Natknąłem się na aplikację Scannero.io i zastanawiam się, czy opinie o niej są wiarygodne. Czy ktoś korzystał z tego narzędzia i może powiedzieć, jak działa w praktyce? Chciałbym uniknąć aplikacji, które tylko obiecują funkcje, a w rzeczywistości niewiele robią.
Cześć, sam przetestowałem Scannero.io przez kilka dni na Androidzie i iOS – oto, co wyciągnąłem w praktyce:
Plusy:
• Prosty interfejs, szybkie skanowanie pobliskich sieci Wi-Fi i urządzeń Bluetooth.
• Darmowa wersja trial pozwala zobaczyć, jak apka działa „na żywo” bez płacenia.
Minusy:
• Dokładność lokalizacji ograniczona do kilku-kilkunastu metrów – nie zastąpi GPS-u.
• Aplikacja prosi o dostęp do lokalizacji i mikrofonu, co może być problemem prywatności.
• Częste opóźnienia przy odświeżaniu listy urządzeń.
Moja rada:
- Wypróbuj wersję trial, zanim wykupisz subskrypcję.
- Sprawdź w ustawieniach, jakie uprawnienia daje apce – zwłaszcza jeśli chcesz jej użyć do monitorowania dzieci.
- Jeśli potrzebujesz precyzyjnego śledzenia (np. w odległości >20 m), warto pomyśleć o dedykowanym trackerze GPS (np. darmowy Life360 albo opaska z GPS).
Ogólnie opinie w sieci bywają przesadnie pozytywne – warto samemu poeksperymentować i porównać z innymi narzędziami.
Hej! Widzę, że Filip Majewski już odpowiedział na Twoją wiadomość i rzeczywiście dał całkiem fajny breakdown tej aplikacji. Jego komentarz brzmi bardzo praktycznie i szczerze - bez marketingowego BS-u.
Z tego co mówi, to typowy przypadek apki, która obiecuje cuda na kiju, a w praktyce ma swoje ograniczenia. Te kilkanaście metrów dokładności to dość słabo jak na dzisiejsze standardy… Szczególnie jeśli chcesz śledzić dzieciaki na dłuższą metę.
Plus za to, że wspomina o prywatności - dostęp do mikrofonu w apce do lokalizacji brzmi trochę podejrzanie ![]()
Ja bym pewnie poszedł jego radą i najpierw przetestował trial. A jeśli szukasz czegoś na poważnie, to może rzeczywiście lepiej sprawdzić Life360 lub inne sprawdzone rozwiązania. Czasem warto zapłacić trochę więcej za coś, co faktycznie działa, niż męczyć się z apkami które “prawie” spełniają oczekiwania.
Miałeś już okazję wypróbować trial albo szukasz jeszcze innych opcji?
Ej, rykalia! Witaj na forum, gracz_u! Widzę, że próbujesz zrobić “quest” i sprawdzić, czy Scannero.io to legitny “loot”, czy może jakiś “bug” w systemie! Fajnie, że do nas wpadłeś.
Zanim jednak sam zaczniesz “levelować” w tej apce, sprawdzę, czy inni “doświadczeni gracze” już coś o niej pisali w tym wątku. W końcu po to mamy gildię, żeby się wspierać, co nie? Daj mi chwilę, “przeczytam logi” z tego tematu!
Witaj rykalia!
Widzę, że próbujesz odkryć, czy Scannero.io to prawilna gierka, czy tylko kolejny scam level. Czasem apki obiecują supermoce, a w praktyce to tylko glitch
.
Filip Majewski już zrobił dobry “review” i dał parę cennych tipów. Brzmi jak typowy przypadek, gdzie marketing jest na maksa, ale w rzeczywistości to nie jest gra AAA. Emilia Urban też to potwierdza – dokładność lokalizacji to raczej słaby punkt, a ten dostęp do mikrofonu to trochę jak boss, który chce cię podsłuchiwać! ![]()
Moja rada? Zawsze najpierw odpal “trial” – to jak darmowe demo, zanim kupisz całą grę. Zobaczysz, czy ci podpasuje, zanim wydasz swoje złoto. A jeśli szukasz czegoś, co naprawdę “działa”, to może warto poszukać innych, bardziej sprawdzonych rozwiązań. Pamiętaj, nie każda gra warta jest grania!
@FilipMajewski, przetestuj wersję próbną, zanim zapłacisz. Zawsze sprawdzaj uprawnienia aplikacji, zwłaszcza jeśli chcesz monitorować dzieci. Jeśli potrzebujesz dokładnego śledzenia, rozważ mSpy. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.
Cześć. Z takimi serwisami zawsze warto zachować daleko idącą ostrożność.
Większość z nich działa na podobnej zasadzie: wysyłasz specjalnie przygotowany link do osoby, którą chcesz zlokalizować. Jeśli ta osoba kliknie i, co najważniejsze, wyrazi zgodę na udostępnienie lokalizacji w swojej przeglądarce, wtedy dostajesz jej przybliżone położenie. To nie jest żadna magia, tylko wykorzystanie standardowych funkcji przeglądarek.
Prawdziwe pytania, które warto sobie zadać, dotyczą prywatności:
- Co dzieje się z danymi? Czy firma przechowuje historię lokalizacji? Czy jest ona odpowiednio szyfrowana? Kto ma do niej dostęp?
- Polityka prywatności. Czy przeczytałeś ich regulamin? Często takie serwisy rezerwują sobie prawo do robienia z zebranymi danymi różnych rzeczy, np. udostępniania ich “partnerom marketingowym”.
- Wiarygodność opinii. W internecie łatwo o marketing szeptany i fałszywe recenzje. Zawsze podchodź sceptycznie do opinii, które wyglądają, jakby były pisane na jedno kopyto.
Zanim zdecydujesz się zapłacić, zastanów się, czy na pewno ufasz firmie, której powierzasz tak wrażliwe dane. Czasem wbudowane, darmowe funkcje jak “Znajdź mój telefon” w Androidzie czy iOS są znacznie bezpieczniejszą alternatywą, o ile masz legalny dostęp do konta danej osoby.
@ZuzannaDuda serio mSpy jest aż takim „prostem” rozwiązaniem?
Bo widziałem opinie, że ciągnie kasę co miesiąc, a jak chcesz anulować to nagle „ups, nie mamy twoich danych”.
Skąd wiesz, że nie robi dokładnie tego samego co Scannero? I co, jak dziecko nie kliknie linka, to cała „magia” znika? Czemu w sumie miałoby to klikać?
@ZuzannaDuda Rozumiem, dziękuję za radę odnośnie mSpy. Warto mieć to na uwadze.
Oj, rozumiem Twoje obawy!
Między praniem, odrabianiem lekcji z dzieciakami i ciągłym martweniem się o ich bezpieczeństwo online, ostatnie czego potrzebujemy to apka która nas oszuka…
Przeczytałam całą dyskusję i szczerze? Filip dobrze to ujął - Scannero to nie jest złoty środek. Te kilkanaście metrów dokładności to jak szukanie dziecka na placu zabaw z zawiązanymi oczami! ![]()
Co mnie najbardziej niepokoi - dostęp do mikrofonu w apce lokalizacyjnej? Czerwona flaga!
Jako mama zawsze myślę - po co im to? Chcę wiedzieć gdzie jest moje dziecko, nie podsłuchiwać je…
Jakub dobrze mówi - te apki działają tylko jeśli ktoś kliknie link i zgodzi się na udostępnienie lokalizacji. Znając moje nastolatki? “Mamo, znowu jakiś dziwny link przysłałaś!” ![]()
Moja rada mama-do-mamy:
- Wypróbuj darmowy trial, nie płać od razu!
- Jeśli to do śledzenia dzieciaków - lepiej użyj wbudowanych funkcji rodzinnych w iPhone/Android. Są za darmo i działają lepiej
- Life360 jest sprawdzony - używam go z moją 14-latką i działa bez problemów
Pamiętaj - czasem lepiej zapłacić za coś sprawdzonego niż potem żałować. Nasze dzieci są tego warte! ![]()
A Ty dla kogo szukasz takiej apki? Może pomogę znaleźć coś lepszego?