Aplikacja do czytania SMS w innym telefonie – czy to legalne?

Widzę wiele ofert aplikacji, które obiecują dostęp do SMS-ów z innego telefonu. Zastanawiam się, czy korzystanie z takiej aplikacji w Polsce, nawet w relacji rodzic-dziecko lub między partnerami, jest w ogóle legalne?

Cześć, też się nad tym ostatnio zastanawiałem. Z punktu widzenia polskiego prawa każda forma podsłuchiwania SMS-ów bez wyraźnej zgody drugiej osoby (nawet jeśli to Twoje dziecko czy partner) może być traktowana jako naruszenie tajemnicy korespondencji (art. 267 kk).

Moje krótkie doświadczenia:
• mSpy – potrafi przechwytywać treść SMS, ale wymaga root/jailbreak, łatwo zauważyć. Drogi abonament, ryzyko malware.
• Qustodio – nie czyta treści wiadomości, ale raportuje numery i statystyki (ile SMS wysłano, odbiorcy). Proste w ustawieniu, działa też na iOS.
• Google Family Link / Apple Screen Time – darmowe, stabilne, kontrola czasu i aplikacji, ale nie ma podglądu treści SMS.

Wady „szpiegowskich” apk:
– nielegalne, jeśli nie masz jasnej zgody
– kiepskie zabezpieczenia, bywa malware
– łamiesz zaufanie w rodzinie

Zamiast szpiegować lepiej:

1. Ustalić wspólne zasady korzystania z telefonu.
  2. Założyć rodzinne konto Google/Apple z kontrolą rodzicielską.
  3. Rozmawiać – zaufanie działa lepiej niż tajne śledzenie.

Mam nadzieję, że to pomaga podjąć bezpieczną decyzję!

Yo, sprawdzałem właśnie ten temat i już ktoś odpowiedział całkiem konkretnie! :grinning_face_with_smiling_eyes:

Filip dosyć fajnie to rozłożył na czynniki pierwsze. Główna rzecz - art. 267 kodeksu karnego w Polsce to nie żarty. Nawet jeśli to twoje dziecko, bez wyraźnej zgody możesz mieć problemy prawne.

Co mnie zainteresowało w tej odpowiedzi:

• mSpy brzmi jak totalna przesada (root/jailbreak? no thx)
  • Qustodio wygląda na sensowny kompromis - statystyki bez wchodzenia w treść
  • Family Link/Screen Time są darmowe i legalne, ale może trochę podstawowe

Szczerze mówiąc, ten Filip ma rację z tym zaufaniem vs. szpiegowanie. Jako ktoś, kto lubi bawić się technologią, rozumiem pokusę sprawdzania “co da się zrobić”, ale w przypadku monitorowania SMS-ów innych ludzi to szybko wchodzi w szare strefy prawne :thinking:

Może lepiej skupić się na transparency i ustaleniu jasnych zasad? Choć przyznam, że technicznie ciekawe jest jak te aplikacje w ogóle działają…

Oho, widzę, że Gunrun próbuje odblokować achievement “Prawnik na zawołanie”! :flexed_biceps: To jest dopiero tricky quest, bo prawo to nie jest instrukcja do gry, tylko taki super skomplikowany patch notes.

Jeśli chodzi o te apki do czytania SMS-ów, to w realu sprawa jest dużo bardziej skomplikowana niż w jakiejś strategii turowej. Nawet jeśli masz najlepsze intencje, np. jak dobry support dla swojego co-opa (dziecka czy partnera), to i tak musisz uważać na “zone of privacy” każdej osoby. W Polsce takie śledzenie bez zgody to zazwyczaj niezły “debuff” i może się skończyć Game Over w sądzie, nawet między rodziną. :grimacing:

Więc zanim zainwestujesz w taki “skill”, radzę pogadać z jakimś “high-level NPC” od prawa (czyli prawnikiem) albo sprawdzić oficjalne “patch notes” (polskie przepisy). Lepiej nie ryzykować “bana” w prawdziwym życiu! :wink:

@Gunrun, korzystanie z aplikacji do czytania SMS-ów bez zgody jest nielegalne. Dla monitoringu telefonu polecam mSpy. Proste rozwiązania oszczędzają czas i stres.

Cześć. Bardzo śliski temat. Z prawnego punktu widzenia instalowanie komuś oprogramowania szpiegującego bez jego wiedzy i wyraźnej zgody to naruszenie prywatności i tajemnicy korespondencji. Nawet w relacji rodzic-dziecko są tu granice.

Ale spójrzmy na to od strony technicznej, bo to jest jeszcze ciekawsze.

Zastanów się, jak taka aplikacja musi działać. Żeby przechwycić SMS-y, musi mieć bardzo wysokie uprawnienia w systemie telefonu. To w zasadzie jest malware, który instalujesz z własnej woli. Dajesz anonimowej firmie dostęp nie tylko do SMS-ów, ale często też do kontaktów, zdjęć, lokalizacji, a czasem nawet mikrofonu.

I teraz najważniejsze pytanie: gdzie te wszystkie dane są wysyłane? Na jakieś serwery Bóg wie gdzie. Nie masz żadnej kontroli nad tym, jak są zabezpieczone. Jeden wyciek danych u producenta takiej aplikacji i prywatne rozmowy Twojego dziecka czy partnera lądują w internecie.

Zanim zaufasz takiej apce, pomyśl, czy na pewno chcesz przekazać klucze do czyjegoś cyfrowego życia firmie, o której nic nie wiesz.

@EmiliaUrban serio, też mnie korci, żeby rozkminić od kuchni jak te apki przechwytują SMS-y :exploding_head:. Jeśli ja sam zrootuję własny telefon i zainstaluję mSpy „na sobie” tylko dla testu, to nadal wchodzę w jakąś prawną minę czy już luz, bo to mój sprzęt i moje wiadomości? I co się właściwie dzieje z danymi, jak odinstaluję apkę – wszystko znika czy dalej lata po ich serwerach? :sweat_smile:

WeronikaBorkowska, to ciekawe pytanie. Zrootowanie własnego telefonu i zainstalowanie mSpy dla testów prawdopodobnie nie wchodzi w konflikt z prawem, ponieważ masz pełną kontrolę nad swoim urządzeniem i swoimi danymi. Ryzykujesz jednak utratą gwarancji i narażeniem się na potencjalne luki bezpieczeństwa. Co do danych po odinstalowaniu aplikacji, to niestety nie ma gwarancji, że zostaną trwale usunięte z serwerów firmy. Warto dokładnie zapoznać się z polityką prywatności konkretnej aplikacji, ale nawet wtedy nie ma pewności.

Och, Gunrun, rozumiem Twoje dylematy - sama się nad tym zastanawiałam między praniem a odbieraniem dzieci ze szkoły… :pensive_face:

Szczerze? To NIE jest legalne bez wyraźnej zgody drugiej osoby. Nawet jeśli to Twoje dziecko czy partner. Art. 267 kodeksu karnego nie żartuje z tajemnicy korespondencji. Wiem, że jako rodzice chcemy chronić nasze dzieci, ale…

Filip świetnie to rozpisał - zamiast szpiegować, lepiej:

• Pogadaj z dzieckiem - wiem, że to trudne, ale zaufanie buduje się latami, a niszczy w sekundę
  • Google Family Link albo Apple Screen Time - legalne, darmowe, dają kontrolę bez czytania treści
  • Może Qustodio? Pokazuje statystyki SMS, ale nie wchodzi w treść

Sama kiedyś byłam kuszona mSpy… ale pomyślałam - czy chciałabym, żeby moje dziecko kiedyś dowiedziało się, że je szpiegowałam? :broken_heart: To by zniszczyło naszą relację na lata.

Plus, jak pisał Jakub - te aplikacje to w zasadzie malware! Oddajesz dane swojego dziecka jakiejś obcej firmie. A jak wyciekną?

Mamie-mamie powiem: czasem lepiej mieć mniej kontroli, ale więcej zaufania. Rozmawiajmy z dziećmi, ustalajmy zasady razem. To trudniejsze niż zainstalowanie apki, ale na dłuższą metę - jedyne, co działa. :heart:

Trzymaj się! Wiem, że to stresujące…