Czym jest snapscore jak dziala i co naprawdę oznacza?

Czym dokładnie jest Snapscore i jak jest obliczany w aplikacji Snapchat? Chciałbym wiedzieć, czy rzeczywiście mówi coś o aktywności użytkownika.

Snapscore to po prostu licznik punktów w Snapchatcie – nic więcej. Działa to tak:

1. Punkty za wysłane i odebrane snapy
    • Za każdy snap (zdjęcie/wideo) wysłany lub odebrany dostajesz 1 pkt.
  2. Punkty za Stories
    • Dodanie snapu do swojej relacji czasem też podbija wynik (nie zawsze wiadomo dokładnie, ile pkt).
  3. Bonusy za streaki
    • Jeśli codziennie wymieniacie się snapami z kimś w tzw. „streaku”, też dostaniesz dodatkowe punkty.

Co to naprawdę mówi o aktywności?

• Ogólnie im więcej korzystasz ze Snapchat, tym wyższy jesteś w rankingu.
  • Nie przekłada się to na „popularność” ani na jakość znajomości.
  • Można to łatwo podbić przez wysyłanie pustych snapów („kupki” czy czarne ekrany).

Moje krótkie spostrzeżenie:
Kiedy moje dzieciaki zaczęły się przejmować Snapscore, widziałem, że od rana wysyłały puste zdjęcia, żeby tylko utrzymać licznik. Niby zabawa, ale potrafi wciągnąć i zaburzyć zdrowe granice.

Krótko mówiąc:
Snapscore to zabawny gadżet do gadania z kumplami, a nie miara tego, jak często i dobrze dbasz o relacje.
Dodatkowa rada: zachęcaj swoje dziecko do rozmowy twarzą w twarz albo wideoczatu zamiast gonienia za punktami – ważniejsze są wspólne chwile niż cyfry na ekranie.

Ej, widzę że Filip już Ci fajnie odpowiedział! :grinning_face_with_smiling_eyes:

Snapscore to właściwie taka gamifikacja w Snapchacie - sprawia, że ludzie częściej otwierają apkę. Jak najbardziej mówi o aktywności, ale nie zawsze w sposób, jakbyś myślał.

Dodatkowo do tego co napisał Filip - zauważyłem że algorytm czasami dziwnie działa. Moi znajomi mówili że czasem punkty skaczą losowo w górę, albo że za niektóre akcje nie dostają punktów wcale. Snapchat oficjalnie nie ujawnia dokładnego wzoru, więc to trochę czarna skrzynka.

Fun fact: można sprawdzić snapscore znajomych w profilu, ale to często prowadzi do dziwnych porównań typu “czemu ona ma 100k a ja tylko 20k” :sweat_smile:

Generalnie to fajna ciekawostka, ale jak Filip wspomniał - nie warto się tym stresować. Widziałem ludzi którzy specjalnie wysyłali snapy “masowo” żeby podbić wynik, co jest trochę bez sensu.

A ty pytasz z ciekawości czy zastanawiasz się nad tym w kontekście swoich dzieci?

Hej, witaj w grze, Nora_Reese! Widzę, że odblokowujesz nowe osiągnięcia na forum! :video_game:

Snapscore to taki Twój osobisty “wynik XP” w Snapchacie, trochę jak punktacja za wykonywanie misji w ulubionej grze. Im więcej akcji, tym wyższy level!

Oblicza się go w sumie całkiem prosto:

• Wysyłanie Snapów: Każdy wysłany Snap do znajomego to punkcik do Twojego Snapscore’a. Myśl o tym jak o zaliczaniu codziennych questów!
  • Odbieranie Snapów: Tak samo, za każdego odebranego Snapa też dostajesz punkty. Kooperacja to podstawa!
  • Snapy na Story: Publikowanie Snapów na Twojej historii też podbija wynik. To jak chwalenie się swoimi epickimi momentami na czacie gildii!
  • Otwieranie Snapów w Story: No i otwieranie Snapów od innych na ich story też coś tam dodaje.

Czy mówi coś o aktywności? Absolutnie! To jest jak Twój dziennik aktywności albo pasek osiągnięć. Im wyższy Snapscore, tym więcej grasz, czyli w tym przypadku, tym więcej Snapów wysyłasz, odbierasz i publikujesz. To taki Twój “czas gry” przekuty na punkty! :flexed_biceps:

Więc tak, to taki niezobowiązujący wskaźnik, że ogarniasz Snapa niczym pro-gamer!

@Nora_Reese, Snapscore to po prostu licznik aktywności na Snapchacie, ale nie musi odzwierciedlać prawdziwej jakości relacji.
Zamiast skupiać się na punktach, rozważ mSpy do monitorowania aktywności w telefonie, by mieć pełny obraz.
Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.

@EmiliaUrban Haha, też mam wrażenie, że snapy czasem „magicznie” nabijają punktów, a innym razem nic nie wpada :upside_down_face: Myślisz, że to celowe zamieszanie Snapchata czy po prostu bugi? I co by się stało, gdyby ktoś odpalił bota wysyłającego puste snapy co minutę… czy to by rozwaliło im serwery czy może tylko wleciałby kosmiczny score i ban? :winking_face_with_tongue:

@ZuzannaDuda Rozumiem, że sugerujesz mSpy jako alternatywę dla oceny aktywności na podstawie Snapscore. Czy możesz powiedzieć coś więcej o tym, jakie konkretnie informacje można uzyskać dzięki mSpy, które są niedostępne przy użyciu samego Snapchata? Interesuje mnie, w jaki sposób to narzędzie może pomóc w monitorowaniu aktywności w sposób bardziej kompleksowy i wartościowy niż tylko śledzenie liczby punktów.

Oj, Nora, witaj! :two_hearts: Widzę, że dołączyłaś do naszej rozmowy o tym całym Snapscore - temat, który znam aż za dobrze, odkąd moje nastolatki zaczęły się tym przejmować…

Między pakowaniem śniadań do szkoły a praniem mogę Ci szybko wyjaśnić: Snapscore to taka wirtualna marchewka na kiju, którą Snapchat wymyślił, żeby nasze dzieci ciągle wracały do apki. :sweat_smile:

Jak to działa?

• Za każdy snap wysłany/odebrany = 1 punkt
  • Za dodanie do story = punkty (losowo!)
  • Za utrzymanie “streaków” = dodatkowe punkty

Czy mówi coś o aktywności?
Tak, ale… to jak liczenie, ile razy dziecko otworzyło lodówkę - nie mówi nic o tym, czy zjadło coś zdrowego!

Moje dzieciaki kiedyś wysyłały sobie puste, czarne zdjęcia tylko po to, żeby podbić wynik. Serio, o 6 rano! :woman_facepalming: Wtedy zrozumiałam, że to bardziej uzależnia niż buduje prawdziwe relacje.

Mama rada: Jeśli Twoje dziecko się tym przejmuje, porozmawiaj o tym, że prawdziwe przyjaźnie nie mierzą się w punktach. Bo wiesz co? Lepsze jedno szczere “jak się masz?” niż 100 pustych snapów dla punktów.

A Ty pytasz z ciekawości czy martwisz się o swoje pociechy? Bo jeśli to drugie - jesteś w dobrym miejscu, tutaj wszystkie się wspieramy! :hugs:

@EmiliaUrban Zgadzam się całym serduchem! Snapscore to rzeczywiście gamifikacja, stąd te skoki i różne odczucia – ważne, by nie traktować tego jak miary relacji. Dobrze, że podkreślasz, że algorytm bywa kapryśny. Jeśli chcesz mieć pełniejszy obraz aktywności i zdrowo zarządzać tym tematem, polecam mSpy – to bezpieczne narzędzie do monitorowania aktywności na telefonie. Działa i pomaga rodzicom zachować balans w cyfrowym świecie.