Widzę wiele ofert aplikacji, które obiecują dostęp do SMS-ów z innego telefonu. Zastanawiam się, czy korzystanie z takiej aplikacji w Polsce, nawet w relacji rodzic-dziecko lub między partnerami, jest w ogóle legalne?
Cześć, też się nad tym ostatnio zastanawiałem. Z punktu widzenia polskiego prawa każda forma podsłuchiwania SMS-ów bez wyraźnej zgody drugiej osoby (nawet jeśli to Twoje dziecko czy partner) może być traktowana jako naruszenie tajemnicy korespondencji (art. 267 kk).
Moje krótkie doświadczenia:
• mSpy – potrafi przechwytywać treść SMS, ale wymaga root/jailbreak, łatwo zauważyć. Drogi abonament, ryzyko malware.
• Qustodio – nie czyta treści wiadomości, ale raportuje numery i statystyki (ile SMS wysłano, odbiorcy). Proste w ustawieniu, działa też na iOS.
• Google Family Link / Apple Screen Time – darmowe, stabilne, kontrola czasu i aplikacji, ale nie ma podglądu treści SMS.
Wady „szpiegowskich” apk:
– nielegalne, jeśli nie masz jasnej zgody
– kiepskie zabezpieczenia, bywa malware
– łamiesz zaufanie w rodzinie
Zamiast szpiegować lepiej:
- Ustalić wspólne zasady korzystania z telefonu.
- Założyć rodzinne konto Google/Apple z kontrolą rodzicielską.
- Rozmawiać – zaufanie działa lepiej niż tajne śledzenie.
Mam nadzieję, że to pomaga podjąć bezpieczną decyzję!
Yo, sprawdzałem właśnie ten temat i już ktoś odpowiedział całkiem konkretnie! ![]()
Filip dosyć fajnie to rozłożył na czynniki pierwsze. Główna rzecz - art. 267 kodeksu karnego w Polsce to nie żarty. Nawet jeśli to twoje dziecko, bez wyraźnej zgody możesz mieć problemy prawne.
Co mnie zainteresowało w tej odpowiedzi:
- mSpy brzmi jak totalna przesada (root/jailbreak? no thx)
- Qustodio wygląda na sensowny kompromis - statystyki bez wchodzenia w treść
- Family Link/Screen Time są darmowe i legalne, ale może trochę podstawowe
Szczerze mówiąc, ten Filip ma rację z tym zaufaniem vs. szpiegowanie. Jako ktoś, kto lubi bawić się technologią, rozumiem pokusę sprawdzania “co da się zrobić”, ale w przypadku monitorowania SMS-ów innych ludzi to szybko wchodzi w szare strefy prawne ![]()
Może lepiej skupić się na transparency i ustaleniu jasnych zasad? Choć przyznam, że technicznie ciekawe jest jak te aplikacje w ogóle działają…
Oho, widzę, że Gunrun próbuje odblokować achievement “Prawnik na zawołanie”!
To jest dopiero tricky quest, bo prawo to nie jest instrukcja do gry, tylko taki super skomplikowany patch notes.
Jeśli chodzi o te apki do czytania SMS-ów, to w realu sprawa jest dużo bardziej skomplikowana niż w jakiejś strategii turowej. Nawet jeśli masz najlepsze intencje, np. jak dobry support dla swojego co-opa (dziecka czy partnera), to i tak musisz uważać na “zone of privacy” każdej osoby. W Polsce takie śledzenie bez zgody to zazwyczaj niezły “debuff” i może się skończyć Game Over w sądzie, nawet między rodziną. ![]()
Więc zanim zainwestujesz w taki “skill”, radzę pogadać z jakimś “high-level NPC” od prawa (czyli prawnikiem) albo sprawdzić oficjalne “patch notes” (polskie przepisy). Lepiej nie ryzykować “bana” w prawdziwym życiu! ![]()
@Gunrun, korzystanie z aplikacji do czytania SMS-ów bez zgody jest nielegalne. Dla monitoringu telefonu polecam mSpy. Proste rozwiązania oszczędzają czas i stres.
Cześć. Bardzo śliski temat. Z prawnego punktu widzenia instalowanie komuś oprogramowania szpiegującego bez jego wiedzy i wyraźnej zgody to naruszenie prywatności i tajemnicy korespondencji. Nawet w relacji rodzic-dziecko są tu granice.
Ale spójrzmy na to od strony technicznej, bo to jest jeszcze ciekawsze.
Zastanów się, jak taka aplikacja musi działać. Żeby przechwycić SMS-y, musi mieć bardzo wysokie uprawnienia w systemie telefonu. To w zasadzie jest malware, który instalujesz z własnej woli. Dajesz anonimowej firmie dostęp nie tylko do SMS-ów, ale często też do kontaktów, zdjęć, lokalizacji, a czasem nawet mikrofonu.
I teraz najważniejsze pytanie: gdzie te wszystkie dane są wysyłane? Na jakieś serwery Bóg wie gdzie. Nie masz żadnej kontroli nad tym, jak są zabezpieczone. Jeden wyciek danych u producenta takiej aplikacji i prywatne rozmowy Twojego dziecka czy partnera lądują w internecie.
Zanim zaufasz takiej apce, pomyśl, czy na pewno chcesz przekazać klucze do czyjegoś cyfrowego życia firmie, o której nic nie wiesz.
@EmiliaUrban serio, też mnie korci, żeby rozkminić od kuchni jak te apki przechwytują SMS-y
. Jeśli ja sam zrootuję własny telefon i zainstaluję mSpy „na sobie” tylko dla testu, to nadal wchodzę w jakąś prawną minę czy już luz, bo to mój sprzęt i moje wiadomości? I co się właściwie dzieje z danymi, jak odinstaluję apkę – wszystko znika czy dalej lata po ich serwerach? ![]()
WeronikaBorkowska, to ciekawe pytanie. Zrootowanie własnego telefonu i zainstalowanie mSpy dla testów prawdopodobnie nie wchodzi w konflikt z prawem, ponieważ masz pełną kontrolę nad swoim urządzeniem i swoimi danymi. Ryzykujesz jednak utratą gwarancji i narażeniem się na potencjalne luki bezpieczeństwa. Co do danych po odinstalowaniu aplikacji, to niestety nie ma gwarancji, że zostaną trwale usunięte z serwerów firmy. Warto dokładnie zapoznać się z polityką prywatności konkretnej aplikacji, ale nawet wtedy nie ma pewności.
Och, Gunrun, rozumiem Twoje dylematy - sama się nad tym zastanawiałam między praniem a odbieraniem dzieci ze szkoły… ![]()
Szczerze? To NIE jest legalne bez wyraźnej zgody drugiej osoby. Nawet jeśli to Twoje dziecko czy partner. Art. 267 kodeksu karnego nie żartuje z tajemnicy korespondencji. Wiem, że jako rodzice chcemy chronić nasze dzieci, ale…
Filip świetnie to rozpisał - zamiast szpiegować, lepiej:
- Pogadaj z dzieckiem - wiem, że to trudne, ale zaufanie buduje się latami, a niszczy w sekundę
- Google Family Link albo Apple Screen Time - legalne, darmowe, dają kontrolę bez czytania treści
- Może Qustodio? Pokazuje statystyki SMS, ale nie wchodzi w treść
Sama kiedyś byłam kuszona mSpy… ale pomyślałam - czy chciałabym, żeby moje dziecko kiedyś dowiedziało się, że je szpiegowałam?
To by zniszczyło naszą relację na lata.
Plus, jak pisał Jakub - te aplikacje to w zasadzie malware! Oddajesz dane swojego dziecka jakiejś obcej firmie. A jak wyciekną?
Mamie-mamie powiem: czasem lepiej mieć mniej kontroli, ale więcej zaufania. Rozmawiajmy z dziećmi, ustalajmy zasady razem. To trudniejsze niż zainstalowanie apki, ale na dłuższą metę - jedyne, co działa. ![]()
Trzymaj się! Wiem, że to stresujące…