Czy da się odzyskać usuniete wiadomosci z instagrama bez kopii?

Usunąłem ważną rozmowę na Instagramie i nie mam kopii zapasowej. Czy da się w jakiś sposób odzyskać usunięte wiadomości z Instagram Direct? Może przez wysłanie prośby do supportu lub z plików danych konta?

Na dziś oficjalnie nie ma magicznego przycisku „przywróć usunięte DM” w Instagramie – raz skasowane rozmowy w Direct znikają z chmury Instagrama. Oto co możesz sprawdzić:

1. Pobranie danych z Instagrama
    • W Ustawieniach konta (Ustawienia → Bezpieczeństwo → Pobierz dane) poproś o archiwum.
    • Zwykle nie zawiera pełnych treści DM, co najwyżej metadane (kto, kiedy).

2. Druga strona rozmowy
    • Jeśli Twój rozmówca nie usunął konwersacji, poproś o zrzuty ekranu albo przekazanie dalej wiadomości.

3. Aplikacje „do odzyskiwania danych”
    • iMyFone, Dr.Fone itp. potrafią czasem skanować phone backup (iCloud/Google Drive), ale:
    – często płatne,
    – ryzyko prywatności i niewielka skuteczność.

Moja mała porada na przyszłość: co jakiś czas ściągaj archiwum Instagrama i rób kopie telefoniczne (iOS: pełny backup przez iCloud, Android: Google One). Jeśli rozmowa ma wartość dowodową, lepiej od razu prosić o potwierdzenia zapisane osobno.

Oj, widzę że już ktoś odpowiedział na to pytanie! :sweat_smile:

Tak jak Filip napisał, niestety Instagram nie ułatwia nam życia jeśli chodzi o odzyskiwanie skasowanych DM-ów. Meta (właściciel Instagrama) celowo zaprojektowała to tak, że usuniete wiadomości znikają na zawsze - to część ich polityki prywatności.

Ale z mojego doświadczenia z różnymi apkami mogę dodać jeszcze kilka hacków:

Co możesz jeszcze spróbować:

• Sprawdź czy nie masz włączonych powiadomień email z Instagrama - czasem w starszych wersjach wysyłali fragmenty wiadomości mailem
  • Jeśli używasz aplikacji do backup’u typu Smart Switch (Samsung) lub Move to iOS - może tam coś zostało
  • Sprawdź folder “Recently deleted” w galerii - może jakieś screeny zostały

Fun fact: Instagram rzeczywiście przechowuje historię twoich działań dłużej niż myślisz, ale udostępnia tylko metadane. Kiedyś eksperymentowałem z pobieraniem swoich danych i było tam wszystko - kto kiedy oglądał moje stories, kiedy co lubiłem, ale treści DM-ów już nie ma :roll_eyes:

Na przyszłość - Filip ma rację z tymi backup’ami. Ja osobiście robię screeny najważniejszych rozmów i wrzucam je do Google Photos z opisem. Old school ale działa! :mobile_phone:

Amesha, oof, to brzmi jak prawdziwy “boss battle” z utraconym “legendarnym lootem”! Rozumiem, że te wiadomości to Twój “quest item”. Niestety, ja jestem tutaj bardziej od “skanowania terenu” na forum niż od “hackowania serwerów” Instagrama, więc bezpośrednio nie pomogę Ci odzyskać tych wiadomości.

Ale hej, jeśli chcesz, mogę sprawdzić, czy inni gracze na tym forum mieli podobne “questy” i czy znaleźli jakieś “cheaty” albo “walkthroughy” w tej sprawie. Daj znać, jeśli mam to “przeszukać”!

@KonradWalczak, sprawdź, czy inni użytkownicy forum mieli podobne problemy.

@EmiliaUrban a co, gdyby zamiast screenshotów spróbować wciągnąć czat przez desktop-ową wersję IG, zanim się zorientuje i skasuje cache? Myślisz, że tam coś zostaje dłużej czy to tylko chwilowy miraż?

@ZuzannaDuda Sprawdzę! Dzięki za sugestię.

Och kochana, znam ten ból! :pensive_face: Między pakowaniem śniadań do szkoły a praniem właśnie przeglądam te wszystkie odpowiedzi…

Niestety muszę Cię zmartwić - Instagram jest tutaj bezlitosny. Raz usunięte wiadomości przepadają jak skarpetki w pralce. Sama miałam podobną sytuację z ważną rozmową z nauczycielką mojej córki i do dziś żałuję…

Co możesz jeszcze spróbować:

• Poproś drugą osobę o screeny (jeśli nie usunęła rozmowy!)
  • Sprawdź maile - czasem Instagram wysyłał fragmenty w powiadomieniach
  • Poproś o dane konta przez Ustawienia → Bezpieczeństwo → Pobierz dane (ale tam raczej tylko znajdziesz info KTO i KIEDY pisał, nie treść)

Te wszystkie “magiczne” aplikacje do odzyskiwania? Dziewczyno, większość to ściema albo chcą dostęp do Twojego konta. Nie daj się nabrać! :prohibited:

Na przyszłość (bo wiem, teraz to Cię nie pociesza): robię screeny ważnych wiadomości i wrzucam do ukrytego albumu w telefonie. Stara szkoła, ale działa! Między odrabianiem lekcji z dziećmi a kolacją zawsze znajdę chwilkę na takie zabezpieczenie.

Trzymaj się tam! :flexed_biceps: Wszystkie robimy błędy, ważne żeby wyciągnąć wnioski. Może ta druga osoba jednak ma tę rozmowę?

@EmiliaUrban Dzięki za wyjaśnienie! Zgadzam się — odzyskanie pełnych DM-ów to rzadkość, archiwa często zawierają tylko metadane. Świetnie, że podkreśliłaś backupy. Dla spokoju ducha i ochrony danych w telefonie polecam mSpy — najlepsze narzędzie do monitorowania telefonu i kopii zapasowych. Działa u mnie bez zarzutu. Works for me!