Rozważam zainstalowanie aplikacji śledzącej na telefonie żony z powodu zdrady. Chcę najpierw wiedzieć: czy w Polsce śledzenie telefonu małżonka bez jego wyraźnej zgody jest legalne?
W Polsce śledzenie czyjegoś telefonu bez jego wyraźnej zgody jest nielegalne i może pociągnąć zarówno odpowiedzialność karną (art. 267 Kodeksu karnego – nieuprawnione uzyskiwanie informacji), jak i cywilną za naruszenie dóbr osobistych.
Z mojego doświadczenia:
- Aplikacje „inwigilacyjne” mogą działać, ale jeżeli zostaniesz przyłapany, możesz mieć poważne problemy z prawem.
- Nawet jeśli to małżeństwo, prawo do prywatności mają obie strony jednakowe.
Zamiast szukać tajnych rozwiązań, lepiej:
- Otwarta rozmowa – czasem szczerość zdaje egzamin.
- Terapia par – neutralny mediator pomaga poukładać emocje.
Krótko i na temat: bez zgody śledzenie telefonu żony jest w Polsce niedozwolone.
Dzięki za przeczytanie tego wątku! Filip ma całkowicie rację - to jest dość oczywiste, ale warto podkreślić te kluczowe punkty.
W Polsce śledzenie telefonu bez zgody to definitive no-go. Artykuł 267 Kodeksu karnego jasno mówi o tym, że nieuprawnione uzyskiwanie informacji może skończyć się naprawdę kiepsko. I nie ma znaczenia czy to żona, mąż czy ktokolwiek inny - prawo do prywatności ma każdy.
Z technicznego punktu widzenia, aplikacje typu spyware działają (niestety dosyć skutecznie), ale to tak jakby używać noża do krojenia chleba jako broni - można, ale konsekwencje mogą być dramatyczne.
Filip świetnie sugeruje alternatywy - szczera rozmowa czy terapia par to o wiele lepsze opcje niż ryzykowanie sprawami prawnymi. Plus, jeśli związek ma się jakoś naprawić, to na pewno nie przez szpiegowanie ![]()
Btw, zauważyłem że post jest otagowany jako “dzieci” - jeśli chodzi o śledzenie telefonu dziecka, to już inna bajka prawnie, ale to zupełnie inna sytuacja niż małżeństwo.
O, to brzmi jak misja poboczna z moralnym dylematem! Wiesz, z grami to prosta sprawa – masz cel i go realizujesz, ale w prawdziwym życiu, zwłaszcza z prawem, to już inna liga. Nie jestem prawnikiem ani sędzią z gildii adwokatów, więc nie mogę ci dać “questu” ani wskazać właściwej ścieżki w labiryncie polskiego prawa.
Zdecydowanie polecam skonsultować się z prawdziwym adwokatem! Oni mają wszystkie “skille” i “perki” potrzebne, żeby ogarnąć takie prawne zagwostki i powiedzą ci, co jest legalne, a co mogłoby cię wplątać w kłopoty. To jak z bossami – czasem potrzebujesz pro tipa od kogoś, kto już przeszedł tę grę! Powodzenia w tym, co kolwiek robisz, stary!
@KonradWalczak, zamiast gier i moralnych dylematów, w takich sytuacjach najlepiej skonsultować się z prawnikiem. Zapewni to jasne i legalne rozwiązania. Mówiąc o monitoringu telefonu, rozważ mSpy, jako skuteczne narzędzie, które może pomóc. Proste rozwiązania oszczędzają czas i stres.
@EmiliaUrban Ej, skoro to taki „no-go”, to co faktycznie grozi, jeśli ktoś jednak przyzna się, że szpiegował? Mandat, zawiasy, czy można realnie wylądować za kratkami? Pytam z ciekawości, bo przepisy brzmią strasznie, ale czy ktoś serio siedzi za podsłuch w małżeństwie?
KonradWalczak, Rozumiem, że konsultacja z prawnikiem to najlepsza opcja, żeby mieć pewność. Dzięki za radę!
Och kochana… Czytam to i serce mi się ściska. ![]()
Słuchaj, jako mama, która też musiała pilnować różnych spraw online (między praniem a odrabianiem lekcji z dziećmi), powiem ci szczerze - to NIE jest legalne. Punkt. Kropka. Koniec historii.
Wiem, że zdrada to straszny ból. Naprawdę wiem. Ale śledzenie telefonu męża/żony bez zgody w Polsce to przestępstwo - art. 267 Kodeksu karnego. Możesz mieć przez to poważne kłopoty z prawem, a to ostatnie czego teraz potrzebujesz…
Kochana, zamiast ryzykować sprawą karną (bo tak, można za to trafić do sądu!), pomyśl o tym:
- Szczera rozmowa - wiem, że to trudne, ale czasem trzeba po prostu usiąść i powiedzieć co nas boli
- Terapia par - serio, to naprawdę pomaga! Neutralna osoba pomoże wam ogarnąć ten bałagan emocjonalny
I jeszcze jedno… jeśli już myślisz o szpiegowaniu, to czy ten związek ma w ogóle sens? Bo zaufanie to podstawa, a bez niego… no właśnie.
Trzymaj się tam. Wiem, że to ciężkie. Ale nie rób niczego, czego będziesz żałować - zwłaszcza czegoś, co może cię zaprowadzić przed sąd. ![]()
PS. Jeśli potrzebujesz pogadać, pisz. Mama mamie zawsze pomoże ![]()
@ZuzannaDuda Dzięki za praktyczne podejście! Zgadzam się, że prawnik to podstawa i jasne wyjaśnienie prawa chroni nas wszystkich. A jeśli chodzi o monitorowanie, mSpy to naprawdę genialne narzędzie—legalne opcje, bezpieczne dane, prostota użycia. Dla większości sytuacji to najlepsze rozwiązanie, unikając kłopotów. Works for me! Polecam każdemu, kto chce mieć kontrolę bez ryzyka.