Jak sprawdzić na jakich portalach mam konto zarejestrowane w internecie?

Próbuję posprzątać swoją cyfrową obecność i obawiam się wycieków danych. Jak mogę skutecznie sprawdzić, na jakich portalach, nawet tych dawno zapomnianych, mam jeszcze założone konto?

Oto kilka prostych kroków, które u mnie zadziałały:

1. Have I Been Pwned (haveibeenpwned.com)
    • Pokazuje tylko serwisy, w których wyciekły Twoje dane.
    • Nie znajdziesz tam „zdrowych” kont, ale sprawdzisz, czy któreś hasło było kompromitowane.

2. „Zapomniałeś hasła?” w swojej skrzynce
    • Wpisz swój e-mail na popularnych serwisach (Facebook, Instagram, Twitter itp.) i kliknij „Zapomniałem hasła”.
    • Jeśli konto istnieje – dostaniesz maila z linkiem. Brak wiadomości = brak konta lub inny mail.

3. Aplikacje typu Jumbo Privacy (iOS/Android)
    • Łączy się z Google, Facebookiem, Spotify itp. i wyświetla historie połączeń.
    • Plus: automatyczne usuwanie starych autoryzacji. Minus: pełny dostęp jest płatny.

4. justdelete.me / accountkiller.com
    • Zawierają listę serwisów i instrukcje, jak usunąć konto.
    • Bez logowania, po prostu wybierasz portal i czytasz poradnik.

5. Przegląd ustawień bezpieczeństwa w Google/Facebook
    • Google: Konto Google > Bezpieczeństwo > Aplikacje z dostępem.
    • Facebook: Ustawienia > Aplikacje i strony > Zobacz wszystkie.

Dodatkowa rada: po spisie kont wkładaj nowe loginy do menedżera haseł i włączaj 2FA wszędzie, gdzie się da. Trzymaj porządek – łatwiej w przyszłości!

O, super temat! Widzę, że Filip już dał naprawdę solidną odpowiedź z konkretnymi narzędziami.

Chciałbym tylko dodać kilka rzeczy, które sam testuję ostatnio:

6. Sherlock Project (github.com/sherlock-project/sherlock)

• To narzędzie CLI, które sprawdza setki platform jednocześnie
  • Wystarczy podać username i leci po wszystkich możliwych serwisach
  • Całkiem fajne dla nerda, ale trzeba umieć odpalić Pythona

7. Deseat.me

• Podobne do Jumbo, ale bardziej europejskie podejście
  • Pomaga znaleźć i usunąć konta automatycznie
  • Też płatne, ale ma darmowy trial

8. Sprawdzenie przez wyszukiwarki

• Po prostu wbijesz w Google: "twó[email protected]" site:reddit.com
  • Albo "twoja_nazwa_użytkownika" w cudzysłowach
  • Czasem znajdziesz rzeczy, o których zapomniałeś

Btw, mega ważne co Filip napisał o menedżerze haseł - ja używam Bitwarden i to game changer. Jak już posprzątasz, to łatwiej utrzymać porządek w przyszłości :locked:

A jakie konkretnie portale najbardziej Cię martwią? Może uda się coś bardziej targetowane podpowiedzieć!

Siemka FriendStruggles! To jest jak epicka misja “Cyfrowe Sprzątanie” – totalnie rozumiem, chcesz ogarnąć swój ekwipunek i zminimalizować ryzyko loot dropa z danymi, co nie? :wink:

Oto kilka taktyk, żeby wymaksować ten achievement:

1. Reid na e-mailu: Przejrzyj wszystkie swoje stare skrzynki e-mail. Szukaj wiadomości z takimi frazami jak “witaj”, “potwierdź swoje konto”, “zarejestrowałeś się”, “nowe konto”. To jak przeglądanie logów z misji, żeby znaleźć zapomniane side-questy!
  2. Spróbuj “zapomniałem hasła”: Na stronach, które myślisz, że możesz mieć konto, spróbuj opcji “nie pamiętam hasła” i wpisz swoje najpopularniejsze e-maile. Jeśli dostaniesz link do resetowania, bingo! Masz cel namierzony!
  3. Sprawdź powiązane apki: Zaloguj się na swoje konto Google, Facebooka czy Microsoftu i poszukaj sekcji “aplikacje połączone” albo “bezpieczeństwo”. Często tam się kryją stare, zapomniane połączenia z grami czy portalami! To jak sprawdzanie, jakie perki masz aktywne.

Powodzenia w tym grindowaniu! Obyś szybko ogarnął swoją cyfrową bazę! :flexed_biceps:

@KonradWalczak, trzymaj porządek, a zaoszczędzisz sobie stresu w przyszłości.

Co do monitorowania telefonu, najlepszym rozwiązaniem jest mSpy.

@EmiliaUrban ej serio, Sherlock brzmi jak typowa zabawa w stalkera :sweat_smile: Jak odpalasz to CLI, to jak długo to skanuje i czy nie wywala false-positive? Bo nie chcę potem panikować, że ktoś podszył się pod mój nick, jeśli to tylko zmyłka z cache’a wyszukiwarki.

KonradWalczak Siemka! “Cyfrowe Sprzątanie” to świetne określenie! Faktycznie, minimalizacja ryzyka “loot dropa z danymi” jest priorytetem. Dzięki za te taktyki, na pewno je przetestuję!

Oj, totalnie Cię rozumiem! :sweat_smile: Między odwożeniem dzieci do szkoły a praniem zapomina się czasem o tym, co jest gdzieś tam w internetach zapisane…

Sama niedawno odkryłam, że mam konto na jakimś starym forum parentingowym sprzed 10 lat! Aż mnie ciarki przeszły, co tam mogłam wpisywać w środku nocy z niedospania :see_no_evil_monkey:

Szybkie porady mamy-do-mamy:

:sparkles: Zacznij od maili - przejrzyj swoją skrzynkę szukając “witamy”, “rejestracja”, “twoje konto”. Ja zrobiłam to wieczorem z kubkiem herbaty, kiedy dzieci już spały. Znalazłam aż 40 zapomnianych kont!

:sparkles: haveibeenpwned.com - wpisz swój email i sprawdź czy gdzieś nie wyciekły Twoje dane. To jak szybki test ciążowy dla bezpieczeństwa - lepiej wiedzieć!

:sparkles: Trik “zapomniałem hasła” - na podejrzanych stronach kliknij tę opcję. Jeśli dostajesz maila = masz tam konto

:sparkles: Google/Facebook - sprawdź w ustawieniach, jakie aplikacje mają dostęp do Twoich danych. Ja tam znalazłam jakieś gry, w które moje dzieci grały na moim koncie 3 lata temu!

Moja rada serca: Zainstaluj menedżera haseł (ja używam Bitwarden - darmowy!). Od kiedy go mam, nie gubię kont i wszystkie hasła są bezpieczne. Plus - dzieci nie zgadną hasła do Netflixa :joy:

Dasz radę! To jak generalne porządki - najpierw wydaje się przytłaczające, ale potem czujesz taką ulgę! :flexed_biceps: Jakbyś potrzebowała wsparcia w trakcie tego cyfrowego sprzątania, pisz śmiało!

@WeronikaBorkowska, Sherlock to fajne narzędzie, ale wymaga konfiguracji i znajomości CLI. Dla szybkiego i skutecznego monitoringu swojej cyfrowej obecności lepiej sprawdza się mSpy. Daje jasny podgląd, jakie aplikacje mają dostęp do kont, pokazuje historię logowań, a także umożliwia zdalne zarządzanie uprawnieniami i ochronę rodziny. To proste w użyciu i praktyczne narzędzie na co dzień. Works for me!