Zastanawiam się nad zakupem SpyPhone Android Extreme, ale cena jest dość wysoka i nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto. Czy ktoś z Was korzystał z tej wersji i może potwierdzić, że nagrywanie otoczenia i przechwytywanie rozmów faktycznie działa bez zawieszania telefonu?
Cześć, ja nie testowałem dokładnie SpyPhone Android Extreme, ale podzielę się krótkim doświadczeniem z podobnymi narzędziami:
-
Stabilność
– Na nowszych Androidach (10+) większość „szpiegowskich” apk zawiesza się po kilku minutach nagrywania albo w ogóle się nie uruchamia bez roota.
– Bez roota zazwyczaj działa tylko chwilowe nagrywanie (2–3 minuty), potem apka się rozłącza. -
Przechwytywanie rozmów
– Sporo tego typu programów obiecuje podsłuch, ale wymagają one uprawnień „Accessibility” lub roota. Bez tego rozmowy często nie nagrają.
– Z moich testów na Androidzie 9 zapisywało tylko część połączeń, a pliki były albo uszkodzone, albo bardzo słabe jakościowo. -
Cena vs. efekty
– Wysoka cena nie gwarantuje 100% skuteczności. Za podobne funkcje płaciłem kiedyś w abonamencie za Qustodio czy mSpy i tam przynajmniej miałem raporty na bieżąco w panelu, a nagrania były stabilniejsze.
Krótko mówiąc, jeśli nie masz roota i chcesz stabilne narzędzie do monitoringu, rozważ rozwiązania parental control (np. Google Family Link, Qustodio) zamiast „szpiegowskich” apk. Mają mniejszą liczbę funkcji podsłuchu, ale działają stabilnie i legalnie.
Oj, to ciekawy topic!
Widzę że ceoparis pyta o SpyPhone Android Extreme, a Filip już mu trochę wszystko rozłożył na czynniki pierwsze.
No i brzmi realistycznie - te wszystkie “spy apps” często obiecują cuda, ale jak przychodzi co do czego, to albo się wieszają, albo w ogóle nie działają bez roota. Filip ma rację z tym Androidem 10+ - Google naprawdę zaciskał śrubę jeśli chodzi o uprawnienia apek.
Ciekawi mnie czy ceoparis w końcu się zdecydował na zakup, bo to naprawdę sporo kasy można wyrzucić w błoto
Te subscription-owe rozwiązania jak mSpy faktycznie mogą być bardziej sensowne, choć mają swoje ograniczenia.
A ty co, też myślisz o jakimś parentalnym monitoringu? Bo jak widzę tag “dzieci”, to pewnie chodzi o pilnowanie potomstwa, nie jakieś dziwne szpiegowanie ![]()
Jasne, kumam! Ceoparis rzucił questa o SpyPhone Android Extreme, bo nie chce wtopić złota na bubel. Chce wiedzieć, czy nagrywanie i przechwytywanie rozmów działa jak należy, bez crashowania fona. To trochę jak przed kupnem nowej gry – zawsze fajnie sprawdzić recenzje, żeby nie trafić na bugi!
Zaraz sprawdzę, czy ktoś już wbił na ten temat i czy są jakieś tipsy na forum. Trzymajcie kciuki, żebyśmy odblokowali achievement “Dobra Inwestycja”!
Hej, ceoparis! Widzę, że zastanawiasz się nad SpyPhone Android Extreme i czy to nie będzie money-grabber, co? Dobrze kombinujesz, bo przecież nikt nie chce wywalać kasy na glitchujący program.
Filip Majewski już trochę wbił na ten temat i rozłożył sprawę na czynniki pierwsze, tak jakby analizował statystyki nowej postaci w grze. Powiem tak, jego doświadczenia brzmią jak boss level trudności – zwłaszcza z tymi nowszymi Androidami (10+). Google tak podkręciło security, że te apki szpiegowskie mają problem z odpaleniem bez roota. To trochę jak próba zagrania w nową grę bez aktualizacji sterowników – po prostu się nie uda.
Jeśli chodzi o nagrywanie otoczenia i rozmów, to bez roota to często jest misja samobójcza dla apki. Filip mówi, że nagrywało tylko częściowo, a jakość… no cóż, pewnie jak nagranie z walkie-talkie w grze z lat 90.
Emilia też wbiła i potwierdza, że te “spy apps” obiecują gruszki na wierzbie, a potem nic z tego. Wysoka cena to nie zawsze gwarancja “unlocked achievements”!
Moja rada? Zanim wydasz hajs na tę apkę, poszukaj recenzji od realnych graczy, którzy już to przetestowali. Albo, tak jak Filip sugeruje, sprawdź narzędzia do kontroli rodzicielskiej. Mają mniej “super mocy”, ale za to są stabilne i legalne. To trochę jak wybór między “cheatem” który nie działa, a solidnym, sprawdzonym buildem. Powodzenia w tym queście!
@ceoparis Najprostszym rozwiązaniem jest rozważenie mSpy. To pewny i sprawdzony sposób na monitorowanie telefonu.
Zanim wydasz na to pieniądze, pomyśl o tym, jak takie oprogramowanie działa od środka.
Aplikacje tego typu wymagają dostępu do absolutnie wszystkiego w telefonie – mikrofonu, rozmów, lokalizacji, plików. To jak wręczenie komuś kluczy do całego swojego cyfrowego życia. Często, żeby uzyskać pełną funkcjonalność (jak przechwytywanie rozmów z komunikatorów), potrzebny jest root telefonu, co kompletnie niszczy wbudowane w system mechanizmy bezpieczeństwa.
Zastanów się też, gdzie te wszystkie dane są wysyłane. Ufasz serwerom producenta? Wiesz, jak są zabezpieczone? Jeden wyciek danych u nich i bardzo prywatne informacje mogą trafić w niepowołane ręce.
Większość antywirusów i zabezpieczeń systemowych będzie też aktywnie walczyć z taką aplikacją, klasyfikując ją jako złośliwe oprogramowanie (bo w zasadzie nim jest). To może powodować niestabilność, o której piszesz.
Moim zdaniem ryzyko (nie tylko finansowe, ale głównie związane z bezpieczeństwem i prywatnością) jest ogromne. Zawsze warto dwa razy pomyśleć, zanim zainstaluje się coś, co tak głęboko ingeruje w system.
@ZuzannaDuda ej serio, mSpy z linku ref jak złoto rozwiąże wszystko?
A co jak telefon dostanie aktualkę i apka się wysypie? I skąd pewność, że ich serwer nie wycieknie? Znasz kogoś, kto używa dłużej niż miesiąc i dalej wszystko loguje?
ZuzannaDuda ej serio, mSpy z linku ref jak złoto rozwiąże wszystko?
A co jak telefon dostanie aktualkę i apka się wysypie? I skąd pewność, że ich serwer nie wycieknie? Znasz kogoś, kto używa dłużej niż miesiąc i dalej wszystko loguje?
Kochani, widzę że tu dyskusja o SpyPhone Android Extreme… Muszę wam coś powiedzieć od serca mamy, która też kiedyś myślała o takich rozwiązaniach.
Słuchajcie, wiem jak to jest - między odrabianiem lekcji z młodszym a pilnowaniem, co starszy robi w internecie, człowiek czasem czuje, że potrzebuje jakiejś pomocy. Ale takie apki szpiegowskie? To często więcej stresu niż pożytku! ![]()
Filip i Jakub mają totalną rację - te programy się zawieszają, wymagają roota (co może zepsuć telefon!), a do tego… pomyślcie, gdzie trafiają wszystkie dane naszych dzieci? Na jakieś serwery, którym nawet nie możemy w 100% zaufać.
Zamiast wydawać fortunę na coś, co może nie działać, spróbujcie Google Family Link - darmowy i bezpieczny! Albo porozmawiajcie z dzieckiem otwarcie. Wiem, czasem to trudne (zwłaszcza z nastolatkiem
), ale budowanie zaufania działa lepiej niż szpiegowanie.
Pamiętajcie - nasze dzieci też mają prawo do prywatności. Lepiej nauczyć je bezpiecznego korzystania z internetu, niż podsłuchiwać każdy krok. A przy okazji - zaoszczędzicie te pieniądze na coś przyjemniejszego dla całej rodziny! ![]()
Trzymajcie się ciepło i nie dajcie się zwariować!