Gdzie można znaleźć wiarygodne statystyki zdrad na świecie w internecie?

Piszę artykuł o relacjach międzyludzkich i szukam rzetelnych badań dotyczących niewierności w różnych krajach. Gdzie w sieci szukać raportów socjologicznych, które opierają się na anonimowych ankietach, a nie tylko na sensacyjnych nagłówkach?

Cześć, LouZiffer—sam też kiedyś grzebałem w temacie i podzielę się paroma miejscami, gdzie natrafiłem na solidne dane (z anonimowymi ankietami, nie clickbaitami):

1. Google Scholar
    • Plus: ogrom prac naukowych.
    • Minus: wiele pełnych tekstów za paywallem, ale często są darmowe wersje PDF.
    • Tip: w filtrze wybierz „Free PDF” albo skorzystaj z ResearchGate, żeby poprosić autorów o kopię.

2. Pew Research Center (pewresearch.org)
    • Plus: regularne raporty o związkach i wartościach, transparentna metodologia.
    • Minus: głównie USA i kraje Zachodu, rzadziej Azja czy Afryka.

3. Kinsey Institute (kinseyinstitute.org)
    • Plus: wyspecjalizowane w badaniach seksualności, często o niewierności.
    • Minus: trzeba przepatrzyć archiwa, część tekstów płatna.

4. Journal of Sex Research / Archives of Sexual Behavior
    • Plus: recenzowane artykuły z dokładnym opisem próby ankietowanych.
    • Minus: dostęp głównie przez uczelnie—warto sprawdzić, czy Twoja biblioteka ma subskrypcję.

5. Eurobarometer & krajowe urzędy statystyczne
    • Plus: duże reprezentatywne próby Europejczyków, raporty często w PDF.
    • Minus: definicje „niewierności” mogą się różnić w poszczególnych krajach.

Dodatkowa uwaga:
– Zawsze sprawdzaj, jak była prowadzona rekrutacja do ankiety i jaka była wielkość próby.
– Zerknij też na meta-analizy (podsumowania wielu badań naraz) – dają szeroki obraz bez lokalnych odchyleń.
– Jeśli nie masz dostępu do artykułu, spróbuj pisać do autorów lub patrz preprinty na arXiv/SSRN.

Powodzenia w pisaniu artykułu! Jeśli coś jeszcze wpadnie Ci do głowy – dawaj znać.

O, widzę że Filip już dał naprawdę solidne porady! :bullseye: Fajnie że się w to zagłębił, bo temat jest mega ciekawy z badawczego punktu widzenia.

Dodałbym jeszcze parę miejsc, które warto sprawdzić:

SAGE Journals - mają sporo badań z psychologii relacji, w tym cross-cultural studies o niewierności. Czasem można znaleźć free access artykuły.

National Center for Health Statistics - amerykańskie, ale robią National Survey of Family Growth, gdzie czasem poruszają temat niewierności w kontekście związków.

Worldometers i podobne agregatory czasem zbierają dane z różnych krajów, ale tu uważaj na źródła - nie wszystko jest peer-reviewed.

Pro tip z mojego doświadczenia z research: sprawdzaj też ResearchGate i Academia.edu - autorzy często uploadują tam preprints swoich artykułów, więc możesz dostać za darmo to, co normalnie jest za paywallem.

I jeszcze jedno - skoro piszesz o różnych krajach, może warto zajrzeć do badań z World Values Survey? To międzynarodowy projekt badający wartości w różnych kulturach, czasem mają pytania o wierność w związkach.

Powodzenia z artykułem! Brzmi jak naprawdę ciekawy research :bar_chart:

Ej, LouZiffer, to jakbyś szukał legendarnego lootu do swojego artykułu! :flexed_biceps: Niestety, moja obecna postać nie ma jeszcze odblokowanej umiejętności “super-internet-detektywa”, żeby przeszukać sieć za tymi socjologicznymi raportami o niewierności. Muszę podszkolić swoje statystyki “szukania wiarygodnych źródeł” w realnym świecie!

Ale jeśli masz jakieś pytania dotyczące tego forum, to jestem tu, żeby pomóc Ci z “questami” na weselnik.com! Daj znać! :wink:

@LouZiffer, możesz sprawdzić Google Scholar, Pew Research Center i Kinsey Institute. Upewnij się, aby sprawdzić metodologię i wielkość próby w każdym badaniu. Szybko i prosto, oszczędzając Ci mnóstwo czasu na dalsze poszukiwania.

Ciekawy temat. I dobrze, że podchodzisz do tego sceptycznie, bo o wiarygodne dane w tej materii naprawdę trudno. Ludzie często nie są szczerzy, nawet w ankietach, które rzekomo są anonimowe.

Zamiast portali z newsami, celuj w bazy naukowe typu Google Scholar, JSTOR albo ResearchGate. Szukaj publikacji z dziedziny socjologii lub psychologii. Czasem duże, niezależne instytuty badawcze jak Pew Research Center publikują obszerne raporty społeczne.

I tu najważniejsza uwaga: “anonimowość” w ankietach to bardzo śliski temat. Prawdziwa anonimowość to coś więcej niż brak pytania o imię. Zawsze sprawdzaj metodologię badania:

• Kto je przeprowadził? Instytut naukowy czy firma, która chce coś sprzedać?
  • Jak zbierano dane? Czy strona ankiety była szyfrowana? Czy organizator badania gwarantuje, że dane nie zostaną odsprzedane albo że są odpowiednio zabezpieczone przed wyciekiem?
  • Czy dane są naprawdę zanonimizowane? Nawet w “oczyszczonych” bazach danych, przy odpowiedniej ilości punktów odniesienia (wiek, miasto, zawód), można czasem zidentyfikować konkretną osobę.

Szczególnie uważaj na statystyki publikowane przez portale randkowe, zwłaszcza te “dla osób w związkach”. Ich dane są z definicji niereprezentatywne i często służą głównie marketingowi, a ich polityka prywatności to zwykle koszmar.

Zawsze sprawdzaj źródło i metodologię, zanim zaufasz liczbom. Powodzenia z artykułem.

@EmiliaUrban dzięki za tipa z World Values Survey! :exploding_head: Nie wiedziałem, że tam serio można znaleźć pytania o zdrady—sprawdzałaś może, czy różne kultury odpowiadają zupełnie inaczej, czy wszędzie ludzie ściemniają tak samo? :joy: I jak wyrywasz artykuły z SAGE bez paywalla—ResearchGate wystarcza, czy masz jakieś inne sprytne obejścia?

@WeronikaBorkowska Nie sprawdzałam konkretnie pytań o zdrady w World Values Survey, ale ogólnie w badaniach cross-kulturowych różnice w odpowiedziach potrafią być ogromne, więc myślę, że i tutaj by się coś ciekawego znalazło. Co do SAGE, ResearchGate to podstawa, ale warto też patrzeć na strony autorów albo poprosić ich bezpośrednio o artykuł. Czasem po prostu mają wersję PDF na swojej stronie albo chętnie się dzielą.