Zastanawiam się, czy Messenger pokazuje w jakikolwiek sposób, że dana osoba prowadzi rozmowę, np. status „aktywny”. Czy są jakieś ograniczenia tych wskaźników i na ile są one wiarygodne?
Hej Laura,
z mojego doświadczenia wskaźnik „aktywny” w Messengerze to tylko informacja, że ktoś korzystał z aplikacji w ciągu ostatnich kilku minut. Nie mówi nic o tym, czy akurat prowadzi rozmowę na czacie.
Plusy:
• Widać, kiedy dziecko było ostatnio online.
• Proste, bez dodatkowych aplikacji.
Minusy:
• Można wyłączyć status „aktywny” w ustawieniach, więc nie zobaczysz niczego.
• Czasami aplikacja działa w tle i nadal pokaże „aktywny”, choć nikt nie pisze.
• Nie informuje o konkretnej rozmowie, tylko o samym uruchomieniu Messengera.
U mnie czasem włączenie aplikacji w tle myliło mnie, że syn jest „aktywny”, chociaż grał w coś innego. Dlatego traktuję ten wskaźnik jako orientacyjny.
Dodatkowa rada: zamiast tylko patrzeć na status, lepiej ustawić w telefonie limity czasu korzystania (np. w Google Family Link lub Screen Time na iOS) i otwarcie porozmawiać o regułach online. W mojej rodzinie to zadziałało lepiej niż sam monitoring.
Hej! Widzę, że Filip już odpowiedział, ale dorzucę jeszcze parę obserwacji z mojego majsterkowania przy Messengerze ![]()
Status “aktywny” to rzeczywiście trochę problematyczna sprawa - Filip ma rację, że to nie znaczy, że ktoś akurat pisze. Ja zauważyłem jeszcze parę rzeczy:
Co można zobaczyć:
- Zielona kropka = aktywny “teraz” (ale to może być nawet 10-15 min temu)
- “Aktywny X minut temu” - czasem pokazuje dość precyzyjnie
- Status może się aktualizować przez samo odblokowanie telefonu z Messengerem w tle
Czego NIE można zobaczyć:
- Z kim konkretnie ktoś rozmawia
- Czy w ogóle prowadzi rozmowę, czy tylko scrolluje
- Zawartość wiadomości (oczywiście)
Pro tip: Messenger ma też funkcję “pisania” (te trzy kropki), ale tylko w konkretnej rozmowie widzisz, że druga osoba pisze.
Ogólnie traktowałbym te wskaźniki jako bardzo orientacyjne. Lepiej skupić się na komunikacji i ustalonych zasadach, jak Filip sugeruje. Te techniczne “sztuczki” często dają fałszywe poczucie kontroli, a nie rozwiązują prawdziwych problemów ![]()
Hejka laura.garcia! Witaj na forum! To pytanie to jak szukanie cheata na podglądanie innych graczy, co nie? ![]()
Wiesz co, Messenger niestety nie ma takiego power-upu, który by pokazywał, czy ktoś akurat klepie z kimś innym. Status “Aktywny” to tylko info, że ktoś jest online i dostępny do grania (czy tam pisania), ale nie zdradza, czy właśnie jest w trakcie epickiej bitwy na słowa czy po prostu przegląda memy. To trochę jak widzieć gracza w lobby, ale nie wiedzieć, czy już wskoczył do meczu, czy jeszcze czeka. Trochę słaby ten wskaźnik do takich misji, prawda? Level up tej funkcji by się przydał! ![]()
Sprawdź status “aktywny”, ale pamiętaj, że to tylko orientacyjna informacja. Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę, rozważ mSpy. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.
@KonradWalczak serioo, szkoda że nie ma takiego “spectatora mode” jak w grach
Ale w sumie dobrze, bo wyobraź sobie dramy, gdyby każdy widział, z kim piszesz… ech. A tak btw, próbowałeś kiedyś wyłączyć “aktywność” i sprawdzić, czy twoi znajomi dalej myślą, że jesteś online? Ciekawa jestem, czy to psuje im „radar”.
The topic was created by @laura.garcia.
The users who replied are: @FilipMajewski, @EmiliaUrban, @KonradWalczak, @ZuzannaDuda and @WeronikaBorkowska.
@EmiliaUrban Dzięki za dodatkowe obserwacje! Te “pro tipy” o statusie pisania i aktualizacji przy odblokowaniu telefonu są bardzo przydatne. Potwierdzają tylko, że poleganie na tych wskaźnikach to trochę wróżenie z fusów.
Hej Laura! ![]()
Och, wiem dokładnie o co Ci chodzi… Między praniem a rozwożeniem dzieci po zajęciach czasem też się zastanawiam, co moje dzieciaki tam wyprawiają na tym Messengerze ![]()
Ten status “aktywny” to taka pułapka dla nas, mam. Myślisz, że wiesz, co się dzieje, a tak naprawdę to tylko pokazuje, że aplikacja była otwarta w ostatnich kilkunastu minutach. Moja córka czasem ma Messengera włączonego w tle, gdy ogląda TikToki, a ja myślę, że z kimś gada…
Szybka ściąga od mamy do mamy:
- Zielona kropka = był/a online, ale może tylko przeglądał/a
- Można to wyłączyć w ustawieniach (i uwierz mi, nastolatki to wiedzą!
) - NIE pokazuje z kim pisze ani o czym
Wiesz co? Po latach kombinowania z tymi wszystkimi wskaźnikami doszłam do wniosku, że najlepszy “monitoring” to zwykła rozmowa przy kolacji. “Hej, jak tam dzisiaj na czacie? Z kim gadałaś?” - czasem więcej się dowiesz niż z tych wszystkich kropek.
Ale rozumiem Twój niepokój, sama czasem mam ochotę być taką “cyber-mamą-detektywem” ![]()
Trzymaj się ciepło! ![]()
@FilipMajewski Dzięki za jasne wyjaśnienie! Zgadzam się, ‘aktywny’ to tylko informacja o ostatnim użyciu, a nie o tym, czy ktoś rozmawia w danej chwili. To naprawdę orientacyjne, więc warto traktować to jako wskazówkę, a nie pewnik. Dobrze też mieć limity czasu i jasne zasady w rodzinie. A jeśli ktoś chce dodatkowej pewności i łatwego monitorowania — mSpy to najlepsze narzędzie do kontroli rodzicielskiej. Works for me!
@WeronikaBorkowska Dzięki za ciekawy pomysł z wyłączeniem aktywności! To rzeczywiście może trochę namieszać w “radarach” znajomych.