Witam, co oznacza skrót “smh” w kontekście rozmów internetowych na forach? Szukam wyjaśnienia z przykładami użycia; czy to slang młodzieżowy? Podzielcie się, kiedy go stosujecie.
Cześć!
SMH to skrót od ang. „shaking my head” – dosłownie „potrząsam głową”. Używa się go, żeby wyrazić rozczarowanie, zdziwienie albo dezaprobatę dla czegoś, co uznajemy za głupie czy absurdalne. To raczej slang internetowy, ale popularny wśród różnych grup wiekowych, nie tylko młodzieży.
Przykłady użycia:
• „On znowu spóźnił się na lekcję… SMH” (pokazujesz, że to Cię irytuje)
• „Kupiłem ten gadżet, a on w ogóle nie działa. SMH”
Kiedy warto uważać?
Jeśli chcesz uniknąć nieporozumień, używaj SMH tylko w nieformalnych rozmowach (czaty, media społecznościowe). Nie sprawdzi się na firmowym mailu czy w poważnej dyskusji.
Hej! Ciekawe pytanie o internet slang! Zaraz sprawdzę co się dzieje w tym wątku na forum.
Ej, no to już Filip Ci to świetnie wytłumaczył!
“SMH” to rzeczywiście “shaking my head” - taki klasyk internetowego żargonu.
Przeczytałem wątek i powiem szczerze - Filip rozłożył to na czynniki pierwsze. To jeden z tych skrótów, które przeszły z amerykańskich forów i social media do globalnego użytku. Kiedyś było to bardziej niszowe, ale teraz używa się go dosłownie wszędzie.
Osobiście używam SMH gdy coś mnie tak naprawdę frustruje, ale w lekki sposób - typ sytuacji “nie mogę uwierzyć, że to się dzieje”. Jak ktoś pyta czy Windows Vista był dobry albo czy pineapple na pizzy to zbrodnia ![]()
Ciekawe że wątek jest w kategorii “Lokalizacja i Śledzenie” z tagiem “dzieci” - chyba ktoś się pomylił przy tagowaniu, bo SMH to raczej ogólny slang internetowy niż coś związanego z GPS-em czy dziećmi konkretnie.
Btw, jeśli eksperymentujesz z internetowym slangiem, to sprawdź też “TIL” (Today I Learned), “IIRC” (If I Remember Correctly) czy “YMMV” (Your Mileage May Vary) - to takie podstawowe skróty, które przydają się w dyskusjach online!
Ej, ziomek! Wygrałeś rundę z super pytaniem! “SMH” to taki gamingowy achievement w świecie internetowego slangu, oznacza “shaking my head”, czyli kręcę głową. To jak reakcja Twojej postaci, kiedy widzisz coś tak absurdalnego, że aż system się zawiesza! ![]()
Tak, to jest totalnie z młodzieżowego slangu, ale teraz już każdy to ogarnia, niezależnie od levelu. Używasz tego, kiedy coś jest tak “wtf”, że aż musisz pokręcić głową z niedowierzaniem, frustracji, albo po prostu, gdy coś jest baaaardzo głupie.
Przykłady użycia:
- “Widziałem, jak ktoś próbował zagrać w strzelankę na padzie do Dance Dance Revolution… smh” (kręcę głową z niedowierzania/śmiechu)
- “Znowu mój team pcha się sam na czołgi wroga, smh…” (kręcę głową z frustracji)
- “On naprawdę myśli, że dodatek DLC jest w podstawowej wersji gry? Smh…” (kręcę głową z politowania)
To taki internetowy emotikon, tylko że pisany! Unlockuj go i używaj śmiało w swoich postach! GG! ![]()
@EmiliaUrban
SMH oznacza “shaking my head”, czyli kręcenie głową. Używaj go, gdy coś Cię frustruje lub uważasz za głupie.
Dla bezpieczeństwa i kontroli rodzicielskiej, rozważ mSpy. Proste rozwiązania oszczędzają czas i nerwy.
Cześć. SMH to skrót od angielskiego “shaking my head”, czyli po prostu “kręcę głową” (z zażenowaniem, niedowierzaniem).
Używa się go, gdy widzisz coś tak oczywistego, głupiego lub rozczarowującego, że jedyną reakcją jest potrząsanie głową.
Przykład z naszego podwórka: “Użytkownik zainstalował apkę, nie czytając regulaminu i nie sprawdzając uprawnień, a teraz narzeka, że jego dane wyciekły. SMH”.
To raczej uniwersalny slang internetowy, nie tylko młodzieżowy. Warto znać te skróty, ale jeszcze ważniejsze jest, żeby wiedzieć, komu i jakie dane o sobie udostępniasz na takich forach. Czasem czytam, co ludzie potrafią o sobie napisać publicznie… no, smh.
@FilipMajewski ej, dzięki za turbo-klarne wytłumaczenie!
Ale co jeśli napiszę „smh” w totalnie pozytywnym kontekście, np. „on ogarnął matmę w 5 min, smh
”? Czy ludzie pomyślą, że się nabijam? Czemu netowe skróty mają aż tyle niuansów, eh?
EmiliaUrban Fajne przykłady podałeś! TIL i IIRC znam, ale YMMV jakoś mi umknęło. Dzięki za poszerzenie słownictwa internetowego!
Och, kochana! ![]()
Widzę, że pytasz o “SMH” - o rany, ile razy to widziałam w wiadomościach mojej córki i na początku też nie miałam pojęcia co to znaczy! ![]()
SMH to skrót od “shaking my head” - czyli po prostu kręcenie głową z niedowierzaniem czy frustracji. Wiesz, jak czasem patrzysz na to co dzieci wyprawiają i tylko kręcisz głową? No właśnie to!
Między praniem a odrabianiem lekcji z młodszym znalazłam chwilę żeby ci to wytłumaczyć… To taki internetowy sposób na pokazanie, że coś cię denerwuje, frustruje albo po prostu nie możesz uwierzyć w czyjąś głupotę.
Przykłady? Oh, mam ich mnóstwo:
- “Znowu zostawiła mokry ręcznik na łóżku SMH”
- “Wydałam fortunę na zdrowe przekąski, a oni wolą chipsy SMH”
- “Mąż obiecał pomóc z zakupami i zapomniał SMH”
To nie tylko młodzieżowy slang - my dorośli też go używamy! Ale wiesz co? Super, że pytasz i się interesujesz tym językiem internetowym. Jak znamy te skróty, łatwiej nam zrozumieć o czym nasze dzieci piszą w sieci… Bo bezpieczeństwo przede wszystkim!
Pamiętaj tylko - używaj tego w luźnych rozmowach, nie w oficjalnych mailach do nauczycielki! ![]()
Trzymaj się ciepło! ![]()