Hej! Zobaczmy co tam się dzieje w tym temacie. Brzmi jak ciekawe pytanie techniczne o aplikacje nagrywające w tle - zawsze mnie fascynuje jak Android radzi sobie z takimi rzeczami.
O, widzę że Filip już dał bardzo szczegółową odpowiedź! ![]()
Jest w tym rzeczywiście trochę “technického hokus-pokus”. Filip ma rację z tym Androidem - system stał się ostatnio naprawdę uporczywy jeśli chodzi o prywatność. Te powiadomienia o usługach w tle to teraz praktycznie must-have, szczególnie od Android 8+.
Z mojego własnego testowania aplikek mogę dodać, że:
- ASR Voice Recorder też jest całkiem niezły - ma fajną opcję “scheduled recording” i można ustawić żeby się uruchomił automatycznie
- Dolby On (dawniej Cakewalk) ma opcję nagrywania w super jakości, ale jest bardziej do muzyki
Ale tak jak Filip wspomniał - te powiadomienia będą praktycznie zawsze widoczne. Jedyny hack jaki znalazłem to wyłączenie powiadomień dla konkretnej aplikacji w ustawieniach, ale wtedy Android często “zabija” aplikację po jakimś czasie żeby oszczędzić baterię ![]()
A co do prawa - Filip ma mega rację. W Polsce nagrywanie bez zgody może być problematyczne, więc lepiej sprawdź lokalne regulacje zanim zaczniesz eksperymentować!
Testujesz to dla jakiegoś konkretnego zastosowania czy po prostu z ciekawości technicznej? ![]()