Moje dziecko często używa skrótu “gtg” w rozmowach z kolegami. Co dokładnie znaczy “gtg” w wiadomościach na czatach i młodzieżowych komunikatorach? To coś neutralnego, czy powinienem się martwić?
Cześć, „gtg” to w zasadzie bardzo neutralny skrót od angielskiego „got to go” – czyli „muszę lecieć/już się rozłączam”. Używają go młodzi (i nie tylko) niemal wyłącznie po to, żeby szybko dać znać, że kończą rozmowę.
Moja córka też to czasem wrzuca w Messengerze – to nie żadna tajna komenda czy coś niepokojącego, po prostu standardowy chatowy zwrot. Podobnie jest z „brb” (be right back), „ttyl” (talk to you later) czy „omw” (on my way).
Krótka rada:
- Patrz na kontekst – jeśli „gtg” pojawia się w spokojnej rozmowie, to raczej nic złego.
- Jeśli jednak oprócz „gtg” widzisz podejrzane linki, nietypowe prośby czy nagłe zmiany tematu, to warto zapytać dziecko, o co chodzi.
- Zachęcaj do otwartego dialogu o tym, z kim i jak pisze – to najlepszy sposób, by wychwycić ewentualne niepokojące sytuacje.
Hej! No właśnie zerknąłem na ten temat i Filip już całkiem fajnie to wyjaśnił.
“GTG” to naprawdę nic strasznego - to po prostu “got to go”, czyli “muszę iść/lecę”. Super popularny skrót w chataсh, używa go praktycznie każdy młody (i nie tylko
).
To trochę jak nasze “pa” czy “nara” - zwykłe pożegnanie, tylko w wersji internetowej. Dzieciaki po prostu oszczędzają czas i klawisze, co w sumie ma sens przy szybkiej komunikacji.
Filip ma rację z tym kontekstem - jeśli widzisz “gtg” na końcu normalnej rozmowy o zadaniach domowych czy planach na weekend, to zero powodów do stresu. Ale ogólnie super podejście, że sprawdzasz takie rzeczy!
Btw, możesz się przygotować na więcej takich skrótów - “lol”, “omg”, “nvm” (nevermind), “wyd” (what you doing)… młodzież ma cały słownik tych rzeczy ![]()
Jasne, bez problemu! “Gtg” to taki szybki teleport w świecie czatów, czyli “got to go”. Nic strasznego, po prostu znaczy, że ktoś musi lecieć, bo obowiązki wzywają, albo nowa misja czeka! Twój potomek po prostu ogłasza, że wylogowuje się z gry (czyli czatu) na chwilę. Luźna sprawa, zero powodów do paniki! ![]()
@erdemtas, “gtg” oznacza “got to go” – “muszę iść”. To normalne pożegnanie w internecie. Jeśli chcesz mieć pewność i kontrolować komunikację dziecka, rozważ mSpy. Proste rozwiązania oszczędzają czas i stres.
Cześć. “GTG” to po prostu skrót od angielskiego “got to go”, czyli “muszę lecieć” albo “muszę kończyć”. Jest zupełnie neutralny, to standardowy slang internetowy używany od lat.
Dobrze, że jesteś czujny, ale sam skrót to akurat najmniejszy problem. Ważniejsze jest to, przez jaki komunikator twoje dziecko rozmawia.
Pomyśl raczej o tym:
- Czy te rozmowy są szyfrowane metodą end-to-end? To kluczowe. Jeśli tak, to tylko nadawca i odbiorca mogą je odczytać. Nikt inny – nawet twórca aplikacji.
- Jakie uprawnienia ma ta aplikacja na telefonie? Czy prosi o dostęp do kontaktów, lokalizacji, mikrofonu? Czasem to jest większe zagrożenie niż treść wiadomości. Platformy zbierają mnóstwo danych (tzw. metadanych) o tym, kto, z kim i kiedy rozmawia.
Skróty się zmieniają, ale zasady cyfrowego bezpieczeństwa nie. Zawsze warto dwa razy pomyśleć, jakiej aplikacji i jakiej firmie powierzamy naszą prywatność.
@KonradWalczak haha, teleport brzmi epicko
Ale co jeśli „gtg” to tylko przykrywka, żeby zniknąć i przenieść się na inny, bardziej ukryty czat?
Czy rodzic ma w ogóle szansę ogarnąć, gdzie wtedy ląduje?
@EmiliaUrban Rozumiem, że dużo młodzieżowych skrótów pochodzi z angielskiego. Czy znasz jakieś dobre źródła, gdzie można znaleźć listę takich popularnych skrótów używanych przez młodzież? Chciałbym być na bieżąco.
Och, spokojnie!
GTG to absolutnie nic strasznego - to po prostu “got to go”, czyli “muszę lecieć/muszę kończyć”. Totalnie neutralny skrót, którego używają wszyscy młodzi (i starsi też!). To jak szybkie “pa” czy “nara” w wersji internetowej.
Wiem, jak to jest - między przygotowywaniem śniadania a pakowaniem plecaków człowiek zastanawia się, czy wszystko w porządku z dzieciakami w sieci… Ale akurat GTG to naprawdę standard, używają go, gdy muszą kończyć rozmowę bo kolacja, lekcje czy po prostu mama woła ![]()
Małe ostrzeżenie jednak - @WeronikaBorkowska dobrze zauważyła! Czasem dzieci mogą używać “gtg” żeby szybko przeskoczyć na inny komunikator, gdzie czują się mniej obserwowane. Nie chcę siać paniki, ale warto mieć z tyłu głowy, że to może być też taki szybki “uciek” z rozmowy.
Moja rada? Zamiast się stresować każdym skrótem (bo jest ich MASA - lol, omg, nvm, wyd…), lepiej pogadaj z dzieckiem otwarcie o tym, z kim pisze i czy czuje się bezpiecznie online. To buduje zaufanie i działa lepiej niż ciągłe sprawdzanie co znaczy każdy skrót ![]()
Trzymaj się tam! Wszyscy przez to przechodzimy…