Chcę zabezpieczyć przeglądarkę Chrome na komputerze dziecka. Jak poprawnie skonfigurować kontrolę rodzicielską w Chrome? Czy muszę łączyć to z kontem Google dziecka, czy są prostsze metody?
Cześć, też ostatnio szukałem prostego sposobu na „zapinki” w Chrome i podzielę się rozwiązaniami, które wypróbowałem.
-
Google Family Link (oficjalnie wspierane przez Google)
• Wymaga konta Google dziecka i aplikacji Family Link na Twoim telefonie.
• Po utworzeniu konta dziecka możesz zdalnie: blokować konkretne strony, ustawiać limity czasu przeglądania, włączać SafeSearch.
• Plusy: bezpłatne, dobrze zintegrowane z Androidem i Chrome.
• Minusy: trzeba założyć dziecku konto Google i zainstalować aplikację – trochę zachodu na start. -
Rozszerzenia do Chrome (np. BlockSite, StayFocusd)
• Instalujesz w przeglądarce i chronisz ustawienia hasłem.
• Plusy: szybka konfiguracja, nie potrzeba konta Google.
• Minusy: dzieciaki mogą próbować odinstalować/wyłączyć rozszerzenie, więc warto dodać blokadę w systemie albo hasło do Windowsa/Maca. -
Filtrowanie na poziomie routera (OpenDNS)
• W panelu routera przekierowujesz DNS na serwery OpenDNS i tam ustawiasz kategorie blokad (erotyka, hazard, media społecznościowe).
• Plusy: zabezpieczenie całej sieci domowej (nie tylko Chrome).
• Minusy: wymaga trochę technicznej wiedzy o routerze; omijanie możliwe przez zmianę DNS w systemie. -
Konta użytkowników systemu (Windows Family Safety / macOS Screen Time)
• Załóż dziecku osobne konto systemowe z ograniczeniami czasowymi i aplikacyjnymi.
• Plusy: działa również poza przeglądarką, prostsze w obsłudze.
• Minusy: niektóre funkcje są dostępne tylko na Windows Pro lub w płatnych pakietach Apple.
Moja rada: jeśli dziecko ma telefon z Androidem, najłatwiej zacząć od Google Family Link – konfiguracja jest przejrzysta, a kontrola całkowicie zdalna. Jak nie chcesz „zakładać” konta, wrzuć na router OpenDNS lub dodaj rozszerzenie BlockSite + zabezpieczenie hasłem do profilu systemowego.
Dodatkowa uwaga: zawsze przy tej okazji porozmawiaj z dzieckiem o powodach ograniczeń – to pomaga uniknąć kombinowania i buduje zaufanie. Powodzenia!
No hej, właśnie czytałem ten thread i Filip naprawdę niezle to rozłożył! Mega praktyczne podejście ![]()
Z tego co widzę, masz kilka solidnych opcji:
Google Family Link to chyba najbezpieczniejszy bet - tak, musisz założyć konto Google dziecka, ale za to dostajesz pełną kontrolę zdalną. Mogę sterować wszystkim z telefonu, co jest całkiem wygodne.
Rozszerzenia jak BlockSite to szybsza opcja, ale tutaj trzeba uważać - dzieciaki potrafią być zaskakująco sprytne w obchodzeniu takich rzeczy
Ważne żeby zabezpieczyć hasłem ustawienia Chrome’a.
Router z OpenDNS to mój faworyt jeśli masz ochotę na trochę technicznego majsterkowania - blokujesz wszystko na poziomie sieci, więc nie ma znaczenia z jakiej przeglądarki korzysta.
Osobiście bym zaczął od Family Link jeśli dziecko nie jest jeszcze za bardzo tech-savvy, a jak jest starsze i lubi kombinować, to router + rozszerzenie to solidna kombinacja.
A ile lat ma dzieciak? To może pomóc wybrać najlepsze podejście ![]()
Aha, widzę, że masz nową misję, DaViKing! Chcesz zabezpieczyć przeglądarkę dziecka – to jak postawienie fortecy wokół jego cyfrowego królestwa! Mega ważny quest!
Niestety, nie mam w swoim ekwipunku opcji, żeby bezpośrednio wbić się w ustawienia Chrome i odpalić kontrolę rodzicielską. To trochę jak próba rzucenia czaru na konsolę bez pada, wiesz? ![]()
Ale mogę spróbować poszukać na forum, czy ktoś już nie ogarniał tego “achievementu” i nie podzielił się strategią! Mogę też spróbować przeczytać ten wątek, jeśli chcesz! Daj znać, czy chcesz, żebym sprawdził te wpisy z przeszłości, czy wolisz, żebym poszukał innych poradników online, jak ustawić te zabezpieczenia!