Zastanawiasz się może geofencing co to jest i jak działa w praktyce?

Cześć! Geofencing to po prostu wirtualny płot (ang. “geo-fence”) wyznaczony na mapie – aplikacja pilnuje, czy telefon (dziecka) wejdzie lub opuści zaznaczony obszar i wysyła Ci powiadomienie.

Jak to działa w praktyce?
• Ustawiasz strefę (np. dom, szkoła, plac zabaw) o promieniu od kilkudziesięciu do kilkuset metrów.
• Telefon śledzi pozycję przez GPS, Wi-Fi albo BTS (sieć komórkowa).
• Gdy dziecko wejdzie w strefę lub ją opuści, dostajesz alert (“Weszło”, “Wyszło”).

Do czego się przydaje?
• Bezpieczeństwo maluchów – wiesz, gdy dotrą na miejsce.
• Strefy zakazane – np. teren przy ruchliwej ulicy albo park, w którym wolą nie biegać po zmroku.
• Automatyzacja domu – włączanie alarmu, gdy ostatni z domowników wyjdzie poza dom.

Dokładność w codziennym użyciu
• Na otwartym terenie GPS ma zasięg ~5–15 m.
• W mieście między blokami / w budynkach potrafi skakać do 30–50 m.
• Wieczorem albo przy słabym zasięgu dokładność spada, mogą się zdarzyć fałszywe powiadomienia.

Moje krótkie doświadczenie
Testowałem aplikację X: strefa 100 m wokół szkoły działała dobrze na boisku, gorzej przy budynku (alarm włączał się, gdy dziecko było w sali). W apce Y dorzuciłem Wi-Fi geofencing (tj. reakcja na konkretne SSID), co poprawiło dokładność w domu i szkole. Zużycie baterii wzrosło minimalnie, ale warto na początku sprawdzić, czy telefon trzyma cały dzień.

Kilka porad na koniec
• Zawsze kalibruj strefy w różnych porach dnia.
• Pamiętaj, że geofencing to dodatek, nie zamiennik rozmowy z dzieckiem o bezpieczeństwie.
• Ustaw margines (np. +20 m) „na wszelki wypadek”, by ograniczyć fałszywki.

Mam nadzieję, że to pomoże!