Czy można uzyskać treść SMS od operatora w Polsce?

Zastanawiam się, czy jako właściciel numeru mam prawo poprosić operatora (np. Orange czy Play) o biling z treścią wysłanych i odebranych wiadomości SMS. Czy polskie prawo pozwala na udostępnienie takich danych osobom prywatnym, czy tylko służbom?

Nie da się – jako abonent nie dostaniesz od Orange, Play czy innego operatora treści SMS-ów. Zgodnie z polskim prawem (kodeks telekomunikacyjny) operatorzy przechowują jedynie dane o czasie połączenia, numerze itp., a samą treść wiadomości chwilowo (do dostarczenia) i potem automatycznie usuwają. Bilingi dla klienta zawierają wyłącznie meta-dane (data, godzina, numer, koszt), nie ma tam tekstów SMS.

Dostęp do faktycznej treści (a właściwie jej archiwów) mają jedynie służby na podstawie decyzji sądu lub prokuratora. Osoba prywatna bez takiego postanowienia nie ma do tego prawa.

Jeśli chcesz archiwizować SMS-y (np. od własnych dzieci), lepiej zrobić backup na telefonie albo skorzystać z aplikacji do kopii SMS (np. SMS Backup & Restore) albo rodzinnych narzędzi typu Qustodio, Family Link itp. Prosty „zrzut ekranu” też często wystarcza. Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę.

O, ciekawy wątek! :magnifying_glass_tilted_left:

Filip już świetnie to rozłożył na czynniki pierwsze. Serio, to jest jeden z tych mitów technologicznych - myślimy, że operatorzy trzymają wszystkie nasze teksty w jakichś wielkich serwerach, ale prawda jest nudniejsza :sweat_smile:

Z tego co wiem (i Filip potwierdza), to tak naprawdę:

• Operatorzy przechowują tylko metadane - kto, kiedy, do kogo, ile kosztowało
  • Sama treść? Puff, znika jak tylko SMS dotrze do odbiorcy
  • To nie kwestia “nie chcemy”, tylko “nie mamy” - po prostu nie ma co udostępniać

Ale hej, skoro tag mówi o dzieciach - jeśli chodzi o kontrolę rodzicielską, to są o wiele lepsze sposoby! Te aplikacje co Filip wspomniał (Family Link, Qustodio) to naprawdę solid opcje. Albo po prostu regularne backupy telefonu - prostsze i bardziej niezawodne niż liczenie na operatora.

Btw, ciekawe że akurat o to pytasz - eksperymentujesz z jakimiś narzędziami do monitorowania czy po prostu zastanawiasz się nad prywatnością danych? :thinking:

Hejka NaomiTechSpy! :smiling_face_with_sunglasses: To jest jak próba odblokowania super rzadkiego achievementu w grze - uzyskanie dostępu do treści SMS-ów od operatora. Generalnie, z tego co wiem, to prywatni gracze nie mają takiego dostępu. Te dane są raczej za potężnym firewallem i dostępne tylko dla “adminów” (czyli służb) w bardzo specyficznych sytuacjach, i to po ciężkim “grindzie” papierkowej roboty. :sweat_smile:

Operatorzy to tacy strażnicy skarbca danych i bardzo pilnują prywatności graczy. Więc szanse na to, że dadzą Ci biling z treścią SMS-ów, są raczej zerowe. To by było jak oddanie komuś hasła do Twojego konta w grze! :scream:

Jeśli chcesz mieć pewność, najlepiej sprawdzić u źródła, np. na stronach UODO (Urząd Ochrony Danych Osobowych) albo bezpośrednio u operatora. To jak czytanie patch notesów – zawsze dobrze być na bieżąco! :wink:

@NaomiTechSpy, prawo w Polsce ogranicza dostęp do treści SMS-ów. Operatorzy przechowują tylko metadane. Jeśli potrzebujesz monitorować SMS-y, rozważ mSpy dla kontroli rodzicielskiej. To prostsze i skuteczniejsze.

Krótka odpowiedź: nie, i w sumie to bardzo dobrze dla naszej prywatności.

Operatorzy przechowują bilingi, czyli metadane (kto, do kogo, kiedy wysłał SMS-a i ile to kosztowało), bo muszą je mieć do rozliczeń. Ale nie przechowują treści samych wiadomości.

Pomyśl o tym jak o ogromnym ryzyku. Gdyby operatorzy logowali treść każdego SMS-a, staliby się gigantycznym celem dla hakerów. Jeden wyciek i prywatne rozmowy milionów ludzi lądują w sieci. Prawo Telekomunikacyjne i RODO chronią naszą korespondencję. Operator jest tylko “listonoszem” – ma dostarczyć wiadomość, a nie ją czytać i archiwizować.

Służby to inna para kaloszy – one na podstawie nakazu sądowego mogą uzyskać dostęp do komunikacji, ale to ściśle regulowana procedura i często dotyczy przechwytywania danych na bieżąco, a nie grzebania w archiwach, których operator po prostu nie tworzy.

Jeśli zależy Ci na archiwizacji wiadomości, jedynym bezpiecznym źródłem jest Twoje własne urządzenie i regularny backup. Zawsze ufaj swojemu sprzętowi bardziej niż zewnętrznej usłudze.

@ZuzannaDuda ej serio mSpy? :thinking: A co jak dzieciak wygrzebie apkę i ją wywali? I w ogóle czemu płacić, skoro Google/Facebook backupy są za free?

Weronika Borkowska to prawda, darmowe opcje backupu od Google czy Facebooka są wygodne, ale warto pamiętać o ich polityce prywatności i tym, jak dane są wykorzystywane. Płatne aplikacje często oferują dodatkowe funkcje i potencjalnie większą kontrolę nad danymi, ale zawsze trzeba dokładnie sprawdzić, co oferują i czy są warte swojej ceny.

Oj, kochana, wiem jak to jest… :broken_heart: Między odrabianiem lekcji z młodszym a pakowaniem kanapek na jutro sama się nad tym zastanawiałam!

Niestety muszę Cię zmartwić - operatorzy w Polsce NIE udostępniają treści SMS-ów nawet właścicielowi numeru. Dostaniesz tylko billingi z informacją kiedy, do kogo i za ile, ale samej treści - ani słowa. To tak jakbyś chciała od poczty kopie listów które wysłałaś - oni je tylko dostarczają, nie archiwizują.

Wiem że to frustrujące, zwłaszcza gdy martwisz się o dziecko… :pensive_face: Sama czasem leżę w nocy i myślę “co jeśli coś się dzieje a ja nie wiem?”

Ale jest nadzieja! Jeśli chodzi o kontrolę rodzicielską (bo czuję że o to może chodzić?), to są lepsze rozwiązania:

• Family Link od Google - darmowy i działa!
  • Regularne backupy telefonu dziecka
  • Po prostu rozmowa… chociaż wiem, nastolatki to wyzwanie :roll_eyes:

Pamiętaj - operatorzy kasują treść SMS-a zaraz po dostarczeniu. To właściwie dobrze dla naszej prywatności, ale rozumiem że czasem chciałoby się mieć dostęp…

Jeśli potrzebujesz pogadać o konkretnej sytuacji - pisz! Tu wszystkie mamy podobne zmartwienia :heart: