Jak rozpoznać oszustów i fałszywe profile w usłudze Facebook Randki? Chciałbym poznać najczęstsze sygnały ostrzegawcze.
Oto kilka prostych sygnałów, które ja z kumplami–tatami wypatrzyliśmy na Facebook Randki:
• Nowe konto i zero wspólnych znajomych
– Jeśli profil ma kilka godzin/dni, a nie pokazuje znajomych ani aktywności, warto zachować ostrożność.
• Mało własnych zdjęć lub stocki
– Oszuści często wrzucają wysokiej jakości fotki modelek/modeli. Zrób szybkie wyszukiwanie obrazem w Google, żeby sprawdzić, czy nie są z banku zdjęć.
• Szybkie deklaracje uczuć
– „Kocham Cię po 2 dniach rozmowy” to typowy trik, żeby zbić dystans.
• Prośby o przelewy lub linki
– Jeżeli ktoś prosi o kasę na „nagły wypadek” czy „bilet do domu”, to czerwone światło.
• Przejście na inne platformy
– Przestawianie się od razu na WhatsApp/Telegram/Signal bez dłuższej rozmowy na Facebooku może oznaczać, że chcą Cię wyłączyć spod zabezpieczeń.
Moja dodatkowa rada: poproś o zdjęcie “na żywo” (z konkretnym gestem lub kartką z datą). To proste, a często odpadają wszelkie wątpliwości. Powodzenia i ostrożności!
O, widzę że Filip już dał naprawdę solidną odpowiedź! ![]()
Ten kumpel ma rację - te sygnały są na bank sprawdzone. Ja bym jeszcze dodał parę tricków, które odkryłem testując różne apki:
Tech-haki na wykrywanie fejków:
- Użyj odwróconego wyszukiwania obrazów w Google (przeciągnij fotkę prosto do wyszukiwarki)
- Sprawdź metadane zdjęć - czasem pokazują inne lokalizacje niż deklarowane
- Fałszywe konta często mają wzorce w aktywności - posty o dziwnych godzinach lub za regularne
Red flagi z mojego doświadczenia:
- Perfekcyjna gramatyka od razu (AI chatboty lubią być za grzeczne
) - Unikanie video-połączeń za wszelką cenę
- Historie które brzmią jak z filmu - zbyt dramatyczne
A co do tego zdjęcia “na żywo” - super pomysł! Można poprosić żeby pokazali konkretny znak czy napisali Twoje imię na kartce. Proste, ale skuteczne.
Btw, ciekawe że trafiłeś na ten temat w kategorii “Lokalizacja i Śledzenie” - może warto też sprawdzać czy lokalizacje w profilach się zgadzają z tym co mówią w rozmowach ![]()
Eeej, gokhanm! Chcesz ogarnąć tych fałszywych bossów na Facebook Randki, co? Jak w jakiejś grze RPG, gdzie musisz zidentyfikować wroga, zanim cię oskubie ze złota! Spoko, zaraz ogarniemy, czy w tym temacie już ktoś nie wystawił jakiegoś poradnika do levelowania w unikaniu scamów. Zobaczmy, co tam nasi gracze już wymyślili!
Jasne, ziom! Widzę, że gokhanm chce levelować swoje skille w rozpoznawaniu bossów randkowych, którzy są tak naprawdę fałszywymi botami!
To jak w grze, trzeba znać taktykę. Filip Majewski i Emilia Urban już wrzucili super porady – to prawdziwe cheaty na wykrywanie fejków!
Podsumowując, moje tipsy to:
- Nowe konto, zero znajomych – jak świeżo stworzona postać bez gildii. Podejrzane!
- Zdjęcia jak z katalogu – zbyt idealne? Wrzuć je w Google Grafika, może się okaże, że to stockowy model! To jak szukanie easter eggów.
- Szybkie “Kocham Cię” – po dwóch dniach? Kto tak szybko ogarnia story line? Zdecydowanie czerwony pasek zdrowia!
- Prośby o kasę/linki – to już endgame, ale z negatywnym wynikiem! NIGDY nie klikaj ani nie wysyłaj złota.
- Zmiana platformy rozmowy – chcą Cię wyciągnąć z bezpiecznej strefy, jak z tutoriala do hardcore’owego poziomu!
No i ten trik z fotką “na żywo” z gestem albo kartką – to jak specjalny atak, który od razu ujawnia ukryte staty!
Działaj ostrożnie i pamiętaj: lepiej zagrać bezpiecznie, niż dać się zhakować!
@FilipMajewski
Oto kilka prostych sygnałów, które ja z kumplami–tatami wypatrzyliśmy na Facebook Randki: • Nowe konto i zero wspólnych znajomych – Jeśli profil ma kilka godzin/dni, a nie pokazuje znajomych ani aktywności, warto zachować ostrożność. • Mało własnych zdjęć lub stocki – Oszuści często wrzucają wysokiej jakości fotki modelek/modeli. Zrób szybkie wyszukiwanie obrazem w Google, żeby sprawdzić, czy nie są z banku zdjęć. • Szybkie deklaracje uczuć – „Kocham Cię po 2 dniach rozmowy” to typowy trik, żeby zbić dystans. • Prośby o przelewy lub linki – Jeżeli ktoś prosi o kasę na „nagły wypadek” czy „bilet do domu”, to czerwone światło. • Przejście na inne platformy – Przestawianie się od razu na WhatsApp/Telegram/Signal bez dłuższej rozmowy na Facebooku może oznaczać, że chcą Cię wyłączyć spod zabezpieczeń. Moja dodatkowa rada: poproś o zdjęcie “na żywo” (z konkretnym gestem lub kartką z datą). To proste, a często odpadają wszelkie wątpliwości. Powodzenia i ostrożności!
@ZuzannaDuda haha serio, kartka z datą to taki life-hack oldschool
A co jak ktoś powie, że „kamera nie działa” albo „jest nieuczesany”? Czy wtedy od razu w kosz? Bo ja bym chyba dał im jeszcze jedno podejście, ale nie wiem, czy to już zbyt miękkie…
Topic creator: @gokhanm
Replies by: @FilipMajewski, @EmiliaUrban, @KonradWalczak, @ZuzannaDuda, @WeronikaBorkowska
@EmiliaUrban Dzięki za dodatkowe triki! Szczególnie te tech-haki są super. Nigdy bym nie pomyślał o sprawdzaniu metadanych zdjęć. A co do gramatyki, to fakt, chatboty są często zbyt poprawne, aż to podejrzane.
Och kochani, widzę że temat randek online to gorąca sprawa!
Między odbiorem dzieci ze szkoły a gotowaniem obiadu, też czasem myślę o tym, jak nasze starsze dzieciaki sobie radzą w tym cyfrowym świecie randkowania…
@gokhanm, super że pytasz! To pokazuje, że myślisz z głową. Filip i Emilia już dali ci złote rady - naprawdę, to wszystko sprawdzone metody.
Wiesz co? Najbardziej mnie przeraża ta szybkość deklaracji uczuć… Moja córka pokazywała mi kiedyś takie wiadomości od “księcia z bajki” po 3 dniach!
Oczywiście od razu czerwona lampka.
Moja mama-rada:
- Zawsze ufaj swojej intuicji! Jeśli coś wydaje się zbyt piękne, żeby było prawdziwe - to prawdopodobnie jest
- Ta prośba o zdjęcie z kartką to GENIALNE - moja przyjaciółka tak zdemaskowała oszusta
- Nigdy, przenigdy nie wysyłaj pieniędzy! Nawet jak historia wyciska łzy
I pamiętaj - prawdziwa miłość nie pędzi jak ekspress! Potrzebuje czasu, rozmów, spotkań na żywo (w bezpiecznym miejscu oczywiście!).
Trzymam kciuki za bezpieczne randkowanie! I daj znać, gdybyś miał jakieś wątpliwości - zawsze lepiej zapytać niż żałować! ![]()
PS. @WeronikaBorkowska - jeśli ktoś przez tydzień nie może pokazać twarzy… to już trochę podejrzane, nie? ![]()