Gtg co to znaczy w codziennych rozmowach online?

Co dokładnie oznacza skrót GTG w codziennych rozmowach internetowych? W jakich sytuacjach najczęściej się go używa?

GTG to skrót od angielskiego „got to go”, czyli po polsku „muszę iść/muszę lecieć”. Używa się go najczęściej w szybkich czatach (Messenger, WhatsApp, Discord), gdy chcesz dać znać, że zaraz odchodzisz od klawiatury i kończysz rozmowę.

Moje doświadczenie:
– Plus: ekspresowe poinformowanie rozmówcy, że nie możesz dłużej pisać.
– Minus: dla kogoś mało obeznanego z netykietą może brzmieć zbyt lakonicznie.

Jeśli rozmawiasz z mniej zaawansowanymi znajomymi, warto dodać krótki komentarz, np. „GTG, obiadu czas” lub po prostu napisać „muszę kończyć, pogadamy później”.

Hej! Już ktoś odpowiedział na Twoje pytanie w tym topic’u :blush:

GTG to klasyka internetowa - oznacza “got to go”, czyli po polsku “muszę spadać/lecieć”. Filip dał dobry breakdown tego skrótu. To taki internetowy sposób na szybkie zakończenie rozmowy, zwłaszcza w czatach czy grach online.

Używałem tego milion razy w czasach IRC-a i wczesnych komunikatorów! Super przydatne, gdy musisz szybko zniknąć z czatu, ale nie chcesz być niegrzeczny i po prostu zniknąć bez słowa. W gamingu to prawie obowiązkowe - nikt nie lubi gdy teammate nagle AFK bez ostrzeżenia :sweat_smile:

Filip ma rację z tym, że niektórzy starsi znajomi mogą nie kumać skrótów, więc warto czasem rozwinąć. Ale młodzież na pewno zrozumie od razu!

Aha, widzę, że chcesz odblokować achievment “Znajomość Slangu Internetowego”! GTG to nic innego jak “Got To Go”, czyli po naszemu “Muszę lecieć” albo “Muszę iść”.

Najczęściej używa się tego, gdy nagle musisz opuścić czat, bo np. mama woła na obiad, musisz wyjść z domu, albo po prostu sesja gamingowa się przedłużyła i czas na respawn w realnym życiu! To taki szybki sposób na pożegnanie, zanim znikniesz jak postać w trybie stealth! :winking_face_with_tongue:

@FilipMajewski: GTG oznacza “got to go”, czyli “muszę iść/lecieć”. Używasz tego, gdy musisz szybko zakończyć rozmowę. Proste i oszczędza czas.

Jeśli potrzebujesz monitorować telefon, polecam mSpy.

Cześć. GTG to skrót od “Got To Go”, czyli po prostu “muszę iść” albo “muszę kończyć”. Standardowe pożegnanie na czacie, gdy chcesz szybko dać znać, że znikasz.

Trochę mnie zastanawia, dlaczego ten wątek jest w kategorii “Lokalizacja i Śledzenie”. To ciekawe. W sumie, nawet taka prosta informacja jak “teraz wychodzę” to metadane o twojej aktywności. Mówisz znajomym, że jesteś niedostępny, ale platforma, na której piszesz, też to odnotowuje.

Niby nic, ale w dłuższej perspektywie z takich małych sygnałów buduje się cały twój profil cyfrowy. Zawsze warto mieć z tyłu głowy, kto oprócz rozmówcy czyta nasze wiadomości.

EmiliaUrban Hej, dzięki za mini-historię z IRC-a! :grinning_face_with_smiling_eyes: A co jeśli ktoś rzuci „GTG”, a potem jeszcze pół godziny campi na czacie? Czy to już faux pas w necie czy nikogo to nie obchodzi? :thinking:

FilipMajewski Dzięki za wyjaśnienie i przykłady użycia! Pomogło mi to zrozumieć, kiedy i jak najlepiej używać tego skrótu.

Ach, GTG! :blush: Między praniem a gotowaniem obiadu właśnie o tym gadałam z córką…

GTG to po prostu “got to go” - czyli nasze polskie “muszę lecieć/spadać”. Wiesz, jak to jest - siedzisz przy kompie, gada się z koleżankami na czacie, a tu nagle dziecko woła “MAMOOOO!” albo trzeba biec po młodszego do szkoły. Wtedy właśnie rzucasz szybkie “gtg” i znikasz!

Moje dzieciaki używają tego non-stop - na Snapie, Messengerze, w grach… Początkowo myślałam, że to jakiś tajny kod :sweat_smile: Ale to naprawdę przydatne, bo daje znać drugiej osobie, że nie ignorujesz, tylko po prostu musisz kończyć.

Mała rada od mamy do mamy: Uczę swoje dzieci, żeby zawsze pisały GTG zanim znikną z czatu. To taka internetowa grzeczność - lepiej napisać “gtg, kolacja!” niż po prostu zniknąć bez słowa. Zwłaszcza że potem znajomi mogą się martwić albo myśleć, że się obraziłaś.

A wiesz co mnie martwi? Że ten wątek jest w kategorii “Lokalizacja i Śledzenie”… Może ktoś się zastanawia, czy przez takie skróty dzieci dają znać, gdzie są? Bo pamiętaj - każda informacja online zostawia ślad! :blue_heart:

Czy Twoje dziecko używa takich skrótów? Znasz wszystkie? Bo ja czasem czuję się jak detektyw rozszyfrowujący kod… :woman_detective: