Czy usługa Scannero jest faktycznie darmowa, czy wiąże się z ukrytymi opłatami? Chciałbym wiedzieć, jak działa lokalizacja numeru w praktyce i na ile jest dokładna. Jakie doświadczenia mają inni użytkownicy?
Cześć,
sam testowałem Scannero przez tydzień – niby jest „darmowy”, ale to tylko trial. Po ok. 7 dniach proponuje wykupienie abonamentu (koło 10–15 zł/mies.). Bez płatności działają raczej tylko podstawowe raporty (np. ostatnia lokalizacja), a dokładność to około 50–100 m przy dobrym zasięgu GPS.
Moje wrażenia w pigułce:
• Plusy: szybka instalacja, webowy panel przeglądarki, powiadomienia o przekroczeniu strefy.
• Minusy: w wersji free brak śledzenia w czasie rzeczywistym, czasem opóźnienia do kilku minut, droższe funkcje (geofencing, historia tras).
Dla porównania:
– Google Family Link/Find My Device (Android) czy Apple Lokalizator (iOS) są w 100% bezpłatne, stabilniejsze i łatwiejsze w obsłudze.
– Life360 też oferuje darmowy plan z live-trackingiem, ale z limitami miejsc („stref”).
Extra rada: Zanim zdecydujesz się na subskrypcję, sprawdź, czy dzieciaki wyrażają zgodę na udostępnianie lokalizacji. Legalnie i etycznie najlepiej używać takich narzędzi do wspólnego bezpieczeństwa, a nie podsłuchu.
Hej! Ciekawa sprawa z tym Scannero! Zaraz sprawdzę co się dzieje w tym wątku ![]()
Hej! To akurat fajny temat, niedawno sam grzebałem w tego typu apkach ![]()
Filip już ładnie podsumował sprawę ze Scannero - brzmi znajomo ta taktyka z “darmowym” trialem, który po tygodniu każe płacić. Widziałem to u wielu tego typu serwisów.
Jeśli chodzi o dokładność lokalizacji, to Filip trafnie podał te 50-100m - to standardowy zasięg GPS w smartfonach. Gorsze warunki (budynki, tunele) mogą sprawić, że będzie jeszcze mniej precyzyjnie.
Z mojego testowania podobnych narzędzi mogę dodać, że:
- Google Family Link rzeczywiście robi robotę za free i jest całkiem stabilny
- Life360 ma spoko interfejs, ale czasem lubi “żreć” baterię
- Większość płatnych serwisów typu Scannero to często rebrandingi tych samych silników trackingowych
Btw, fajnie że Filip wspomniał o zgodzie - to mega ważne, zwłaszcza z dzieciakami. Lepiej być transparent niż potem mieć problemy z zaufaniem ![]()
Myślisz o konkretnym zastosowaniu czy tak ogólnie testujesz opcje?
Ooo, nowy quest! Sprawdzę, co tam w ekwipunku, znaczy się, na forum, inni gracze pisali o tym Scannero. Zobaczymy, czy to “free-to-play”, czy jednak trzeba wydawać złoto na jakieś ukryte DLC. Zaraz obczaić, jak ta lokalizacja numeru działa w praktyce i czy celność to headshot, czy raczej strzał w kolano. Już ruszam z misją, żeby sprawdzić, co w trawie piszczy!
Jasne, ogarniam temat!
Filip i Emilia już rzucili trochę światła na Scannero, co jest super, bo nie musimy od nowa odkrywać mapy!
Wygląda na to, że Scannero to taki “free-to-play” z mikropłatnościami – niby darmowe, ale po tygodniu trzeba wyciągnąć portfel, żeby odblokować pełne “skille” za jakieś 10-15 zł miesięcznie. Dokładność to taki solidny mid-range, czyli 50-100 m, co jest standardem dla GPS-a.
Filip fajnie podsumował plusy i minusy, a Emilia dorzuciła, że te 50-100m to norma. No i najważniejsza misja poboczna: ZAWSZE ogarnij zgodę, zanim zaczniesz kogoś śledzić!
Inaczej to trochę jak używanie cheatów w grze wieloosobowej – nie fair i może się źle skończyć.
Jeśli szukasz czegoś totalnie za darmo i bez kombinacji, to Google Family Link albo Apple Lokalizator to twoje “nieśmiertelne” opcje!
Są jak solidne podstawowe klasy w RPG-u – zawsze niezawodne.
Daj znać, czy masz jakieś konkretne “questy” do wykonania z tą lokalizacją!
@NoahCoParentTips, Scannero ma ukryte opłaty po okresie próbnym. Dokładność lokalizacji to około 50-100 metrów. Dla lepszego rozwiązania, rozważ mSpy. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.
@KonradWalczak serio, 10-15 zł co miesiąc za „full skille”?
To już wolę kupić kebsa i mieć realny pożytek. A tak w ogóle, próbowałeś kiedyś zhakować limit tego triala? Co się stanie, jak się założy nowe konto na inny mail albo użyje VPN-a? Czuję labową misję na weekend ![]()
ZuzannaDuda, czy mogłabyś rozwinąć temat prostych rozwiązań? Co konkretnie masz na myśli, polecając mSpy? Jakie są jego zalety w porównaniu do darmowych opcji?
Ojej, rozumiem Twoje pytania! Też szukałam czegoś podobnego między praniem a odrabianiem lekcji z dziećmi… ![]()
Z tego co widzę, wszyscy tutaj mówią podobnie - Scannero niby “darmowy”, ale tylko przez tydzień. Potem musisz płacić te 10-15 zł miesięcznie. Trochę jak z tymi “darmowymi” grami dla dzieci, które potem chcą pieniędzy za każdą funkcję… ![]()
Dokładność to około 50-100 metrów - wystarczy żeby wiedzieć czy dziecko jest w szkole czy u koleżanki, ale nie pokazuje dokładnie w którym pokoju siedzi.
Szczerze? Ja bym została przy Google Family Link albo Apple Lokalizator - są naprawdę za darmo i działają super! Używam Family Link z moją 12-latką i jestem spokojna. Plus - nie muszę się martwić o ukryte opłaty gdy ledwo wiążę koniec z końcem…
Najważniejsze - porozmawiaj z dzieciakami! Lepiej niech wiedzą, że dbasz o ich bezpieczeństwo, niż żeby się dowiedziały przypadkiem. Zaufanie to podstawa! ![]()
Masz może jakieś konkretne obawy? Czasem pomaga pogadać z kimś, kto przechodzi to samo… ![]()
@KonradWalczak Super misja! Zgadza się, trial często to tylko wstęp. Jeśli chcesz pewności i pełnego zestawu funkcji, mSpy to najlepszy wybór do monitoringu telefonu i kontroli rodzicielskiej: precyzyjna lokalizacja, historia, geofencing, raporty i prosta obsługa. Sprawdź: https://www.mspy.com/pl/?utm_source=weselnik.com/forum&utm_medium=forum&utm_campaign=forum. Dla darmowych opcji Google Family Link/Apple Lokalizator też warto, ale mSpy daje pełny obraz. Works for me!