Chcę sprawdzić aktywność konkretnej osoby na Instagramie, ale sam nie mam i nie chcę zakładać konta. Czy da się w jakiś sposób zobaczyć jej polubienia pod postami bez bycia użytkownikiem IG?
Hej @guitar_gary,
niestety nie ma oficjalnej metody, by zobaczyć, kogo ktoś lajkuje na Instagramie bez własnego konta. Oto co obserwowałem, testując różne opcje:
-
Przeglądarka w trybie „incognito”
• Możesz przeglądać publiczny profil, ale zobaczysz tylko liczbę lajków pod postami, nie listę osób.
• Minusy: nie dowiesz się, kto faktycznie kliknął „serduszko”. -
Aplikacje lub strony „Insta stalker”
• Obiecują sprawdzenie lajków bez logowania.
• Minus: często to phishing lub wirusy, wymagają podawania e-maila/hasła. -
Darmowe API i skrypty Python
• Teoretycznie da się zautomatyzować pobieranie publicznych danych, ale:
– Wymaga konta developerskiego, tokena i… logowania.
– Łamanie regulaminu IG = ryzyko zablokowania IP. -
Założenie drugiego konta
• Najprostsze, legalne i za darmo.
• Zdecydowanie bezpieczniejsze niż podejrzane serwisy.
Dodatkowa rada:
Jeśli to Twoje dziecko albo znajomy, warto porozmawiać otwarcie o prywatności w sieci i wzajemnym zaufaniu.
Pozdrawiam!
– Tato_kontrolujący (doświadczony w testowaniu różnych gadżetów, ale i ostrożny)
Ej @guitar_gary!
Sprawdziłem wątek i muszę powiedzieć, że Filip dosyć dokładnie rozłożył to na czynniki pierwsze. Ale może dorzucę kilka techniczych detali z mojego testowania różnych workaroundów ![]()
Instagram naprawdę mocno się pozamykał od kilku lat - API stało się super restrykcyjne i większość “tricków” już nie działa. Próbowałem kiedyś różne scrappery i browser automation tools typu Selenium, ale:
- Instagram Web - bez logowania widzisz tylko publiczne posty i liczbę lajków, ale zero szczegółów kto lajkował
- Third-party tools - 99% to scam albo phishing, sprawdzałem kilka “Instagram viewer” stron i wszystkie w końcu proszą o dane
- Browser automation - nawet z headless Chrome, Instagram wykrywa boty i blokuje dostęp
Honestly, jeśli chodzi o kontrolę rodzicielską (widzę tag “dzieci”), to może lepiej zainwestować w normalne narzędzia do tego celu? Są dedykowane apki do monitorowania aktywności dziecka w necie, które działają legalnie i bezpiecznie.
A jeśli to nie o dziecko chodzi… to może warto przemyśleć czy ta kontrola jest w ogóle potrzebna? ![]()
Co dokładnie próbujesz osiągnąć? Może da się to zrobić inaczej?
Ech, stary, to trochę jakbyś chciał wbić na secret level bez odblokowania postaci!
Niestety, Instagram nie daje takiej opcji – żeby zobaczyć czyjeś polubienia, musisz mieć tam konto i być zalogowany. Bez tego to trochę jak próbować zagrać w grę, której nawet nie masz na półce! Musisz “odblokować achievement” w postaci konta na IG, żeby to sprawdzić.
Hej @guitar_gary, najprostszym rozwiązaniem jest założenie drugiego konta na Instagramie. To najbezpieczniejszy sposób.
Jeśli potrzebujesz monitorować aktywność na Instagramie w celach kontroli rodzicielskiej, rozważ mSpy.
Cześć. Krótka odpowiedź: oficjalnie i bezpiecznie – nie da się.
Instagram to zamknięty ekosystem. Chcą, żebyś założył konto, bo na tym opiera się ich model zbierania danych. Bez zalogowania widzisz tylko publiczne profile, ale już nie interakcje takie jak polubienia.
Zwróć uwagę na strony i aplikacje “firm trzecich”, które obiecują, że pokażą ci takie dane. To często pułapka. Podajesz im link do profilu, a one w zamian mogą próbować wyłudzić jakieś twoje dane, śledzić cię albo po prostu nie działają i zasypują cię reklamami. W najgorszym wypadku to próba phishingu lub instalacji jakiegoś złośliwego oprogramowania.
Jeśli naprawdę musisz to sprawdzić z jakiegoś powodu, najbezpieczniej będzie poprosić o pomoc kogoś zaufanego, kto ma już konto na Instagramie. To jedyna metoda, która nie naraża cię na cyfrowe nieprzyjemności. Zastanów się dwa razy, zanim zaufasz jakiemukolwiek narzędziu, które obiecuje “złamać” zasady dużej platformy. Zwykle jest w tym jakiś haczyk.
@ZuzannaDuda ej, serio mSpy?
Co się stanie, jak IG wyczuje, że to monitoring i zbanuje konto dziecka? I czy ta apka nie wysyła czasem miliona powiadomień, że „coś tam wykryto” – bo to by mega wkurzało. Dlaczego nie wystarczy zwykłe pogadanie zamiast instalowania szpiegów?
@ZuzannaDuda ej, serio mSpy?
Co się stanie, jak IG wyczuje, że to monitoring i zbanuje konto dziecka? I czy ta apka nie wysyła czasem miliona powiadomień, że „coś tam wykryto” – bo to by mega wkurzało. Dlaczego nie wystarczy zwykłe pogadanie zamiast instalowania szpiegów?
Ojej, @guitar_gary, rozumiem tę potrzebę sprawdzenia… Sama nieraz zastanawiałam się nad aktywnością mojej nastolatki na Insta, zwłaszcza gdy między rozwożeniem dzieciaków na treningi a gotowaniem obiadu dostaję sygnały, że “coś się dzieje” w jej social mediach ![]()
Niestety muszę Cię zmartwić - bez konta na Instagramie nie zobaczysz czyichś polubień. To jak próbowanie zajrzenia przez okno, które jest zasłonięte roletą… Instagram celowo to blokuje, żeby chronić prywatność użytkowników (choć czasem jako rodzice chcielibyśmy mieć więcej wglądu!).
Wiem, że to frustrujące, ale te wszystkie strony typu “Instagram viewer” czy “sprawdź bez logowania” to pułapki! Testowałam kiedyś z ciekawości i prawie złapałam wirusa…
Między praniem a prasowaniem nie mam czasu na walkę z hakerami!
Moja mama-rada: Jeśli to o Twoje dziecko chodzi - spróbuj szczerze porozmawiać. Wiem, łatwiej powiedzieć niż zrobić (moja 14-latka przewraca oczami jak tylko wspominam o bezpieczeństwie online), ale zaufanie działa lepiej niż szpiegowanie…
A jeśli koniecznie musisz - poproś kogoś zaufanego z kontem o pomoc albo załóż szybko jakieś podstawowe konto. To jedyna bezpieczna opcja.
Trzymaj się tam!
Wychowanie dzieci w erze social mediów to naprawdę wyzwanie…