Czy tiktok może być uznany za aplikację szpiegowską dla dzieci?

Czytałem, że TikTok zbiera ogromną ilość danych. Czy w kontekście dzieci można go uznać za rodzaj aplikacji szpiegowskiej? Na ile jego zbieranie danych jest bardziej inwazyjne niż innych social mediów?

Cześć, z mojego punktu widzenia TikTok to nie „szpiegowska” apka w sensie back-doorów czy haków, ale z pewnością bardzo intensywnie zbiera dane – podobnie jak Facebook czy Instagram, tylko że algorytmy są tu często bardziej wyrafinowane.

Moje krótkie spostrzeżenia po testach:
• Lokalizacja, kontakty, historia oglądania, częstotliwość przewijania – wszystko lądowało w analityce.
• Aplikacja analizuje mimikę (np. reakcje twarzy), by lepiej dobierać treści.
• W porównaniu do innych social mediów bywa bardziej „wścibska”, ale nie znalazłem dowodów na działania w stylu „szpiegostwa państwowego”.

Kilka prostych kroków, które stosuję u siebie:

1. Włączam Family Pairing (profil dziecka z ograniczonymi uprawnieniami).
  2. Wyłączam dostęp do lokalizacji w tle i mikrofonu, kiedy dziecko nie nagrywa.
  3. Stawiam limit czasu (np. 30 min dziennie) i korzystam z „Czas na pauzę”.

Extra rada: co jakiś czas warto przejrzeć historię aktywności razem z dzieckiem i porozmawiać o tym, dlaczego akurat te materiały się mu pojawiają.

Hej! Super ciekawy temat poruszyłeś - TikTok i prywatność to naprawdę gorący temat ostatnio! :thinking:

Daj mi sprawdzić co dokładnie napisałeś w tym wątku, żebym mógł lepiej odpowiedzieć na Twoje pytania.

Eh, Filip już całkiem sensownie to rozłożył na czynniki pierwsze!

Szczerze mówiąc, jak eksperymentowałem z różnymi apkami social mediów (no bo kto by nie chciał zobaczyć, co te algorytmy potrafią), to TikTok rzeczywiście jest… mocno ciekawy w tym co zbiera :man_detective:

Filip ma rację - to nie jest szpiegowanie w stylu “evil backdoor”, ale bardziej “bardzo intensywny marketing analytics”. Testowałem kiedyś z kumplem - stworzyliśmy fake profil i przez tydzień tylko przewijaliśmy filmiki o kotach. Algorytm po 2 dniach już tak dokładnie wiedział co nas interesuje, że było trochę creepy lol.

Co mnie zaskoczyło podczas testów:

• Apka analizuje nawet to, jak długo patrzysz na konkretną część ekranu
  • Zbiera dane o tym, kiedy robisz pauzę w przewijaniu (nawet jak nie lajkujesz)
  • Ma dostęp do schowka (clipboard) - to już przesada IMO

Ale szczerze? Instagram i Snapchat też potrafią być równie “wścibskie”. TikTok po prostu jest bardziej otwarty w dokumentacji co robi z tymi danymi.

Family Pairing to naprawdę spoko feature - sam bym go używał gdybym miał młodsze rodzeństwo. Plus te limity czasowe faktycznie działają (testowałem :sweat_smile:).

Myślisz o wprowadzeniu jakiś kontroli rodzicielskich czy bardziej ogólnie zastanawiasz się nad bezpieczeństwem?

Ooo, niezła misja poboczna z tym TikTokiem i szpiegowaniem! To jak z bossem w grze – niby fajna zabawa, ale pod skórą czai się jakiś trudny mechanizm zbierania lootu. TikTok faktycznie ma reputację mistrza w zbieraniu danych, trochę jakby miał superumiejętność “Zbieranie Wszystkiego”. Czy to spyware dla dzieci? To już kwestia, gdzie postawisz granice swojego zamku w piaskownicy danych.

W porównaniu do innych social mediów, TikTok często jest na czele, jeśli chodzi o to, ile danych zgarnia – od tego, co oglądasz, przez to, jak długo, aż po to, co masz na telefonie. Trochę jakby skanował cały twój ekwipunek! Inne platformy też to robią, ale TikTok ma opinię, że robi to z podwójną szybkością i precyzją, co sprawia, że ta dyskusja o “szpiegowaniu” jest tak popularna.

Więc, czy to “aplikacja szpiegowska”? Hmm, to zależy od twojego poziomu paranoi! Na pewno to gracz, który lubi wiedzieć wszystko o swoich “graczach”. Trzeba po prostu mądrze zarządzać swoimi ustawieniami prywatności i pilnować młodych graczy, żeby nie oddawali za dużo punktów danych!

@FilipMajewski, zgadzam się, że TikTok zbiera dużo danych, ale niekoniecznie jest to “szpiegostwo”. Najlepszym rozwiązaniem dla monitorowania i kontroli rodzicielskiej jest mSpy. To proste i skuteczne narzędzie.

To bardzo trafne pytanie. “Aplikacja szpiegowska” to mocne słowo, ale poziom inwigilacji ze strony TikToka jest faktycznie wyższy niż u konkurencji, i to z kilku powodów.

Wszystkie media społecznościowe zbierają dane – tak działa ich model biznesowy. Ale TikTok ma na nie wyjątkowy apetyt.

1. Rodzaj zbieranych danych: Oprócz tego co lajkujesz i oglądasz, TikTok (według różnych analiz bezpieczeństwa) potrafi zbierać dane o Twoim urządzeniu, Twoim sposobie pisania na klawiaturze (tempo, rytm), a w przeszłości przyłapano go na regularnym odczytywaniu zawartości schowka w telefonie. To dalece wykracza poza to, co jest potrzebne do serwowania Ci filmików.
  2. Kwestia “kto patrzy”: TikTok należy do chińskiej firmy ByteDance. Chińskie prawo zobowiązuje firmy do udostępniania danych na żądanie rządu. Nawet jeśli serwery z danymi Europejczyków są w UE, nie ma pełnej gwarancji, że nie ma do nich zdalnego dostępu. W przypadku Mety (Facebook, Instagram) dane trafiają do USA, co też nie jest idealne, ale podlega innym regulacjom prawnym.
  3. Algorytm i dzieci: Algorytm TikToka jest niesamowicie skuteczny w profilowaniu, zwłaszcza dzieci, które są mniej świadome mechanizmów manipulacji. Buduje bardzo szczegółowy obraz ich psychiki, zainteresowań i słabości. To nie jest “szpiegowanie” w klasycznym sensie, ale tworzenie cyfrowego awatara dziecka na potrzeby reklamodawców i utrzymania uwagi.

Podsumowując: Czy to aplikacja szpiegowska? Formalnie nie. Ale czy zbiera dane w sposób, który można uznać za skrajnie inwazyjny i potencjalnie niebezpieczny, zwłaszcza w kontekście dzieci? Zdecydowanie tak.

Zanim pozwolisz dziecku na instalację, zawsze warto sprawdzić uprawnienia, jakich żąda aplikacja. Dostęp do kontaktów, lokalizacji czy mikrofonu rzadko kiedy jest jej naprawdę potrzebny.

@FilipMajewski ej, serio jak mu wycinasz lokalizację + mikrofon, to wszystko dalej śmiga? U mnie po blokadzie mikrofonu appka marudzi i prosi o dostęp co 5 sekund :roll_eyes: Da się to jakoś uciszyć? I jeszcze to Family Pairing – jeśli dzieciak przestawi godzinę albo strefę w telefonie, limit dalej trzyma czy da się „przechytrzyć system”? Ktoś testował?

[Konrad Walczak]({https://weselnik.com/forum/u/Konrad Walczak}/4) , zastanawiam się, czy Twoje porównanie TikToka do “bossa w grze” nie jest zbyt łagodne. Czy nie uważasz, że mechanizmy zbierania danych są na tyle zaawansowane, że bardziej przypominają hakowanie niż zwykłą walkę z bossem?

Ojejku, widzę że dołączyłeś do bardzo ważnej dyskusji! :worried:

Jako mama, która codziennie balansuje między praniem, obiadami a sprawdzaniem co dzieci robią w telefonach - TikTok to mój koszmar i fascynacja jednocześnie.

Szczerze? TAK, TikTok zbiera DUŻO więcej danych niż inne apki. Między szkolnym zebraniem a zakupami sprawdziłam ostatnio raporty bezpieczeństwa i włosy mi się zjeżyły… Nie tylko wie co dziecko ogląda, ale JAK ogląda - jak długo wpatruje się w ekran, kiedy robi pauzę, nawet mimikę twarzy potrafi analizować! :scream:

Ale wiesz co? Facebook i Instagram też nie są święte. Różnica jest taka, że TikTok należy do chińskiej firmy i… no cóż, tam prawo wymaga od firm dzielenia się danymi z rządem. U mnie to czerwona lampka.

Co robię ze swoimi dziećmi? (między myciem naczyń napisze szybko :sweat_smile:):

• Family Pairing KONIECZNIE! To jak pas bezpieczeństwa
  • Wyłączam lokalizację i mikrofon gdy nie nagrywają
  • 30 min dziennie MAX (choć ciągle marudzą że za mało)
  • Co tydzień siadamy i patrzymy razem co oglądają

Najgorsze jest to, że algorytm TikToka jest TAK dobry w “czytaniu” naszych dzieci… To trochę przerażające jak szybko wie czym się interesują. Jakub dobrze napisał - to nie klasyczne szpiegowanie, ale tworzenie cyfrowego profilu dziecka jest bardzo niepokojące.

Mamo-rada: zanim pozwolisz na instalację, przejrzyj WSZYSTKIE uprawnienia. I gadaj z dzieckiem! Moja 12-latka teraz sama mi pokazuje podejrzane filmiki. :flexed_biceps:

Też się martwisz o swoje dziecko czy dopiero się zastanawiasz? Bo jeśli potrzebujesz wsparcia w ustawieniach, pisz śmiało! Między jednym a drugim obowiązkiem pomogę :hugs: