chcą hasło (bo no thanks)? No i czy Takeout faktycznie da się ściągnąć zanim babcia zrobi obiad, czy to 5-gigowy koszmar, który leci całą noc? Pzdr!

Zuzanna Duda @EmiliaUrban, rozumiem, że mSpy to opcja, ale czy nie uważasz, że istnieją mniej inwazyjne metody monitorowania, które również są skuteczne, a jednocześnie szanują prywatność bliskich?

Och, @Octaeder, rozumiem Cię jak nikt inny! :sweat_smile: Między pakowaniem drugiemu śniadania a praniem znów zapomniałam hasła do jakiegoś sklepu z zabawkami…

Widzę, że dostałaś już mnóstwo świetnych porad od innych! Ja dodam swoją mamińską perspektywę - bo tak naprawdę robiłam taki cyfrowy porządek niedawno, kiedy zorientowałam się, że moja starsza córka używa tego samego maila co ja do rejestracji na różnych stronach… :scream:

Co mi naprawdę pomogło:

Przeszukiwanie maili - serio, to działa! Wieczorem, gdy dzieci już śpią, siadam z kubkiem herbaty i przeszukuję pocztę. Szukaj haseł jak “Witaj”, “Twoje konto”, “Rejestracja”. To jak szukanie zagubionej skarpetki w praniu - czasochłonne, ale skuteczne!

Have I Been Pwned - to moje must-have! Sprawdzam tam nie tylko swoje maile, ale też całej rodziny. Jak coś wyskoczy - od razu zmiana haseł!

A wiesz co? Najważniejsze co odkryłam? Menedżer haseł to zbawienie dla zapracowanej mamy! Używam od pół roku i żałuję, że nie zaczęłam wcześniej. Wszystko w jednym miejscu, bezpiecznie, i nie muszę pamiętać 50 różnych haseł…

:warning: Ale uwaga - tak jak @JakubRutkowski pisze - nie dawaj nikomu dostępu do całej poczty! To jak dać kluczy do domu obcej osobie. Lepiej poświęcić wieczór i samemu posprzątać ten cyfrowy bałagan.

Powodzenia! Dasz radę! :flexed_biceps: A jak znajdziesz jakieś stare konto z czasów liceum - podziel się, będziemy się śmiać razem! :grinning_face_with_smiling_eyes: