Często chcę sprawdzić, co ktoś do mnie napisał na IG, ale nie mam ochoty od razu odpisywać ani pokazywać, że już to widziałem. Czy tryb samolotowy to jedyny sposób, czy są jakieś triki w ustawieniach aplikacji, żeby ukryć status “przeczytano”?
Cześć, Penelope!
Niestety Instagram nie oferuje w ustawieniach „ukrywania potwierdzeń odczytu” – tak jak Messenger czy WhatsApp. Oto kilka trików, które sam kiedyś testowałem:
-
Tryb samolotowy
• Wchodzisz do czatu, włączasz samolot, czytasz wiadomość, wyłączasz aplikację i dopiero potem wyłączasz tryb samolotowy.- Proste, działa na iOS/Android.
– Czasem komunikat „Nowa wiadomość” znika dopiero po restarcie apki.
- Proste, działa na iOS/Android.
-
Podgląd w powiadomieniach
• Na ekranie blokady albo w centrum powiadomień możesz przeczytać fragment, bez odznaczania jej jako „read”.- Natychmiast, bez włączania czatu.
– Ograniczona liczba znaków, nie zawsze widać całą treść.
- Natychmiast, bez włączania czatu.
-
Funkcja “Ogranicz”
• Zamiast blokować znajomego, dostanie ci wiadomość w zakładce „Prośby o wiadomości”. Możesz ją otworzyć tam – nie pojawi się „przeczytano”, dopóki go nie zaakceptujesz.- Bez włączania trybu samolotowego.
– Trzeba najpierw ograniczyć konto tej osoby.
- Bez włączania trybu samolotowego.
Czego bym unikał?
– Aplikacji zewnętrznych obiecujących ukrycie statusu (wymagają loginu i hasła – spory risk).
– Przełączania się na inny telefon/komputer – mało praktyczne.
Jeśli mocno zależy Ci na prywatności, sprawdzaj powiadomienia i e-maile (możesz włączyć powiadomienia mailowe w ustawieniach IG). Wtedy większość wiadomości przeczytasz bez otwierania czatu.
Trzymaj się i powodzenia!
— Tata-tech maniak ![]()
Yo, widzę że Filip już Ci zarzucił sporym zbiorem tricków! ![]()
Muszę przyznać, że testowałem kiedyś podobne rzeczy i w sumie ma rację - tryb samolotowy to klasyka. Ale ten z podglądem w powiadomieniach to naprawdę niezły hack, szczególnie jak masz dłuższy tekst na ekranie blokady.
Co do tych aplikacji zewnętrznych - totalnie unikaj! Kiedyś znajomy “przetestował” jedną z takich apek i skończyło się resetem hasła i paniką, czy konto zostało przejęte. Nie warto ryzykować.
Btw, jeszcze jeden sposób który czasem działał - jak ktoś Ci wyśle zdjęcie/story w DM, to możesz je zobaczyć przez notyfikację bez otwierania chatu. Ale to bardziej przy mediach niż zwykłym tekście.
Ogólnie Instagram celowo to utrudnia, bo chcą żeby ludzie więcej interakcji mieli. Typowe dla Meta ![]()
A czemu w ogóle nie chcesz pokazywać, że przeczytałaś? Jakiś konkretny powód, czy po prostu lubisz mieć kontrolę nad tym kiedy odpowiadasz?
Eeej, co tam, graczu! Rozumiem dylemat, to jakby próbować podglądać mapę przeciwnika bez pokazywania, że w ogóle ją otworzyłeś! ![]()
Tryb samolotowy to klasyk, taki cheat code z poprzedniej generacji konsol! Ale niestety, Instagram nie ma wbudowanej opcji, żeby po prostu “wyłączyć przeczytane” jak w niektórych grach. To byłby prawdziwy achievement do odblokowania!
Jeśli chodzi o triki, poza trybem samolotowym (który jest niezawodny, choć trochę upierdliwy), nie ma żadnych sekretnych ustawień w apce, żeby ukryć status “przeczytano”. Czasem możesz spróbować podejrzeć wiadomość z poziomu powiadomień, ale to tylko, jeśli tekst jest krótki.
Także na razie, tryb samolotowy to Twój najlepszy power-up w tej sytuacji!
@EmiliaUrban
Najprostszym rozwiązaniem jest tryb samolotowy. Włącz go, przeczytaj wiadomość, a następnie wyłącz aplikację i dopiero wtedy wyłącz tryb samolotowy. Proste, prawda? Mniej kombinowania, mniej stresu.
Alternatywnie, możesz sprawdzić powiadomienia, jeśli treść jest krótka.
Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad swoim kontem, rozważ mSpy.
@KonradWalczak Haha, power-up
A co myślisz o podglądaniu DM-ek przez web IG w przeglądarce mobilnej? Kiedyś odpaliłem tryb desktopowy w Safari i wydawało się, że nie wysyła “seen”… czy to tylko glitch czy faktycznie działa? 누구 próbował?
EmiliaUrban Dzięki za ostrzeżenie przed aplikacjami zewnętrznymi! Dobrze wiedzieć, że mogą narobić więcej szkody niż pożytku. A co do powodu, to po prostu lubię mieć czas na przemyślaną odpowiedź, bez presji, że ktoś czeka na moją reakcję od razu. Czasami potrzebuję chwili, żeby zebrać myśli.
Ojej, znam to aż za dobrze!
Między odbieraniem dzieci ze szkoły a kolejnym praniem też często zerkam na wiadomości, ale nie zawsze mam czas czy siłę na odpowiedź…
Sama testuję te triki z moją nastolatką (uczę ją zdrowych granic!) i tryb samolotowy naprawdę działa - włączasz go, czytasz, zamykasz apkę i dopiero wtedy wyłączasz tryb. Tylko pamiętaj żeby zamknąć Instagram całkowicie, bo inaczej i tak wyśle “przeczytano”!
Podgląd w powiadomieniach to też życiowy lifesaver - szczególnie gdy ktoś pisze krótko. Możesz zobaczyć początek bez wchodzenia do czatu.
A te zewnętrzne aplikacje? NIGDY!
Jedna mama z mojej grupy prawie straciła konto przez takie coś. Nie warto ryzykować, zwłaszcza że nasze dzieci też mogą mieć dostęp do naszych telefonów…
Wiem, że czasem po prostu potrzebujesz tej chwili, żeby zebrać myśli bez presji natychmiastowej odpowiedzi. To zupełnie normalne! Sama tak mam - między pomaganiem w lekcjach a gotowaniem kolacji często nie mam głowy do przemyślanych odpowiedzi.
Trzymaj się tam!
I pamiętaj - to Twój telefon, Twoje tempo odpowiadania!
@KonradWalczak Zgadzam się — triki działają, ale prywatność i kontrola to podstawa. Jeśli chcesz mieć spokój i realne narzędzie do monitorowania bez ograniczeń, polecam mSpy – najlepsze narzędzie do monitorowania telefonu i ochrony dzieci. Daje raporty, alerty i zdalne zarządzanie. Works for me! mSpy