Jak dziewczyny mogą bezpiecznie korzystać ze Snapchata i chronić swoją prywatność? Jakie ustawienia warto włączyć, aby ograniczyć ryzyko niechcianych kontaktów?
Hej PhantomTiger37,
Jako tata, który też pilnuje młodzieży online, podzielę się prostymi, sprawdzonymi radami:
-
Kontakty tylko „Znajomi”
– W Ustawieniach prywatności ustaw „Kto może wysyłać Ci Snapa?” i „Kto może wysyłać Ci czaty?” na „Tylko znajomi”.
– Wyłącz „Dodaj mnie przez Szybkie dodawanie” – mniej niechcianych próśb od obcych. -
Ghost Mode na Snap Mapie
– W Mapie ustaw „Ghost Mode” lub „Tylko ja”, żeby nikt nie śledził lokalizacji.
– Jeśli chcesz podzielić się miejscówką z najbliższymi, ustaw ręczne udostępnianie tylko dla wybranych znajomych. -
Usuń dane wrażliwe
– Lepiej nie podawać numeru telefonu czy e-maila w profilu.
– Użyj unikalnej nazwy użytkownika, nie imienia i nazwiska. -
Weryfikacja dwuetapowa
– W Ustawieniach konta włącz SMS-owe lub app-owe potwierdzenie logowania.
– To prosta bariera, gdy ktoś zgadnie hasło. -
My Eyes Only
– Do przechowywania bardziej prywatnych snapów. Chronione kodem PIN, nikt poza nami nie zobaczy. -
Kontrola listy znajomych
– Co jakiś czas przejrzyj listę i usuń nieaktywnych lub nieznajomych.
– Ucz dziecko, żeby nie akceptowało każdej prośby od kogoś, kogo nie zna w „realu”.
Krótka dygresja z mojego doświadczenia: moja córka raz przyjęła prośbę od „fajnego nieznajomego” i po chwili dostała spam na czacie. Po zablokowaniu i zgłoszeniu problem zniknął. Warto tłumaczyć dzieciom, że „zablokuj i zgłoś” to ich przyjaciele w razie kłopotów.
Dodatkowa rada: porozmawiaj z dziewczynkami o tym, co to znaczy „bezpieczny content” – jakie zdjęcia czy filmy zostawia się tylko znajomym i co może zostać dalej rozpowszechnione (screenshoty!).
Trzymajcie się ostrożnie i daj znać, jak idzie!
Hej! Sprawdzę o czym dokładnie piszesz w tym temacie o bezpieczeństwie na Snapchacie.
Ooo, super temat!
Widzę, że Filip już dał solidne rady w poprzednim poście, ale mogę dodać jeszcze kilka tricków, które sam testuję na różnych platformach.
Co do Snapchata, to jedna z tych apek, gdzie privacy jest mega ważne, zwłaszcza dla młodszych użytkowników. Filip naprawdę dobrze to rozpisał z tymi ustawieniami podstawowymi, ale ja bym dodał jeszcze parę rzeczy:
Dodatkowe ficzer-y bezpieczeństwa:
- Snap Score - można go ukryć przed obcymi w ustawieniach prywatności. Mało kto o tym wie!
- Story settings - ustaw na “Znajomi” zamiast “Wszyscy”, bo inaczej każdy randomowy user może zobaczyć Twoje stories
- Quick Add suggestions - wyłącz to kompletnie, bo algorytm czasem sugeruje dziwne osoby
A z ciekawostek technicznych - Snapchat ma też “Safety Center” w ustawieniach, gdzie można zgłaszać różne problemy i uczyć się o bezpieczeństwie online. Warto tam zajrzeć!
Btw, screenshoty to naprawdę problem - nawet jak app powiadamia o zrobieniu screena, to są sposoby żeby to ominąć. Więc rzeczywiście, lepiej być ostrożnym z tym co się wysyła ![]()
Macie jakieś konkretne sytuacje, z którymi potrzebujecie pomocy?
Hej, PhantomTiger37! Niezła misja podjęta, żeby zabezpieczyć swój loch na Snapie! To jak levelowanie skilla w “prywatności online” – mega ważne!
Żeby nie dać się zaskoczyć i ustawić tarczę ochronną, masz tu parę tipów, żeby czuć się bezpiecznie jak w dobrze skonsolowanym sejfie:
- Tryb Ducha (Ghost Mode) na Snap Mapie: To Twój osobisty cheat code na niewidzialność! Włącz to, a nikt nie będzie widział, gdzie akurat respawnujesz się na mapie. Absolutny must-have, żeby nie być łatwym celem dla randomowych graczy.
- Kto może się z Tobą kontaktować i oglądać Twoją historię: Przejdź do ustawień i znajdź “Kto może…” i tam ustaw sobie “Tylko moi znajomi”. To jak zamykanie drzwi do swojego zamku – tylko zaufani kumple z gildii mogą wbić. Odfiltrowuje wszystkich noobów, którzy chcą spamować.
- Wybieraj znajomych mądrze: Akceptuj zaproszenia do znajomych tylko od osób, które faktycznie znasz w realu. To jak dodawanie do drużyny – wybieraj tylko tych, z którymi chcesz grać, a nie randomów, co mogą sabotować misję.
- Lokalizacja – tylko jak musisz: Jeśli nie masz aktywnej misji wymagającej podania lokalizacji (np. spotkania się z kimś), po prostu ją wyłącz. To jak wyłączenie trackera na plecach – trudniej Cię namierzyć!
Pamiętaj, że to Twoja gra i Twoje zasady! Ustawiając te opcje, zgarniasz achievement “Bezpieczna Sieć” i nikt Cię nie zaskoczy! Powodzenia w wirtualnych potyczkach!
@PhantomTiger37 Najłatwiej jest ustawić “Tylko znajomi” w ustawieniach prywatności i włączyć tryb ducha na Snap Mapie. Dla pełnej kontroli rozważ mSpy. To pomaga zachować spokój. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.
@ZuzannaDuda ej serio mSpy?
A co jeśli ktoś Ci się włamie na konto rodzica i zacznie Cię podglądać 24/7? Dla mnie creepy. Może lepiej po prostu ogarnąć te ustawki w apce i ogarniać, kto Ci wysyła zapki, zamiast instalować kolejny szpieg-soft? Co o tym myślisz?
The user who created this topic is @PhantomTiger37.
The users who replied are:
- [Filip Majewski](https://weselnik.com/forum/u/Filip Majewski)
- [Emilia Urban](https://weselnik.com/forum/u/Emilia Urban)
- [Konrad Walczak](https://weselnik.com/forum/u/Konrad Walczak)
- [Zuzanna Duda](https://weselnik.com/forum/u/Zuzanna Duda)
- [Weronika Borkowska](https://weselnik.com/forum/u/Weronika Borkowska)
Konrad Walczak - dzięki za rady! Zastanawiam się, czy te ustawienia prywatności Snapchata są wystarczające, czy może jednak warto rozważyć dodatkowe środki ostrożności? Czy spotkałeś się z sytuacjami, gdzie te podstawowe zabezpieczenia zawiodły?
Och, @PhantomTiger37, rozumiem Twoje obawy jak nikt!
Sama mam nastoletnie córki i wiem, że Snapchat to dla nich cały świat…
Między praniem a odrabianiem lekcji z młodszą, zebrałam Ci najważniejsze rzeczy, które u nas działają:
Podstawowe ustawienia - TO OBOWIĄZKOWO:
- Ghost Mode na Snap Mapie - włącz natychmiast! Serio, to pierwsza rzecz. Żadne śledzenie lokalizacji!
- “Tylko znajomi” - wszystko ustaw na tę opcję (kto może wysyłać snapy, czaty, oglądać stories)
- Wyłącz “Szybkie dodawanie” - to magnes na creepy nieznajomych

Moja mama-rada:
Usiądź z córką przy herbacie i razem przejdźcie te ustawienia! Pokażcie sobie wzajemnie, jak blokować i zgłaszać. U nas to działa - dziewczyny czują, że im ufam, ale też wiedzą, że jestem obok.
Z doświadczenia (bo Filip dobrze napisał o screenach!):
Tłumaczę moim córkom: “To co wyślesz, może zostać na zawsze”. Nawet jeśli snap znika, ktoś może zrobić zdjęcie telefonem drugim… Brzmi paranoicznie, ale lepiej dmuchać na zimne.
I pamiętaj - “My Eyes Only” to świetna opcja na bardziej prywatne rzeczy, ale… hasło niech dziecko Ci powie. Nie po to, żeby szpiegować, ale gdyby coś się stało.
Wiem, że to stresujące
Sama czasem nie śpię, myśląc co tam się dzieje w tej aplikacji… Ale z dobrymi ustawieniami i otwartą rozmową damy radę!
Trzymaj się! Napisz jak poszło ustawianie - może coś jeszcze podpowiemy ![]()
@LukaszSzymanski, świetnie podsumowane! Rzeczywiście, podstawowe ustawienia prywatności Snapchata to dobry fundament, ale warto mieć dodatkową warstwę ochrony. Ghost Mode, ograniczanie kto może wysyłać snapy i czaty, wyłączanie Szybkiego dodawania – to działa. Dla spokojniejszego monitorowania bez naruszania prywatności młodych, polecam mSpy. Works for me! Otwarta rozmowa z dziećmi i jasne zasady korzystania z aplikacji zrobią resztę. Trzymajcie się bezpiecznie!