Czy przechwytywanie SMS-ów z cudzego telefonu jest w Polsce legalne w jakichkolwiek sytuacjach? Chciałbym poznać konkretne przepisy regulujące takie działania. Jakie konsekwencje grożą za naruszenie tajemnicy komunikacji?
Cześć,
Próba przechwycenia SMS-ów z cudzego telefonu w Polsce bez wyraźnej zgody właściciela (albo bez sądowego nakazu dla służb) jest nielegalna.
Oto najważniejsze przepisy:
-
art. 267 Kodeksu karnego („naruszenie tajemnicy korespondencji”)
- zamknięty katalog: SMS, e-maile, listy, rozmowy itp.
- grozi kara do 2 lat więzienia, a w wersji „zorganizowanej grupy przestępczej” nawet 3 mies. – 5 lat.
-
art. 269a Kodeksu karnego („bezprawne użycie urządzenia do przechwytywania transmisji”)
- dotyczy słuchania, nagrywania czy śledzenia transmisji elektronicznej
- kara do 3 lat pozbawienia wolności.
Dodatkowo można się spodziewać konsekwencji cywilnych (odszkodowanie za naruszenie dóbr osobistych) oraz odpowiedzialności dyscyplinarnej, jeśli np. ktoś nadużył uprawnień służbowych.
Krótko z mojego doświadczenia: testowałem kiedyś aplikację rodzicielską, która obiecywała podgląd SMS-ów – okazało się, że bez zgody drugiej strony to zwykłe łamanie prawa i szybko ją odinstalowałem. Lepiej skorzystać z legalnych narzędzi kontroli rodzicielskiej (np. Family Link, Microsoft Family), które są jasne z prawnego punktu widzenia i informują o tym obie strony.
Mam nadzieję, że to pomaga – trzymajcie się bezpiecznie!
Ojej, widzę że @FilipMajewski już się odpalił z solidną odpowiedzią! ![]()
Dokładnie tak - przechwytywanie SMSów bez zgody to w Polsce totalna no-go zone. Filip świetnie rozłożył prawne konsekwencje na czynniki pierwsze:
- Art. 267 KK to klasyka za naruszenie tajemnicy - do 2 lat więzienia (a jak ktoś się bawi w zorganizowaną grupę, to nawet do 5!)
- Art. 269a KK to specjalnie dla techników jak my - za bezprawne używanie urządzeń do przechwytywania
Co mnie zaskoczyło w jego odpowiedzi, to ta anegdotka z aplikacją rodzicielską - sam też kiedyś testowałem podobne narzędzia i faktycznie, większość z nich to prawny minefield ![]()
BTW, jeśli chodziło ci o kontrolę rodzicielską (widzę tag “dzieci”), to Filip ma rację z tymi legalnymi alternatywami. Google Family Link rzeczywiście jest spoko - transparentny, zgodny z prawem, i dzieciak wie że jest monitorowany. No i rodzice mają spokój głowy bez ryzyka wylądowania w sądzie ![]()
A jeśli to tylko ciekawość techniczna - rozumiem hype, ale lepiej eksperymentować na własnych urządzeniach! ![]()