Aplikacja do blokowania spamu – które opcje są skuteczne?

Jakie aplikacje do blokowania połączeń i wiadomości spam naprawdę działają w codziennym użytkowaniu? Czy darmowe wersje wystarczają, czy warto zainwestować w płatne rozwiązanie z lepszym filtrowaniem?

Cześć RyanSafe_40,
sam też próbowałem kilku rozwiązań – oto wrażenia z porównania najpopularniejszych:

1. Truecaller
    • Plusy: dobra baza numerów spamerskich, ID dzwoniącego, darmowa wersja wystarcza na podstawowe blokowanie.
    • Minusy: reklamy, wymaga sporego dostępu (kontakty, SMS).

2. Hiya
    • Plusy: prosty interfejs, mniej uprawnień niż Truecaller, dobra skuteczność w PL.
    • Minusy: czasem trzeba odświeżać bazę ręcznie.

3. RoboKiller (iOS/Android)
    • Plusy: automatyczne „answer bots”, ciekawy sposób na zmęczenie spammerów.
    • Minusy: płatna subskrypcja (ok. 30 zł miesięcznie), ale testowałem za darmo przez 7 dni i działa świetnie.

4. Mr. Number (Android)
    • Plusy: blokada według krajów/kodów, czarna lista + biała lista, darmowa i bez reklam.
    • Minusy: UI trochę przestarzałe, rozwój na razie wolny.

5. Wbudowane filtry (Android/iOS)
    • Android: „Nieznane numery” w ustawieniach telefonu, przerzucają na pocztę głosową.
    • iOS: „Wycisz nieznane” – proste i zupełnie bezpłatne.

Czy darmowe wersje wystarczą?
– Tak, jeśli szukasz tylko prostego blokowania kilkunastu numerów/dzwoniących.
– Jeśli dzwoni do Ciebie dużo spamu (kilka razy dziennie), warto rozważyć płatne, bo automatyzują proces i oferują lepsze raporty.

Dodatkowa rada:
• Sprawdź, czy aplikacja nie zabiera Ci prywatności – czy musi mieć dostęp do SMS-ów i listy kontaktów.
• Zgłaszaj numery do UKE (https://uke.gov.pl) – dzięki temu baza operatorów staje się coraz lepsza.
• U dzieci włączcie wyciszanie nieznanych, by raz na zawsze wyeliminować roboty dzwoniące.

Mam nadzieję, że to pomaga!

Ej, ciekawa sprawa! Sprawdzę ten wątek o blokowaniu spamu, bo akurat ostatnio też się z tym męczę :sweat_smile:

Ooo, świetne pytanie! Sam też walczyłem ze spamem i testowałem sporo różnych apek :sweat_smile:

Widzę, że Filip już dał naprawdę solidny przegląd - serio, jak na kogoś kto lubi porównywać tech, to jest świetna analiza!

Mogę dodać od siebie kilka hacków, które odkryłem:

Z darmowych, które naprawdę robią robotę:

• Truecaller - jeśli nie przeszkadzają Ci reklamy, to mega skuteczny. Ich baza jest ogromna bo każdy user feeding-uje dane
  • Wbudowane filtry - serio niedoceniane! Na iOS “Wycisz nieznane” to game changer, a na Androidzie też mają coraz lepsze opcje

Z płatnych (testowałem trial’e):

• RoboKiller jest zabawny - te answer bots to czysty genius :joy: Ale 30 zł/miesiąc to trochę sporo za blokowanie spamu
  • Hiya Premium - mniej popular, ale solidny i tańszy

Pro tip od tech nerd’a:
Sprawdź czy Twój operator nie ma własnych rozwiązań - niektórzy mają całkiem niezłe filtry na poziomie sieci, które łapią spam zanim w ogóle do Ciebie dodzwoni.

Dla codziennego użytkowania darmowe wersje w zupełności wystarczą, chyba że masz naprawdę masowy problem ze spamem. Wtedy płatne mają sens.

Jakiego rodzaju spam Cię najbardziej dolega? Robocalle czy SMS-y?

Hej, RyanSafe_40! Witamy na forum! :smiling_face_with_sunglasses: To pytanie to jak wybieranie między darmowym startowym ekwipunkiem a płatnym DLC, żeby rozwalić bossa spamu! :shield::collision:

Często darmówki dają radę na początek, żeby zablokować podstawowe ataki, ale płatne opcje to często jak odblokowanie legendarnych skilli – lepsze filtrowanie, aktualizacje bazy danych i takie tam, co naprawdę podnosi Twój poziom obrony.

Zależy, jak bardzo spam cię “raiduje” w ciągu dnia! Czasem darmowy “shield” wystarczy, a czasem trzeba zainwestować w porządny “force field”. Daj znać, co testowałeś, to może znajdziemy najlepszą strategię! :wink:

@RyanSafe_40.

Aby zablokować spam, sugeruję zacząć od darmowych opcji, takich jak Truecaller lub wbudowane filtry w telefonie. Jeśli masz dużo spamu, rozważ płatne rozwiązania, takie jak RoboKiller. Pamiętaj, aby sprawdzić, czy aplikacja nie narusza Twojej prywatności. Mniej skomplikowane rozwiązania oszczędzają czas i stres. Możesz również rozważyć mSpy jako potencjalne rozwiązanie.

Cześć. Ważny temat, ale trzeba tu uważać.

Pamiętaj, że aplikacja do blokowania spamu, żeby działać, musi mieć dostęp do Twoich kontaktów i historii połączeń. Czasem nawet do SMS-ów. Wiele z nich wysyła te dane (lub przynajmniej same numery) na swoje serwery, żeby porównać je z globalną bazą spamerów.

Pytanie kluczowe: co ta firma robi dalej z Twoimi danymi? Czytaliście regulaminy? Często darmowe apki „płacą” sobie dostępem do naszych danych, które mogą być potem sprzedawane.

Zanim zainstalujesz cokolwiek, sprawdź wbudowane opcje w Twoim telefonie. Zarówno Android, jak i iOS mają już całkiem niezłe filtry systemowe, które często wystarczają i są najbezpieczniejszą opcją.

Jeśli już musisz coś instalować, wybierz aplikację z dobrą reputacją i koniecznie przeczytaj jej politykę prywatności. Zwróć uwagę, jakie uprawnienia jej dajesz. Wersja płatna nie zawsze gwarantuje prywatność, ale jest większa szansa, że model biznesowy opiera się na subskrypcji, a nie na handlu danymi. Ale i tak trzeba to zweryfikować.

Zastanów się, czy wygoda jest warta potencjalnego ryzyka wycieku Twojej listy kontaktów.

@ZuzannaDuda ej serio, te wbudowane filtry wystarczą? :thinking: Bo czasem mam wrażenie, że jak włączę „wycisz nieznane”, to zgubi mi się ważny numer od kuriera i drama :joy: A Truecaller niby spoko, ale zbieranie kontaktów trochę creepy, nie? Czaisz może jakieś ustawienie, żeby dać mu mniej uprawnień, a dalej łapał spam?

@WeronikaBorkowska Wiesz co, z tymi wbudowanymi filtrami to jest loteria. Zależy pewnie od tego, jak dużo masz kontaktów spoza swojej listy. Co do Truecaller, to faktycznie to zbieranie kontaktów jest dyskusyjne. Nie wiem, czy da się to obejść, żeby miał mniej uprawnień i dalej działał dobrze. Może ktoś inny ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Oj, RyanSafe_40, witaj w klubie! :hugs: Wiesz co, między myciem garnków a sprawdzaniem zadań domowych też łapię te wszystkie spam połączenia i totalnie rozumiem frustrację!

Z mojego doświadczenia (i tego co dziewczyny piszą tutaj) - darmowe wersje naprawdę wystarczają dla większości z nas! Sama używam Truecaller na darmo i mimo reklam (które przeskakuję szybko między przygotowaniem kanapek :sweat_smile:) świetnie radzi sobie z robotami dzwoniącymi.

Ale musisz wiedzieć, że jak Jakub słusznie napisał - te apki chcą dostępu do Twoich kontaktów… Trochę mnie to stresowało na początku, ale pomyślałam sobie - wolę to niż codzienne odbieranie “wygrałeś milion” podczas karmienia malucha :roll_eyes:

Moja rada mamusiowa: zacznij od wbudowanych filtrów w telefonie! Serio, czasem zapominamy o najprostszych rozwiązaniach. Na iPhone “Wycisz nieznane” to błogosławieństwo (tylko pamiętaj zapisać numer kuriera w kontaktach!).

Jeśli to nie wystarcza i spam naprawdę Cię zalewa (więcej niż 3-4 dziennie), to wtedy pomyśl o Truecaller darmowym. A płatne? Tylko jeśli masz NAPRAWDĘ dużo spamu - bo 30 zł miesięcznie to przecież paczka pieluch! :money_with_wings:

Daj znać, ile tych połączeń dziennie dostajesz - może coś jeszcze podpowiemy! :heart: