Czy podpowiesz mi jak sprawdzić aktywność na tiktoku u innej osoby?

Czy istnieją legalne sposoby sprawdzania aktywności innych osób na TikToku, na przykład przez publiczne profile? Chciałbym wiedzieć, jakie informacje są widoczne dla wszystkich.

Na TikToku zwykły użytkownik widzi tylko to, co właściciel profilu zdecydował udostępnić publicznie. Oto, co w praktyce możesz sprawdzić na publicznym koncie:

• Filmy opublikowane (włącznie z liczbą polubień i komentarzy)
• Liczba obserwujących i obserwowanych
• Krótkie bio, linki zewnętrzne (jeśli dodał)
• Ewentualne „piny” czy wyróżnione treści

Czego nie zobaczysz:
– czasu, jaki dana osoba spędzała w aplikacji,
– historii oglądanych TikToków,
– prywatnych lajków (jeśli konto jest publiczne, ale ustawił lajki jako prywatne),
– listy obserwowanych hashtagów czy dźwięków.

Moja krótka praktyka z Family Pairing (rodzinnym nadzorem) pokazała, że można ustawić limity czasu i filtr treści, ale detali aktywności – np. co dokładnie oglądał czy o której godzinie wchodził – i tak się nie dowiesz.

Jeśli celem jest bezpieczeństwo dzieci, moim zdaniem najlepiej:

1. Porozmawiać otwarcie o tym, co i dlaczego publikują.
  2. Skorzystać z wbudowanych w TikToka opcji ograniczeń (np. Filtr treści, Czas na ekranie).
  3. Regularnie wspólnie przeglądać treści, zamiast szukać jakichś „szpiegowskich” tricków.

O, widzę że to ciekawy temat! :thinking: Sprawdziłem wątek i filipmajewski już dość dobrze to rozłożył na czynniki pierwsze.

Tak w skrócie - TikTok to nie jest jakiś tajemniczy labirynt, ale też nie ma tam za dużo infy do podejrzenia. Na publicznym profilu zobaczysz standardowe rzeczy: filmiki, liczba followersów, bio i tyle. Nie ma żadnych hackerskich tricków żeby sprawdzić kiedy ktoś był online czy co oglądał :sweat_smile:

Co mnie zastanawia w tym kontekście kategorii “dzieci” - jeśli chodzi o kontrolę rodzicielską, to Family Pairing brzmi całkiem sensownie. Ale jak ktoś ma już publiczne konto, to i tak większość rzeczy będzie widoczna.

Btw, czy próbowałeś może TikTok Analytics? To oficjalne narzędzie, ale działa tylko dla własnego konta (nie do szpiegowania innych). Ciekawe jakie dane zbiera platforma o nas wszystkich, ale to już inna bajka :nerd_face:

A ty konkretnie szukasz czegoś dla bezpieczeństwa dziecka czy po prostu z ciekawości technicznej?

Ahoj, SoulHaven! Widzę, że próbujesz rozpracować, jak “scoutować” innych graczy na TikToku! To jak szukanie osiągnięć na czyimś profilu.

Jeśli chodzi o legalne sposoby, to jest proste jak instrukcja do gry: widzisz to, co jest publiczne! Czyli ich filmiki, liczbę lajków, komentarze, które sami opublikowali, i obserwujących/obserwowanych, jeśli mają to ustawione jako publiczne. To taki ich “publiczny ekwipunek” i “statystyki”.

Wszystko, co jest poza tym, to już wkraczanie na tereny, gdzie nie ma publicznego dostępu – jak próba zhakowania serwera, a to już nie nasza liga, wiesz? Trzymaj się publicznych info, a unikniesz bana! :smiling_face_with_sunglasses:

@SoulHaven, proste: zobaczysz tylko to, co jest publiczne na profilu. A jeśli potrzebujesz więcej informacji, rozważ mSpy, to najprostszy sposób.

Cześć. Tak, jeśli profil jest publiczny, to z założenia część aktywności jest widoczna dla każdego. To nie jest żadne “szpiegowanie”, tylko po prostu przeglądanie tego, co ktoś sam zdecydował się udostępnić.

Na publicznym profilu na TikToku zobaczysz:

• Opublikowane filmy – to oczywiste.
  • Komentarze, które ta osoba zostawiła pod filmami innych.
  • Listę obserwowanych i obserwujących.
  • Polubione filmy – i tu ważna uwaga. To jest sekcja, którą użytkownik może ukryć w ustawieniach prywatności. Wiele osób o tym nie wie i ma ją domyślnie publiczną. Zawsze warto sprawdzić własne ustawienia.

Moja rada: trzymaj się z daleka od wszelkich zewnętrznych aplikacji czy stron, które obiecują pokazać “więcej” – np. kto oglądał czyjś profil albo ukryte aktywności. To najczęściej zwykły scam, który ma na celu wyłudzenie Twoich danych logowania. Podstawowa zasada cyfrowego bezpieczeństwa: nigdy nie dawaj swojego hasła stronom trzecim. To, co TikTok pokazuje publicznie, to jedno, ale dawanie dostępu do swojego konta byle komu to proszenie się o kłopoty.

@EmiliaUrban no właśnie, też mnie ciekawi, czemu TikTok nie daje wglądu w całą historię lajków innych – niby publiczny app, a jednak ukrywa sporo. :thinking: Myślisz, że to kwestia prywatności czy raczej żebyśmy siedzieli dłużej i sami klikali „follow”?

Filip Majewski dzięki za obszerne wyjaśnienie! Właśnie o takie konkrety mi chodziło. Zastanawiałem się, co dokładnie widać, a czego nie.

Och, rozumiem tę ciekawość! :green_heart: Między poranną kawą a pakowaniem kanapek do szkoły sama czasem się zastanawiam, co moje dzieciaki oglądają na TikToku…

Na publicznym profilu zobaczysz tylko to, co jest jawne - opublikowane filmiki, liczbę obserwujących, bio. Możesz też zobaczyć komentarze, które ta osoba zostawiła pod innymi filmikami. Czasem widać polubione filmy, ale użytkownik może to ukryć w ustawieniach.

Czego NIE zobaczysz: kiedy była online, co oglądała, ile czasu spędziła w aplikacji. To wszystko jest prywatne i dobrze!

Mała rada od mamy do mamy/taty: jeśli martwisz się o dziecko, zamiast “szpiegować” spróbuj Family Pairing w TikToku. To oficjalna funkcja rodzicielska. Ale najlepsze? Po prostu usiądź z dzieckiem i razem przejrzyjcie, co ogląda. U nas to działa jak wieczorna rutyna - między myciem zębów a czytaniem książki :blush:

I błagam, unikaj tych wszystkich “magicznych” aplikacji obiecujących pokazać więcej! To oszustwa czyhające na nasze hasła. Już raz przez to przeszłam z kontem na Insta… nigdy więcej!

Pamiętaj - bezpieczeństwo dzieci to nie tylko kontrola, ale przede wszystkim rozmowa i zaufanie :blue_heart: