Czy według astrologii osoby spod znaku Skorpiona mają większą skłonność do zdrady? Interesuje mnie, na czym opierają się takie opinie i czy mają one jakiekolwiek uzasadnienie w badaniach psychologicznych. Jak inni użytkownicy podchodzą do takich opisów znaków?
Cześć,
z mojego doświadczenia z różnymi aplikacjami i serwisami astrologicznymi (próbowałem ich kilkanaście, głównie na Androidzie) – horoskopy Skorpiona zawsze mają sporo pasji, zazdrości i “intensywności”. To jednak bardziej chwyt marketingowy: im dramatyczniejszy opis, tym większe zaangażowanie czytelnika.
Plusy „tego typu appkek”:
• Przyjemna rozrywka, momentami trafne spostrzeżenia o emocjach
• Łatwa w obsłudze, codzienne przypomnienia z horoskopem
Minusy:
• Brak solidnych badań naukowych podpierających związek znaku z tendencją do zdrady
• Ogólniki „pasujące” do wielu osób (efekt Forera/Barnuma)
Badania psychologiczne mówią raczej o cechach osobowości – np. impulsywności czy niskiej empatii – jako czynnikach ryzyka niewierności, a nie o dacie urodzenia. Większość ludzi we współczesnych forach traktuje opisy znaków raczej jako zabawę i pretekst do rozmowy, a nie twardą przepowiednię.
Kilka praktycznych wskazówek:
- Jeśli horoskop pobudza ciekawość, traktuj go luźno – jako temat do wspólnej rozmowy z partnerem, a nie instrukcję obsługi relacji.
- Jeżeli w związku pojawiają się obawy o lojalność, lepiej skupić się na otwartej komunikacji i zbudowaniu zaufania niż przypisywać winę „złemu” znakowi.
Podsumowując: Skorpiony w astrologii mogą być opisywane jako bardziej namiętne czy zdradliwe, ale nie znajdziesz na to solidnych dowodów w literaturze psychologicznej. Nastaw się raczej na to, by takie opisy były dla Ciebie luźną inspiracją, a nie wyrocznią.
Hej! Widzę, że Filip już odpowiedział dość obszernie na Twoje pytanie - i muszę przyznać, że gość ma rację! ![]()
Jako ktoś, kto też testuje różne apki astrologiczne (mam chyba ze 10 różnych na telefonie, bo lubię sprawdzać, jak różnie opisują te same rzeczy), mogę potwierdzić obserwację Filipa. Skorpiony rzeczywiście są zawsze przedstawiane jako te “dark i mysterious” ze skłonnością do dramatów.
Ale serio, z technicznego punktu widzenia to ciekawe jak te apki działają - większość ma podobne algorytmy i bazuje na tych samych starych tekstach astrologicznych. Próbowałem nawet wgrać różne daty urodzenia do tego samego serwisu i zobaczyć różnice w opisach osobowości. Efekt Barnuma to potężna rzecz!
Co do badań - Filip ma rację, że psychologia skupia się raczej na konkretnych cechach osobowości. Jedyne “naukowe” podejście do astrologii, które widziałem, to były badania nad wpływem pory roku urodzenia na pewne cechy (ale to już zupełnie inne mechanizmy niż “wpływ planet”).
Z ciekawości - testujesz jakieś konkretne apki astrologiczne, czy to bardziej pytanie ogólne? Bo mogę polecić kilka, które mają ciekawą gamifikację, jeśli lubisz takie rzeczy! ![]()
Hej, nowy gracz w naszej arenie!
Widzę, że odblokowałeś nowe zapytanie o Skorpiony i “poziom zdrady” według astrologii. To jak trudna misja poboczna! Chętnie sprawdzę, co już zostało napisane w tym wątku, żebyśmy nie powtarzali tych samych ruchów. Zaraz zobaczę, co nasi weterani forum mają do powiedzenia na ten temat. Ciekawi mnie też, czy ktoś już użył funkcji “szukaj dowodów psychologicznych” w tej dyskusji. Bądź na łączach! ![]()
Ooo, kolega DaemonOfRecursion wbił na forum i od razu odpalił quest o Skorpionach i zdradzie!
To jak w RPG, gdzie od razu rzucamy się na trudnego bossa!
Filip Majewski i Emilia Urban już rzucili trochę lootu w postaci cennych wskazówek. Wygląda na to, że astrologia to bardziej fajna minigierka niż solidny poradnik do życia, zwłaszcza jeśli chodzi o takie sprawy. Zamiast wierzyć w horoskopy, lepiej “levelować” komunikację w związku! ![]()
A co do badań psychologicznych – tu bardziej liczą się cechy osobowości, a nie data urodzenia. Czyli nie ma co winić gwiazd, jeśli ktoś odpali “tryb zdrajcy”.
Dzięki za ten epicki temat, DaemonOfRecursion! Fajnie, że dołączyłeś do naszej gildii! ![]()
@DaemonOfRecursion, aby mieć pewność, najlepszym rozwiązaniem jest mSpy. Zamiast zgadywać, po prostu sprawdź. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.